Prav tako me ne zanima ali imate vse stroje in strojčke v vaši hiši ozemljene. Ne morem ravno napisati, da mi dol visi, ker nisem star in za stran vreči. Mi ne visi.
Bom pa kakšno "pametno" napisal o prometni varnosti. Pa nisem "strokovnjak", saj je teh osebkov pri nas preveč. Bolj ali manj ugotavljam, da moramo biti vsi strokovnjaki, da preživimo. In ravno tukaj se postavi vprašanje, zakaj bi morali biti strokovnjaki, da preživimo na cesti. Saj vendar delamo vse prav in smo najboljši. Potemtakem vsi ostali delajo vse narobe ? Kot takrat, ko je Mujo ali pa Janez peljal kontra po avtocesti in na radiu slišal obvestilo, da nekdo vozi v nasprotno smer po avtocesti. Takoj je poklical na radio in povedal, da ni samo eden, ampak, da jih je veliko.
In ravno ta prometna varnost je nekaj preveč samoumevnega. Torej je prometna varnost pravica in ne dolžnost. Pa recimo, da je prometna varnost pravica. Kdo v tem primeru skrbi za prometno varnost ? Je to država ? Mogoče vodstvo ljudske kuhinje ? Bo kar držalo, da je za pravice zadolžena država. Se vam zdi, da je država dobro poskrbela za pravico biti varen v cestnem prometu ? Je dovolj nadzora na cestah ? Je dovolj poskrbljeno za ceste ? Je dovolj poskrbljeno za prometno signalizacijo ? Je dovolj poskrbljeno za prometno izobraževanje ? Je dovolj poskrbljeno za … ? Se vam zdi, da je vse to nekaj samoumevnega in brezplačnega ? Ker v primeru nadzora na cestah in posledično odkriti nepravilnosti postane ta pravica do prometne varnosti plačljiva.
Pravijo, da se še mačke ne gonijo zastonj. Verjetno se za kaj drugega. Zakaj bi bila prometna varnost samoumevna in zastonj ? Je res prav zahtevati to pravico ? Zakaj pa bi sploh zahtevali to pravico ? Jo potrebujemo ? Mogoče jo pa izkoriščamo za svoja izživljanja in si pri tem mislimo, da imamo pravico imeti prometno varnost. Pa sploh še nismo dobili odgovora, kaj je to prometna varnost. Verjetno ni "nekaj za na kruh namazat". Kako si predstavljate prometno varnost ? Je to zlikana cesta brez odvečnih prometnih znakov in skritih "pajacev"? Pa je potem to še prometna varnost ali je to "delaj, kar želiš" ?
Res je, pravico imamo imeti varne ceste. In to ne pomeni praznih cest, ampak celoten paket z urejenimi cestami, pravilno postavljeno prometno signalizacijo, "pametnimi" vozniki, ki upoštevajo "pametno" zakonodajo, "pametnim" nadzorom, … Pravica je tako lepa stvar. Pa poglejmo še malo tisto drugo, malo manj zaželeno, besedico. Dolžnost. Ja, lahko tudi drugače napišem - je dolžnost države, da nam zagotovi varne ceste in vse ostalo. Torej imamo pravico zahtevati varnost v prometu in dolžnost države je, da nam to omogoči. Kje podpišem ?
Bodimo malo samokritični. Samo malo, tako za vzorec in za zadoščenje. Kajti, po cestah se vozimo mi. In ta "mi" smo prometna varnost. Ne verjamete ? Bodite vsi doma oziroma v vlogi pešce in opazujte promet. Ni nobene prometne nesreče? Le kakoto ? Pa saj so vendar ceste uničene, prometni znaki napačno postavljeni, zakonodaja je bedasta in nekaj modrega je v grmovju. Še vedno ni nobene prometne nesreče? Čudež, vam rečem.
Torej imamo pravico zahtevati varnost v prometu in dolžnost države je, da nam to omogoči. Kje podpišem ?
