Kaj svetovati motoristu pred sezono? Verjetno ene in iste stvari, katere so aktualne že od nastanka prvega motornega kolesa. Zakaj je potrebno vsako leto ponavljati ene in iste stvari? Ker so te ene in iste stvari vsako leto aktualne. Z njimi motoristom osvežimo spomin na pasti in nevarnosti na cesti.

asveti za motoriste

Prav je, da se vsako leto ponavljamo in motoriste spomnimo na tehnično brezhibno motorno kolo, na primerno motoristično zaščitno opremo, na še mrzlo ozračje in posledično mrzel asfalt, na nekoliko pozabljene gibe in kretnje ter na pozabljeno motoristično kondicijo, na vse ostale udeležence v prometu, kateri so pozabili, kako zgleda motorist, in da je njegova silhueta majhna in hitro premikajoča. Pa še bi lahko naštevali in ponavljali.

Kaj svetovati motoristu z dolgoletnim stažem? Verjetno bolj malo, oziroma nič. Pa vendar se zgodi kakšna nepotrebna zoprnija. Torej bi lahko takšnega motorista opozorili na previdnost in na predvidevanje, saj ima verjetno dovolj znanja in izkušenj o svojem motornem kolesu in o svoji motoristični zaščitni opremi. Takšni stari mački morajo biti previdni in veliko predvidevati, da pridejo živi in zdravi domov.

Se moramo pa nekoliko ustaviti pri motoristih začetnikih. Zgolj označba začetnik pomeni malo ali pa nič motorističnega znanja in izkušenj. Pri tej označbi začetnik se moramo zavedati, da je ta oseba začetnik v vsem, kar diši po motorizmu. Motorist začetnik prvič "vidi" motorno kolo, prvič se srečuje s pogoji za vožnjo v prometu - tako z vozniškim dovoljenjem, kot prometnim dovoljenjem, prvič prime v roke motoristično čelado in posamične kose motoristične zaščitne opreme.

Se mogoče kdo ukvarja z motoristi začetniki? Jim kdo svetuje, kako in kaj od začetka do vožnje po cesti? Naj bi šole vožnje usposabljale voznike različnih kategorij, vendar se mi dozdeva, da so bolj same sebi namen z nekaterimi svetlimi izjemami.

Pa poglejmo tega začetnika. Opravljanje vozniškega dovoljenja je prvi korak do legalne vožnje v javnem cestnem prometu. Pošljemo ga v šolo vožnje in počakamo, da se vrne z veljavnim vozniškim dovoljenjem A kategorije.

Motorist brez motornega kolesa je pešec. Nakup motornega kolesa mora ustrezati željam in namenu vožnje motorista. Tukaj je mišljeno to, da si ne bi nekdo kupil motorno kolo, katerega namen je v totalnem nasprotju z željami in potrebami motorista. Motorist začetnik ve, da mora registrirati motorno kolo. Nekoliko manj pa ve, kako zavarovati motorno kolo, ker je na trgu veliko različnih ponudnikov zavarovanj in še več možnosti zavarovanj. Kaj sploh pomeni posamezen izraz in kaj dobi za svoj denar. Ni lahko. Pa sploh še nismo pogledali motorno kolo. V primeru novega motornega kolesa smo skoraj brezskrbni, saj je prodajalec poskrbel za tehnično brezhibno vozilo. Kaj pa rabljeno motorno kolo? Je mogoče motorist začetnik do potankosti seznanjen s svojim motornim kolesom? Pozna vse njegove posebnosti in, kako ugotoviti ali je tehnično brezhibno pred začetkom vožnje? Pnevmatike, katere so edini stik s cestiščem, zavore, da se varno ustavi, svetilni elementi, da je opazen in, da vidi v nočnem času, olje v agregatu motornega kolesa oziroma vse tekočine, da ne bo obstal ob cesti s sklonjeno glavo in jeznim pogledom.

Torej je potrebno motorista začetnika poučiti o njegovem motornem kolesu, da se bo lahko varno in zadovoljno vozil.

