Francozi uvedli strogo omejitev količine prometa v prestolnici – v veljavo je stopil predpis, ki prepoveduje vstop v mesto z vozilom glede na številko registrske tablice – vozila s parno številko registrske tablice bodo v mesto lahko zapeljala le vsak drugi dan, vozila z liho pa le preostale dni. Vozila z električnim pogonom in hibridi so izvzeti.

Foto: Radovan Bahna
Foto: Radovan Bahna

Omejitev bo veljala izključno za Pariz, razlog za njeno uvedbo pa naj bi bilo predvsem hitro naraščanje števila vozil, ki vsak dan vstopajo m mestno središče ter posledično ogromna količina strupenih emisij. Mestni možje so se za uvedbo novega predpisa odločili po tem, ko je vrednost strupenih plinov v mestnem središču pet dni zapored presegla še sprejemljivo in zdravju pretežno neškodljivo mejo.

Pariški mestni možje se za takšno omejitev niso odločili prvič - britanski mediji poročajo, da naj bi leta 1997 takšna (začasna) omejitev močno vplivala na kvlaiteto zraka v mestnem središču . Jean-Francois Cope, francoski politik, član sredinsko desničarske stranke in predsednik UMP (Union pour un Mouvement Populaire) je uvedbo predpisa označil za brezglavo paniko in popolnoma samovoljno potezo državnih uradnikov.