Praviloma tudi povprečno izkušen motociklist seže po preveliki čeladi. Morda zato, ker so čelade zadnjih nekaj let oblikovane tako, da je spodnji rob čelade razmeroma ozek in zato v prvem hipu dokaj tesno zdrsne čez ušesa.

Vsaka čelada ima na zunanji školjki, največkrat na zadnji strani, označeno velikost. Te rastejo od zelo majhne (oznaka XS/53-55) do zelo velike (oznaka XXL/63-65). Za primer: čelada srednje velikosti ima oznako M (medium), 57-59 pa pomeni obseg glave v centimetrih, merjen tesno v višini obrvi.

Zato svetujemo

S šiviljskim metrom tesno izmerjen obseg glave v višini obrvi je pravi podatek za oznako velikosti čelade. Odčitek ustreza oznaki velikosti (54/XS; 56/S; 58/M; 60/L; 62/XL; 64/XXL) in tako boste precej natančno ugotovili katero velikost čelade izbrati.

Ko kupujete čelado, nikar ne hitite. Umirite se, pomerite več čelad različnih velikosti in modelov, obdržite jo dalj časa na glavi in šele potem se odločite.

Pravilno izbrana čelada precej tesno zdrsne na glavo, ker je spodnji rob čelade vedno bolj tesen, kot ohlapen. Ustrezno velika čelada v prvem hipu morda celo daje občutek neudobja, ker rahlo potlači ušesa, lica in občutno obvija glavo.

Pretesna čelada zelo težko zdrsne na glavo. Pritiska in opazno mečka lica, povzroča močan pritisk v predelu čela, že po krajšem času povzroči bolečine v sencih in čelu, ki hitro in neprijetno naraščajo.

Prevelika čelada pa takoj daje dober občutek udobja, zračnosti, prostornosti, kar je zavajajoče. Med vožnjo pri večji hitrosti ne sedi mirno na glavi, se premika v zračnem toku, trepeta, pri visoki hitrosti se dviga na glavi. Zaradi te nemirnosti tudi omejuje pogled in poudarjeno utruja. Nenazadnje omogoča vstop nezaželenega zraka v notranjost čelade (prepih). Ob udarcu pa prevelika čelada sile ne ublaži dovolj in se lahko celo sname z glave.

Čeprav bo morda trgovcu odveč nastavljati zapenjalni jermen, pa si ob pomerjanju čelado v trgovini skrbno namestite na glavo in jo pritrdite s podbradnim pasom. Notranje oblazinjenje pri novih čeladah še ni "usedeno" oziroma oblikovano po uporabnikovi glavi in četudi imate občutek, da je velikost prava, čelado poskusite s premikanjem naprej in nazaj sneti z glave. Če ste jo uspeli sneti ali pa se le-ta premika na glavi, je čelada prevelika oz. njena oblika ne ustreza obliki vaše glave.

N50 Rapid 42

Resni prodajalci vam bodo omogočili testiranje različnih modelov čelad v vožnji z vašim motorjem. Prav tako pa vam bodo priporočili, da doma preizkusite kupljeno čelado tako, da jo imate lepo zapeto na glavi kakšnih 30 ali 40 minut, še preden se boste zapeljali z motorjem. V kolikor bi vas po tem času, zaradi pritiska v predelu čela, pričela boleti glava, pomeni, da je čelada premajhna oz. njena oblika ne ustreza obliki vaše glave. Resen prodajalec vam bo premajhno čelado zamenjal s pravo velikostjo.

Imate kakšno vprašanje o čeladah? Vas zanima kakšen tip čelade je najprimernejši za vaš način vožnje? Kako jo očistite znotraj in zunaj? Kako »popravite« opraskan vizir? Na takšna in podobna vprašanja v forumski kategoriji Oprema odgovarja g. Boris Kompare, priznani strokovnjak za čelade in direktor podjetja Compaco d.o.o. iz Velenja, ki je generalni zastopnik za čelade Nolan.