Motorist začetnik se je spoznal s svojim motornim kolesom in bi rad zapeljal na cesto. Brez obvezne zaščitne motoristične čelade ne bo šlo. Pa je to dovolj? Gledano zakonsko, da. Če pa želimo popolno zaščito, bo potrebno "civilna" oblačila in obutev pustiti doma. Na motorno kolo sodi popolna motoristična zaščitna oprema. Je bolj varno v primeru zoprnije. Vendar je potrebno vedeti, da motorist začetnik ne ve, kaj naj kupi in, kakšna naj bo določena stvar. Tukaj so v veliko pomoč specializirane prodajalne motoristične opreme, kjer prodajalci večinoma poznajo zadeve in znajo pravilno svetovati.

Pa ga imamo, motorista začetnika, oblečenega in z veljavnim vozniškim dovoljenjem ter registriranim in tehnično brezhibnim motornim kolesom. Pa je to dovolj, da ga bomo še kdaj videli živega in zdravega? To je šele začetek njegove motoristične poti.

Ker je pridobil vozniško dovoljenje, bi nekdo mislil, da zna voziti. Seveda, teoretično. Do sedaj je bil v prometu pod varstvom učitelja vožnje. Sedaj pa se prostovoljno vrže v morje polno "morskih psov" v obliki vseh mogočih prevoznih sredstev in njihovih upravljavcev. Da ne omenjam ceste, prometne signalizacije in vremenske razmere.

Ker imamo radi tega našega motorista začetnika, ga moramo poučiti o umetnosti preživetja v urbani džungli. Tehnika vožnje in s tem obvladovanje vozila sta mu neznani, zato moramo začeti tukaj. Naučiti ga moramo pravilno gledanje, da ne bo njegov pogled obstal na oviri, namesto, da bi iskal smer rešitve. Naučiti ga moramo rokovanja oziroma tehniko vožnje motornega kolesa. Sliši se smešno, vendar še vedno nekateri hodijo med počasno vožnjo in med polkrožnim obračanjem. S pravilno tehniko postane vse lažje in še samozavest se okrepi.

Poligon s stožci in primernim inštruktorjem je najboljša varianta za učenje tehnike vožnje. Na poligonu boli samo ego, na cesti vse ostalo.

Pa ga pošljimo na cesto. Enostavna zadeva, saj sta samo dva ovinka. Hecno, ampak resnično. Žalostno pa to, da motorist začetnik ne ve, kje naj se pelje, kam naj zavije, kako naj zavije, … Tukaj bodo pa prav prišle izkušnje pridobljene na poligonu. Nekako smo mu dopovedali, kaj in kako naj se obnaša na cesti. Sedaj pa še ostali udeleženci v prometu. Tukaj pa pomagata previdnost in predvidevanje. Kako naj ga naučimo teh dveh stvari? Ne moremo, ker je sam in sam spušča svojo pamet skozi desno zapestje v drobovje svojega stroja, kateri je lahko krotek ali pa podivjan. Odvisno od pobegle pameti skozi desno zapestje. Motoristu začetniku lahko predstavimo njemu nove situacije, opišemo ravnanja ostalih udeležencev glede na znake, ki jih dajejo, … Seveda mu moramo povedati, kako naj ravna v takšnih trenutkih in zakaj naj tako ravna. Moramo mu tudi dopovedati, da je predvidevanje izraženo skozi upoštevanje prometne signalizacije, saj nas le-ta opozarja na nam neznane nevarnosti in posebnosti oziroma na sam potek ceste.

Smo zmagali, ker smo motorista začetnika "oborožili" z vsem potrebnim? Samo v primeru, da je naš motorist začetnik dovolj zrel, da nas razume kot vir znanja in, da se vsakič vrne živ in zdrav.

Se kdo ukvarja z motoristi začetniki? Zakaj ne? Jaz bi se ukvarjal z njimi. Če ne zaradi drugega, da me ne povozijo med svojeglavo vožnjo, ko jim je pamet pobegnila skozi desno zapestje.