Apple je pred kratkim predstavil novo IT igračo, ki bo uporabnikom omogočala še lažji dostop do spleta – bo nova iWatch ogrozila prometno varnost?

Med tem ko se na slovenskih cestah še vedno (precej neuspešno) otepamo voznikov z mobilnimi telefoni n a ušesi ter premlevamo kako varna je uporaba navigacijskih sistemov na motociklu ali poslušanje glasbe med vožnjo, je na trg IT prišla nova Applova igrača - pretekli teden predstavljena pametna zapestna ura, ki v primerjavi s tekmeci ponuja pravo poplavo aplikacij. Nekaterih od teh bodo veseli tudi motociklisti.

A čemu bi nova Applova pametna zapestna ura utegnila ogroziti prometno varnost? Zagovorniki popolne prepovedi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo so prepričani, da bo hiter dostop do spleta preko aplikacij kot so twitter, google+ in facebook na kocko postavil še tisto nekaj malega osredotočenosti na vožnjo, ki jo premorejo sodobni, s socialnimi omrežji obsedeni mladi vozniki. iWatch je nekoliko ‘problematična’ tudi zaradi priljubljenosti Applovih izdelkov med uporabniki – medtem ko so podobne pametne zapestne ure že nekaj časa na tržišču, utegne prav Applova povzročiti malo evforijo med kupci, kar pomeni tudi več voznikov z zloveščo igračo na zapestju.

Možnost takojšnjega preverjanja statusov, klepetov in sms-jev, bo za marsikaterega voznika hudo zapeljiva možnost, mnogi pa jo bodo zagotovo tudi izkoristili.

Britansko združenje za varnost v prometu je na nevarnost uporabe omenjene ure že opozorilo ter dobilo s strani vlade zagotovilo, da bo brskanje po spletu med vožnjo enako strogo kaznovano ne glede na to preko kakšne naprave bo potekalo.

Kako bo Applova (pa tudi vse ostale pametne zapestne ure) vplivala na prometno varnost pri nas in kako se bodo zagate lotevali slovenski policisti, pa lahko le ugibamo.