Željo po večjem finančnem izplenu je najlažje upravičiti s pretvezo, da je cilj zmanjšati število nesreč na cestah. Ampak to ni edina, še manj prava rešitev. Izobraževanje mladih in starih, aktivnih in bodočih udeležencev v cestnem prometu je vsekakor boljša.

Preden začnem soliti pamet o tem, kako je treba pri s črno črto obkroženi rumeni tabli upočasniti na hitrost 49 kilometrov na uro, kratka spoved: "Priznam, ne vozim vedno točno toliko, kot predpisuje zakon. A v letih vožnje z motocikli počasi le prihajam k pameti in ugotavljam, da so predpisane hitrosti v večini primerov zelo blizu takim, ki jih narekuje trenutna okolica."

Na primer v mestu. Še tako osredotočeni človeški možgani preprosto ne zmorejo predvideti vseh situacij, ki lahko prekrižajo načrte motoristu. In ko pride do nečesa, kar nismo predvideli, je zelo fino, če imamo dovolj ČASA in PROSTORA. In ker je hitrost količnik poti in časa, si torej s HITROSTJO sami določamo, koliko obeh imamo v danem trenutku na razpolago za rešitev neprijetne situacije.
V videu si lahko pogledate rezultat zaviranja na BMW-ju F 800 GT (test smo objavili tukaj) pri hitrosti 50, 60 in 80 kilometrov na uro. Zavorne poti nismo merili, ampak na neko razdaljo med dva avtomobila postavili steno iz stiropora, ki predstavlja, na primer, tretji avtomobil.

Čeprav je bilo jasno, da stiropor ni kovina, je bil občutek med drvenjem proti steni milo rečeno adrenalinski. Držiš obe zavori in čakaš … POK! Če bi bil pred mano avtomobil, bi verjetno poletel preko, se z nogami zadel v krmilo, polomil ključnico, stegnenico, rebra, mezinec, … Tako pa je za mano izkušnja, vredna več kot plačilo položnice. Upam, da bodo posnetki dali misliti še komu. Če mislite, da smo zadeli žebljico na glavico, pokažite video vsem motoristom, katerim želite še veliko srečnih kilometrov.