Vrnimo se malo k dolžnosti. In sicer k tisti naši dolžnosti. To ni nič drugega, kot varno obnašanje na cesti in s kančkom zdrave kmečke pameti uporabiti znanje predpisov ter volje do življenja. Prehitevanje v škarje, sekanje nepreglednih ovinkov in ostala dejanja ne najbolj v skladu z zdravo kmečko pametjo niso zaželena pri ustvarjanju varnih cest. Pri vseh teh stvareh nekako ne moremo kriviti ceste ali bele neprekinjene črte, da smo zapeljali na nasprotno smerno vozišče oziroma, da smo sekali ovinek. Prav tako ne vem, kako je lahko prometni znak za naselje kriv za prekoračitev hitrosti. Saj je ovinek viden od daleč in tudi prometni znak ima svoj pomen. Bi mogoče kdo lahko to razumel, da smo nepoučeni o prometnih predpisih ? Smo totalni nesposobneži, ker ne znamo predvidevati in brati prometnih znakov ?
Kaj pa vem, če smo res tako nesposobni in rinemo z glavo skozi zid. Opravljanje vozniškega dovoljenja pravi, da poznamo vse, kar nas naredi varne voznike. Vsaj tistih nekaj ur vožnje v šoli vožnje je tako. Vse po predpisih in brez nervoze. Kaj se zgodi, ko dobimo vozniško dovoljenje v roke ? Je mogoče v njemu čip, kot v najbolj čistih "ljudskih vozih", da se reprogramiramo iz vzornega voznika v nekaj nasprotnega. Verjetno so tiste ure vožnje v šoli vožnje tako duhomorne in nezanimive, da se naši možgani ob prejemu vozniškega dovoljenja kar sami preklopijo na nekaj povsem drugega.
Seveda imamo pravico imeti varne ceste. Kaj bomo pa mi naredili za to ? Varne ceste so naša dolžnost. Mi moramo poskrbeti, da ne bomo prehitevali v škarje, da ne bomo parkirali počez čez talne označbe na parkirišču, da ne bomo …  Pretežko? Ker v primeru neupoštevanja postane še težje, ker nenadoma "oživijo modri grmi". In prav ti modri  "pajaci" naj bi skrbeli za prometno varnost. No, ecimo, da naj bi to počeli. Naj vse dni prijazno opozarjajo voznike prepričane v pripadajočo pravico do prometne varnosti, ki vozijo po svoji pameti? Pa saj ni vsaka pamet za proč vreči. Zakaj je potem toliko prometnih nesreč in nevarnih situacij? Saj vsi vozijo po pameti. Torej bi moral promet potekati varno in brez zastojev. Nekaj ne štima s to južn’o. Naj modri pajaci izločajo nevarne voznike ? Ko pridemo mi na vrsto za izločitev iz prometa? Da nismo nevarni? Vedno so drugi nevarni, kajne. Sem vedel, da s temi modrimi pajaci ne bo nič. Vedno delajo ravno nasprotno od naših želja in potreb. Je to zarota?
Ne pričakujte, da bo država skrbela za vašo in našo prometno varnost!
Naša dolžnost je upoštevati prometne predpise, biti strpen, … In to ves čas našega udejstvovanja v cestnem prometu. V nasprotnem primeru je kaos in kri na cesti. Še vedno mislite, da bodo drugi poskrbeli za prometno varnost? Saj me poznate in veste, kje ter kaj delam. Zato lahko iz prve roke napišem, da državi pa res "dol visi" za njene državljane v primeru prometne varnosti. Torej mora vsak nekaj narediti za izboljšanje prometne varnosti. Ker državi ni interes boljša prometna varnost, ampak samo cingljanje evrčkov v blagajno od vseh voznikov na takšen ali pa drugačen način. Zato ne pričakujte, da bo država skrbela za vašo in našo prometno varnost, kar naj bi bilo nekaj samoumevnega in pripadajočega. Ker je vsak voznik dolžan skrbeti za svojo in za vseh ostalih udeležencev prometno varnost.
Kaj smo do sedaj ugotovili ? Nič. Samo proč vržen čas je bil s prebiranjem tega zapisa. Vseeno hvala tistim, ki ste to prebrali in mogoče poleg opravili kakšen miselni proces.
Še vedno mislim, da smo sposobni bolj varnega udejstvovanja v cestnem prometu in, da upanje umira zadnje. Več ali manj bi si želel razmišljanja med vožnjo in ne neke samoumevne vožnje, ker v zadnjem delu možganov ali pa kje drugje nastaja misel o naši pravici do varnih cest.
Nič ni samoumevno in naša pravica je naša dolžnost.