AMZS Šport je pretekli petek objavila koledar letošnjih dirk za državno prvenstvo v supermotu - vse dirke bodo izvedene v sklopu prvenstva Alpe Adria, kar pomeni, da naj bi bila od štirih predvidenih dirk le ena dirka za državno prvenstvo izpeljana v Sloveniji, ostale pa na Hrvaškem.

Dirka za supermoto DP 2006 - Logatec, 14. 10. 2006.
Dirka za supermoto DP 2006 - Logatec, 14. 10. 2006.

Koledar za dirkaško sezono 2014 gre takole:
18.05. Pula (HR)
24.08. Vransko (SLO)
21.09. Poreč (HR)
05.10. Novi Marof (HR)

Ob njem je objavljena opomba, da "V kolikor do 15.4. ne bo prijavljenih vsaj 5 voznikov, potem državno prvenstvo ne bo izvedeno."

Ali to potrjuje, da je slovenski supermoto na državni ravni pokopan? Če je verjeti namigom "insajderjev", da ni bila letos v panogi v Sloveniji izdana niti ena dirkaška licenca, tistih nekaj zagrizencev, ki v športu vztrajajo, pa je šlo ponjo kar v Italijo, kjer je posluha za zadevo (očitno) veliko več - očitno je.

Tam, v Italiji namreč, pa slovenski dirkači kljub številčnosti italijanskih voznikov, ki imajo občutno boljše pogoje za treninge, njihove ekipe pa skoraj zagotovo tudi več finančne podpore, še zdaleč niso v ozadju – na dirki v Ottobianu so nizali uvrstite med prvih pet.

Kaj se dogaja s supermotom pri nas? Očitno imamo zagrizene in precej konkurenčne voznike, imamo nekaj prog, ki popolnoma zadostijo normativom in, sodeč po odličnem obisku in odzivu na cross country dirke v zadnjih treh sezonah, celo organizacija tako birokratsko "tečne" stvari kot je enduro-kros dirka, ni nepremostljiva težava, pač pa očitno nekaj kar lahko celo prosperira.

Ko je AMZS pred leti po (delnem) uspehu pokala Tomos (katerega velik potencial pa žal ni bil izkoriščen) v državno prvenstvo SM vpeljala tudi kategorijo amater, je marsikdo zastrigel z ušesi v upanju, da bo le storjeno nekaj za popularizacijo športa. Da bo ta dosegljiv sleherniku. Brez nepotrebne birokracije in gromozanskih finančnih vložkov – vsaj za kako dirko ali dve na leto. Tako kot so to počnejo v prvenstvu SXCC recimo. Pa se je kmalu izkazalo, da so pri AMZS s sila neprijaznim in togim pravilnikom poskrbeli, da je kaj kmalu veselje do SM dirkanja minilo čisto vse ki bi.

A ker ima vsaka medalja dve plati, bi bilo na mestu poudariti, da koledar dirk za državno prvenstvo v trialu še vedno čakamo. Da tudi dirk za DP v razredu CHD ne gostimo doma. Da je treba poročila z dirk DP skuter in minimoto iskati skorajda z lupo, ter da so edini, ki jih trenutna ekonomska situacija (očitno) ne gane, starodobniški dirkači.

Epilog? Supermoto pri nas je zamrl po nepotrebnem. Vredno bi ga bi bilo obdržati že zgolj zato, ker na slovenski zemlji motorist nimajo na voljo hitrih prog kot je Grobnik, primernih za dirkanje (pa naj gre za resno ali zgolj ljubiteljsko in uživaško) razreda superbike ali supersport. Imamo pa nekaj prog, ki so popolnoma primerne za supermoto vseh sort.