Pri prometnih nesrečah, v katerih so udeleženi motoristi ali vozniki skuterjev in mopedov, se vedno pojavi dilema. Naj poškodovanemu snamemo čelado pred prihodom ekipe nujne medicinske pomoči (NMP) ali naj se ga ne dotikamo???

V primeru prve pomoči poškodovanemu je dovoljeno sneti čelado samo v primeru, ko je pacient nezavesten in ne diha samostojno.

V vseh ostalih primerih snemanje čelade v okviru prve pomoči ni dovoljeno. Če je poškodovani nezavesten, vendar samostojno diha, čelade ne snamemo ampak le nadziramo njegovo dihanje. Če pride do zastoja dihanja, takrat nam je dovoljeno sneti čelado. Pacienta tudi ne premikamo, v kolikor ni prišlo do zastoja dihanja. Če pride do zastoja dihanja, bo v zelo kratkem času lahko prišlo tudi do prenehanja delovanja srca, zato takrat lahko obrnemo pacienta na hrbet in snamemo čelado, ker drugače ne bomo zmogli zagotoviti proste dihalne poti. Vedno se moramo zavedati, da obstaja tudi velika možnost, da je prišlo do poškodbe vratne hrbtenice, zato jo moramo ob snemanju čelade tudi primerno zaščititi.

Ekipe NMP pa bodo ob svojem prihodu snele čelado vsakemu poškodovanemu, saj je za to izdelan tudi protokol, ki velja pravtako v prvi pomoči, ko moramo kot očividci sneti čelado. Za poseg morata biti vedno dva, ki opravita snemanje čelade po točno določenem zaporedju.

Vedno najprej preverimo, za kakšen tip čelade gre in kje se čelada odpira. Različni proizvajalci čelad naredijo različne zaponke, pa tudi same čelade se razlikujejo glede oblik:

art_snemanjecelade_01Ko smo si hitro ogledali čelado in tip zapiranja, pristopimo k prvi točki snemanja čelade:

art_snemanjecelade_021. Reševalec da roke na stranice čelade s tem, da mora s prsti priti do spodnje čeljusti poškodovanega. S tem smo naredili takoimenovano in-line imobilizacijo in preprečili kakršnekoli premike, ki bi lahko povzročili dodatno poškodbo vratne hrbtenice.

2. Reševalec prereže ali odpne zaščitni trak, s katerim je čelada pripeta na glavo.

3. Reševalec, ki je prerezal trak, položi eno roko na požiralnik. Palec mora segati do točke, kjer se stikata čeljusti, kazalec in sredinec pa na drugi strani do stičišča čeljusti. Drugo roko položi na zatilje in s tem drži vratno hrbtenico v nevtralnem položaju (in-line).

4. Reševalec, ki je pri glavi prične s snemanjem čelade:
- čelada je ovalna, zato jo na straneh nekoliko povlečemo narazen, da sprostimo ušesa.
- pri zaprtih tipih čelad najprej odpremo vizir
- pri zaprtih tipih čelad pazimo tudi na nos, zato čelado potisnemo nekoliko nazaj, da sprostimo nos in s tem olajšamo snemanje zaščitne čelade.

5. Ves čas snemanja čelade je naloga drugega reševalca, da izvaja in-line imobilizacijo vratne hrbtenice in skrbi, da ne prihaja do nepotrebnih premikov vratu.

6. Ko je čelada sneta, je naloga reševalca, ki je snel čelado, da položi obe roki na vsako stran poškodovanega, tako da z dlanmi pokrije ušesa.

7. In-line( nevtralni položaj ) imobilizacijo je potrebno izvajati do prihoda ekipe NMP. Šele ko se namesti vratna opornica in stranski opori, je dovoljeno spustiti glavo poškodovanega motorista.

Postopek snemanja čelade je povzet po Ameriškem kolegiju kirurgov, specialistov travmatologov in velja v vseh državah enako. Postopek je standardiziran. Morda ne bo odveč, če kdaj v družbi poskusite sneti čelado po predpisanem postopku. Nekdo naj bo navidezni poškodovanec, dva naj mu snameta čelado. Morda bodo prvič problemi, a z vajo bodo tudi izginili. Še najbolje pa je, da s preudarno in pametno vožnjo sami poskrbite, da vam ne bomo nikoli snemali čelade iz glave na opisan način.

Srečno vožnjo vsem motoristom in motoristkam ter njihovim sopotnikom…