BMW je na mednarodnem sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu predstavil čelado s projiciranim zaslonom (Head Up projektor), ki bo postavila nove varnostne standarde v svetu motornih koles.

P90206800-highResČelada s projiciranim zaslonom (Head Up projektor): prometne informacije vedno v vašem vidnem polju. V cestnem prometu je potreben le delček sekunde, da je motorist izpostavljen nevarni situaciji. Leta 2003 je bil BMW prvi evropski avtomobilski proizvajalec, ki je v ponudbi dodatne opreme vpeljal projicirani zaslon za avtomobile BMW.

BMW Head Up projektor projicira potrebne ali zahtevane prometne informacije in informacije o vozilu neposredno v vidno polje motorista, kar mu omogoča, da vso pozornost posveti prometu. V primeru motornih koles se to zdi še pomembneje kot pri avtomobilih, ker je dovolj že zelo kratka preusmeritev pogleda, da se motorist znajde v kritični situaciji na cesti.

P90206811-highResS ciljem, da se ta tehnologija omogoči v ponudbi motornih koles prihodnosti, je bil vpeljan pred razvojni proces, kjer je bila čelada BMW Motorrad opremljena z inovativno funkcijo projiciranega zaslona. Ta omogoča projiciranje podatkov neposredno v vidno polje motorista, kar pomeni, da mu ni več potrebno pogledovati na instrumentno ploščo in se lahko v celoti osredotoči na cesto brez kakršnegakoli odvračanja pozornosti.

Vsi prikazi se lahko nastavijo poljubno; da se zagotovi najboljša možna podpora za varnost, za motorista je idealno, da se mu v danem trenutku prikaže le informacija, ki je koristna in pomembna za trenutno situacijo.

Varnostne in komfortne informacije za še bolj čustveno intenzivno doživetje vožnje z motornim kolesom

Možnosti prikaza obsegajo z varnostjo povezane informacije, na primer podatke o tehničnem stanju motornega kolesa, kot so tlak v pnevmatiki, nivoja olja in goriva, potovalna hitrost in izbrana prestava, omejitev hitrosti in zaznavanje prometnih znakov, plus opozorila za grozeče nevarnosti.

P90206803-highResS pomočjo komunikacije prihodnosti V2V (vozilo-z-vozilom) bo prav tako možno prikazati informacije v realnem času, npr. opozorilo za nevarnosti, ki se pripetijo nenadoma.

Poleg tega projicirani zaslon prav tako omogoča vizualizacijo vsebine, ki je namenjena izboljšanju udobja za motorista. Primer za to bi bila načrtovana pot skupaj z navigacijskim napotkom pred pričetkom potovanja.

Čelada s projiciranim zaslonom prav tako nudi zanimive možnosti, da se zelo čustveno doživetje vožnje z motornim kolesom naredi še bolj intenzivno in hkrati varno. Na primer, akcijska kamera, ki je vgrajena v čelado in je usmerjena naprej, lahko snema video posnetke potovanja neposredno iz nje. Druga kamera, ki je usmerjena nazaj, lahko na neki točki v prihodnosti odigra funkcijo ‘digitalnega vzvratnega ogledala’. Konec koncev pa ta tehnologija prav tako omogoča vizualizacijo drugih motoristov v skupini motornih koles. S tem je motorist vedno seznanjen, kje se trenutno nahajajo njegovi sopotniki.

P90206804-highResČelada, ki je prav tako opremljena z integriranim mini računalnikom in zvočniki, se upravlja preko večfunkcijskega upravljalnika BMW Motorrad na levi strani krmila. Poleg upravljanja kamere lahko motorist udobno izbira informacije, ki jih želi videti.

Tehnologija prikaza potrebnih informacij, se lahko integrira že v obstoječe čelade, ne da bi to vplivalo na udobje ali varnost motorista. Obratovalni čas sistema z dvema zamenljivima baterijama znaša pribl. pet ur.

BMW Motorrad želi to inovativno tehnologijo razviti na raven serijske proizvodnje v naslednjih letih, kar bo pomenilo dodaten plus v varnosti znotraj njegove že tako bogate ponudbe motoristične opreme.