Tam je bila tudi motosvetova motoristka leta, Ines Pezič, ki je prav lani na prireditvi  Dey-zi Day prvič zapeljala na pisto in debitirala na dirki.

Ines Pezić
Ines Pezić

Letos je 100 udeležencev in številne navijače ter fotografe poleg nasmejanih in energije polnih inštruktorjev/organizatorjev, pričakalo tudi toplo sonca.

Day-zi Day je ena redkih, če ne celo edina »domača« prireditev,  ki posebno pozornost posveča tistim, ki imajo željo se prvič podati na pisto, preizkusiti in nadgraditi svoje veščine,  ne glede na predhodne znanje in vrsto motocikla. Dobrodošli so prav vsi.

Voden
Voden "izlet"

Čez dan so »novinci«  pridno vsrkavali nasvete inštruktorjev in vidno napredovali, najbolj pogumni so se popoldan že udeležili kvalifikacij in se pomerili na dirki.

Po vsakem treningu posvet z inštruktorji v boksih.
Po vsakem treningu posvet z inštruktorji v boksih.

Bolj izkušeni dirkači so jutro izkoristili za trening in čim boljše  štartno mesto, ob treh popoldne sta se v polni udeležbi zvrstili dve dirki, Ines si je v dirki hitrih privozila 13. štartno mesto in ciljno črto prečkala kot sedma absolutno, oz. tretja  v kategoriji do 600-kubičnih centimetrov. Absoluten zmagovalec, Aleš Gibčar, ki je za krog potreboval nekaj več kot dve minuti, je domov odnesel tudi prav čedno nagrado - set novih pnevmatik.

Ines Pezić»Takih prireditev pri nas resnično manjka, zato sem zelo vesela, da se najde vsaj nekdo, ki se mu zdi pomembno, da se omogoči obisk piste tudi tistim, ki drugače mogoče nikoli ne bi zapeljali nanjo in »dirkajo« po cesti. Ker se nekaj dobrih voznikov cel dan ukvarja z njimi, je to odlična podlaga za vožnjo tako po cesti, kot tudi mogoče nadaljevanje dirkaške kariere. Lani sem tudi jaz pisto prvič spoznala  prav v »račkah« na Marjeticah. Edino, kar bi me še bolj razveselilo, bi bile »Marjetice« na slovenskem dirkališču. Na treningih in kvalifikacijah sem danes vozila brez armaturne plošče in delujočega blažilca, saj od nedeljskega padca še nismo uspeli popolnoma popraviti motorja, zato bi se poleg zvestima članoma podporne ekipe najlepše zahvalila  Matjažu Godcu, ki mi je za dirko odstopil armaturo s svoje CBR600RR in s tem krepko pripomogel k uvrstitvi na stopničke.Imela pa sem strašno srečo, saj se mi je v krogu izhoda z dirke odlomil nosilec leve roke, ki se je očitno poškodoval med padcem, pa nihče ni ugotovil. Do naslednje dirke za Amatersko  državno prvenstvo, ki bo potekalo od 10-12.6. na Slovaškem bo motocikel potrebno temeljito pregledati in popraviti, kar pa bo tudi svojevrsten izziv, saj sem prav rada tudi malo "šmirasta".«