Če se boste v prihodnosti (po svoji ali tuji krivdi) raztreščili na poti na postojnske ride, boste čakali na prvo pomoč. Zares čakali. Ministrstvo za zdravje namerava ukiniti  center urgentne medicinske pomoči na Vrhniki. Zakaj nas to gane? Gre pač za ‘nujne’ varčevalne ukrepe brez katerih ne gre in konec koncev bodo zdravniki ZD Vrhnika še vedno opravljali dežurstvo – tudi ob vikendih.

20150521100405_tq9dk1imcpfzh5

Če je treba zategnit pas, pač ni druge, mar ne? Če se načrt Ministrstva za zdravje uresniči, se bomo na primorski avtocesti in lokalnih cestah pač prevračali in zaletavali malce bolj preračunljivo. Na spletni strani zdravstvenega doma boste lahko preverili ali je v času, ko se odpravljate na vožnjo na voljo dežurni zdravnik in se mirne vesti odpravili na pot in se v območju občine Vrhnika pač ne boste zaleteli in pika. Nekaj previdnosti vseeno ne bo odveč. Računajte, da bo odzivni čas reševalne ekipe nekoliko daljši, saj bo – preden sede v avto in odbrzi poškodovancu na pomoč, zdravnik moral zakleniti ordinacijo in v čakalnici pustiti redne paciente (ki bodo nato na zdravnika čakali nedoločen čas). Dokler ponesrečenca pač ne spraskajo z asfalta in dostavijo tja, ker ga je mogoče sestaviti nazaj.

Pravijo, da je v črnih časih prav črn humor tisto, kar nas drži nad vodo, a v resnici bi se človek ob branju načrta Ministrstva za zdravje najraje zjokal. Nato pa točil britke solze teden dni. Pa se na koncu kljub temu ne bi prav nič bolje počutil.

Če še natresemo nekaj tehnikalij (Vir: ZD Vrhnika) - Enota NMP je v ZD Vrhnika začela delovati v drugi polovici leta 2013. Od takrat sta v ambulanti NMP ali na terenu 24 ur na dan in vse dni v letu prisotna zdravnik in diplomirani zdravstvenik. Poleg tega pa je na Vrhniki še izpostava reševalne postaje Ljubljana s stalno prisotnim reševalcem in diplomiranim zdravstvenikom. Po predlogu novega pravilnika, bi bilo na Vrhniki stalno prisotno samo reševalno vozilo z diplomiranim zdravstvenikom in reševalcem (ekvivalent današnji reševalni postaji), ob sobotah, nedeljah in praznikih pa v ambulanti še dežurni zdravnik. Vendar ta samo 8 ur na dan.

Če na tem mestu prebivalci naše vrle bele metropole na tem mestu ugotavljate, da je nezadovoljstvo nad predlogom ministrstva zgolj užaljenost prebivalcev periferije, ki bodo zaradi nujnih varčevalnih ukrepov ostali pač brez ene izmed komoditet, naj postrežem s pestjo zanimivih dejstev:

ZD Vrhnika zagotavlja primarno zdravstveno varstvo za občane občin Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer. Skupno nekaj čez 24.000 ljudi na površini dobrih 168 km2.  Enota NMP pa večkrat  poskrbi še za občane Horjula, Žiri in včasih tudi Logatca. Poleg tega pa je na njenem  področju 25 kilometrov avtoceste in še več kilometrov  železniške proge.

ZD Vrhnika s svojo enoto nujne zdravniške pomoči tako srbi za enega najbolj prometnih in kar se prometne varnosti tiče tudi zelo kritičnih odsekov v regiji. Problematičnost poveča tudi dejstvo, da pod okrilje  enote NMP Vrhnika v primeru uvedbe novega pravilnika pade tudi del primorske avtoceste. Tiste avtoceste, ki je v sezoni motoriranja praviloma zabasana s pločevino, pozimi z ljubitelji letnih pnevmatik in vmes z nepozornimi  dnevnimi migratorji z mobilnimi telefoni na ušesih. In vsemi tistimi ostalimi, ki imajo smolo, da jo morajo uporabljati z njimi. Avtocesto namreč.

Če Ministrstvo za zdravje ukine enoto NMP na Vrhniki, pomeni da bodo intervencije na njenem območju izven časa dežurstva padel pač na pleča Ljubljanske enote.  Da bo odzivni čas neprimerno daljši, ker se bo nesrečni reševalec moral po vsej verjetnosti prebijati skozi kolono že pregovorno neuvidevnih in nekultiviranih slovenskih voznikov, ki na avtocesti ne vedo ali bi se umaknili levo, desno ali pa ali bi sploh se umaknili…najbrž ni potrebno poudarjati.

Povprečni dostopni čas pri nujnih intervencijah enote NMP Vrhnika  je bil 11 minut in 12 sekund. V tem času sta bila na kraju dogodka zdravnik in diplomirani zdravstvenik.  Za nujno reševalno vožnjo naj bi vozilo iz predvidoma  UC Ljubljana potrebovalo 19 minut. Lahko torej rečemo, da bi se povprečni dostopni čas zdravnika iz sedanjih dobrih 11 minut podaljšal na pol ure. (Vir: ZD Vrhnika)

A ko je v igri denar, oziroma pomanjkanje tega se je s tem potrebno pač sprijazniti in zategniti pas mar ne? V kolikor ministrstvo za zdravje uresniči načrt, načrtujte svoje prometne nesreče v območju občine Logatca. Razen, če se bodo državni uradniki odločili, da je tudi ta odveč…potem se bomo šli prevračat pač na ride. Ni panike, a ne?