Slovensko zagonsko podjetje Movalyse je razvilo napravo za varovanje vašega motorja. Z njo so prepričali tudi eno izmed največjih zavarovalnic v regiji, s katero zdaj skupaj ponujajo ultimativno varnost vašega motorja.

Le redko kateri motor pride nazaj k lastniku

Soustanovitelj podjetja Movalyse, Rok Upelj, je za motosvet.com pojasnil, da smo v Sloveniji krepko pod povprečjem pri odstotku najdenih motorjev med ukradenimi: "Več kot 75% motorjev se nikdar ne vrne k svojim lastnikom. Naš cilj je bistveno izboljšati te številke za motoriste oziroma uporabnike Viga."

Kraje motociklov so pravzaprav še precej enostavnejše od tatvin avtomobilov, in so zato ena največjih skrbi, ki jih imajo motoristi tudi pri nas. Slovenija je po številu kraj v evropskem povprečju, vendar je število vrnjenih motorjev zares majhno.

O zagonskem podjetju Movalyse

Podjetje je na trgu prisotno od leta 2015, ko so prvič predstavili sistem za samodejni izklop smernikov na motorju. Z napredno analitiko so razvili Smart Turn System (STS), ki se trži globalno in še vedno velja za edini zanesljivi sistem samodejnega izklopa smernikov. Poleg tega je podjetje razvilo tudi Smart Brake Module (SBM), sistem za zaznavanje pojemka, ki opozarja voznike, da motorist zavira z navorom. Znanje iz prejšnjih produktov pa jim je pomagalo pri razvoju najnovejšega produkta.

Rešitev za velik problem motoristov

Vigo je najboljši sistem za varovanje motorja. Omogoča popoln nadzor nad motorjem, tako da uporabnik lahko v vsakem trenutku preko aplikacije pogleda stanje in lokacijo motorja, v primeru kraje pa dobi opozorilo. Poleg tega ima tudi več naprednih funkcij. V primeru nesreče Vigo to avtomatsko zazna in aktivira SOS klic. Saj veste, vsaka sekunda šteje. Uporabniki lahko pregledujejo svoje vožnje in jih z Vigo pomočjo tudi izboljšujejo.

V prvi vrsti je bil produkt razvit prav zaradi potrebe po iskanju prave rešitve, ko se zgodi kraja motorja. V tem primeru so se pri Movalyse združili z Zavarovalnico Sava in omogočajo popolno zavarovanje v primeru kraje. Če je motor ukraden namreč zavarovalnica uporabniku povrne vse stroške, kar do sedaj, razen v okviru dragega kaska še ni bilo mogoče.

Pilotni projekt s 300 motoristi

Sodelovanje se je začelo leta 2017, ko so skupaj z Zavarovalnico Sava začeli iskati rešitev, ki bi preprečevala tatvine motorjev in hkrati omogočila cenovno dostopno zavarovanje proti kraji. V letu 2018 je bil izveden pilotni projekt, v okviru katerega so s sistemom brezplačno opremili 300 motoristov. Z njihovo pomočjo so potrdili delovanje ter pridobili vse potrebne povratne informacije za pripravo končnega produkta. V okviru projekta so motoristi prevozili več kot 418.000 kilometrov, tako v Sloveniji kot širše, in zaznanih je bilo več kot 17.000 premikov. Izvedenih je bilo 27 različnih simulacij kraje v različnih razmerah in z različnimi sredstvi ter orodji.

Javi kraj nesreče

Rok Upelj nam je pojasnil, kaj zmore naprava Vigobox, ki se namesti pod sedež oziroma ohišje motorja na čim manj izpostavljeno mesto: "Spremlja premike motocikla, stanje baterije in vožnje, ki jih opravimo. V primeru kraje pa bo lastnik v aplikaciji opozorjen na krajo in bo nato lahko spremljal premike svojega motorja."

Podobno kot pri klicu v sili e-call, ki ga poznamo pri avtomobilih, Vigo omogoča tudi funkcijo SOS. To pomeni, da je zmožna zaznati nesrečo na podlagi pozicije, gibanja in sil, pred, med in po dogodku. O tem sistem samodejno obvesti center za obveščanje, ki ukrepa naprej s klicem udeleženca in pošlje pomoč, če je to potrebno.

Vigo tudi v vlogi inštruktorja

S pomočjo naprave se lahko motoristi tudi učijo. Na primer, kako pravilno in čim bolj varno izpeljati ovinek. Upelj je pri tem pojasnil, da bo v prvi fazi uporabnikom na voljo ocena vožnje, ki temelji predvsem na analizi tekoče izpeljave manevra, s čim manj napakami. Ne osredotoča se torej toliko na predpise kot na gladkost izpeljave manevrov ter morebitno nihanje in trzanje. "Gre za zelo napreden algoritem, ki ni podoben doslej znanim, ki so se osredotočali zgolj na omejitve ter pospeške in pojemke. Sistem je izdelan tako, da se bo stalno razvijal z večjim številom voženj uporabnikov. Bo pa že prva različica zelo zanimiva za uporabnika," pravi sogovornik.

Vigo prihaja aprila

Slovenska inovacija, ki so jo pri podjetju razvili v sodelovanju z eno izmed največjih zavarovalnic v regiji, se bo na slovenskem trgu pojavil okviroma v mesecu aprilu. Mesečna cena bo odvisna od vrednosti in starosti motorja, začela pa se bo pri devetih evrih mesečno. To je v primerjavi z največjim konkurentom, torej kaskom več kot 80% ugodneje in 100% boljše.

Dodatne ugodnosti

Povezovanje z zavarovalnico lahko uporabnikom Viga v prihodnosti prinese tudi popust pri zavarovanju in druge privlačne ponudbe. Upelj je poudaril, da so podatki o vožnjah povsem anonimni in na voljo samo za uporabnika. V kolikor pa bi Vigo uporabnik želel deliti podatke z zavarovalnico pa to lahko stori, kar mu prinese popuste, katerih se bo vsak motorist razveselil.  "Bomo pa v prihodnosti poskusili skupaj z zavarovalnico razviti sistem, ki bo omogočal popuste glede na oceno vožnje. Uporabnik bi torej vedel za popust, ne da bi bilo treba deliti podatke."

Podatki o vožnji se bodo delili z zavarovalnico samo v primeru nesreče ali tatvine, pa še ti bodo zelo omejeni.

Napravo razvijajo naprej

Kasneje bodo Vigo nadgradili tudi z nekaterimi drugimi storitvami. Razvija se tudi povezava s centralnim operacijskim sistemom, kjer bo mogoče spremljati vse ključne tehnične informacije o motorju. "Število storitev preko aplikacije se bo z razvojem povečevalo. To bodo tako tehnične storitve, kot je na primer povezava z računalnikom motorja, opozorilo za mazanje verige, vremenski podatki kot tudi dodatne bonitete, kot so na primer relevantni dogodki, popusti, partnerstva ipd.," pravi Upelj.

Preberite si več in opravite inforamativni izračun za vaš motor na vigozavarovanje.si.

Vaše mnenje glede varovanja motorja pa lahko izrazite tudi na FORUMU.