Kam bi del kam bi del tabloČe niste en izmed tistih uporabnikov slovenskih, cest ki svoje destinacije izbirajo zgolj po tem ali do njih pelje avtocesta ali ne ter se vsaj občasno zapeljete po kakšni lokalni cesti, zagotovo poznate tale znak. No, serijo opozorilnih tabel, ki sporočajo, da se bližate nevarnemu cestnemu odseku.

Fotografijo enega je ob priliki stisnil slovenski pisec/avanturist in motorist de luxe, Zvone Šeruga in ob njej na svojem Facebook profilu zapisal, da se mu zdi malce neupravičeno, da državni uradniki s takšnilemi znaki obeležujejo najboljše cestne odseke.

Malo šale na račun otrdelosti državnega aparata in njegovega kilavega stika z resničnostjo je ob razpadajočih cestah pač vse kar nam še preostane. Kupili bomo motorje z daljšim hodom vzmetenja in se vozili dalje.

Poplavo takšnih in drugačnih razmišljanj, pritoževanj in razpredanja objavljenih na tem ali onem ali tretjem družabnem omrežju praviloma hitro in učinkovito odstranim iz misli. Človeku bi sicer zmanjkalo prostora na trdem disku za pomembnejše stvari, A uro kasneje, ko sem se v prijetno klimatiziranem osebnem vozilu peljala po službenih opravkih mimo prav takšnega znaka mi Zvonetova opazka še vedno ni dala miru.

Spremljala sem cesto za znakom. Ovinek za ovinkom. Fajn so. Lepo speljani. Imajo odbojno ograjo. Cesta ima urjeno bankino in presenetljivo malo lukenj.  Tistih, ki lahko odtrgajo kolo, če priletiš prehitro.

Ampak o tem resnično  ne vem nič, ker vedno vozim po omejitvah.

Ko je sonce zašlo, dan se je končal in sem se na balkonu smejala majskim hroščem in popolni odsotnosti kakršnekoli trohice elegance v njihovih aviataornih podvigih, me je še vedno grizla. Tista tabla namreč.

Ima Zvone čisto res prav in njegova opazka sploh ni »štos«? Je res postavljena samo tam, kjer je cesta pač zanimiva za motoriste. Ne pa tudi zares nevarna?

Zakaj stoji recimo na začetku logaškega drevoreda? Zaradi slabega cestišča? Tisti, ki se bo tam prekucnil zaradi slabega  vozišča tako ali tako nikoli ne bi smel sesti na motor. Nikoli.

Na planinskih ridah? Ker ima odsek nekaj ostrih zavojev? Osmico v avtošoli je moral odpeljati vsak, ki je hotel izpit.

Table stojijo na odsekih Slivnica – Slovenska Bistrica, Kočevje- Stari log, Kranjska gora – Mojstrana, Trenta – Bovec in še kje bi se našle.

Nekje je bilo moč prebrati, da je bila za določitev lokacije, kam bo tabla postavljena, naročena študija "Ukrepi za izboljšanje ravni prometne varnosti voznikov koles z motorjem in motornih koles" izdelovalca Univerza v Mariboru, Fakulteta za gradbeništvo. Namen naloge je bilo ugotoviti resnične lokacije mest zgostitev prometnih nesreč z udeleženimi motoristi na državnem cestnem omrežju ter njihove vzroke in izvir vzrokov, ki izhajajo iz voznika, vozila in okolja oz. ceste.

Table pa naj bi bile primarno namenjene obveščanju motoristov.

Ehm…

Morda se motim. Motiti se pač človeško. Morda razmišljam narobe. A morda  bi bolj prav prišla opozorilna tabla pred kakim zalomljenim ovinkom. Ali pa tam kjer zna kak traktor skočit na dolgo cestno ravnino. Ali pa na vrhu Črnega Kala kjer italijanski turisti radi zavijajo levo čez polno črto. Morda tam kjer asfalt res drsi zaradi zalivk.

Kaj pa vem.