V Sloveniji se te dni mudi predsednik FIM (Mednarodna motociklistična zveza) Vito Ippolito, ki bo danes zvečer v ljubljanski Festivalni dvorani častni gost podelitve priznanj najuspešnejšim slovenskim moto športnikom Avto moto zveze Slovenija.

Sašo Kragelj, Vito Ippolito in Igor Jerman
Sašo Kragelj, Vito Ippolito in Igor Jerman

To je prvi obisk predsednika mednarodne motociklistične zveze v samostojni Sloveniji ter drugi po kar dvainštiridesetih letih, ko je v Ljubljani potekal FIM-ov kongres s  stopetdesetimi delegati. Venezuelec je na čelu FIM od leta 2006 in ima bogate izkušnje delovanja v motošportu. Poleg tega, da je bil več let tudi FIM-ov podpredsednik ter nosilec številnih visokih funkcij, je bil v osemdesetih med drugim menedžer ekipe Venemotos, njihov dirkač Carlos Lavado pa je dvakrat osvojil naslov svetovnega prvaka v tekmovanju moto GP.

Ippolito si je ogledal center varne vožnje na Vranskem, kjer se je srečal z vodstvom AMZS in predsedniki moto društev, njegov obisk pa sta pospremila tudi najuspešnejša slovenska moto športnika zadnjih let Igor Jerman in Sašo Kragelj. Glavna predstavnika AMZS ob obisku Ippolita sta bila generalni sekretar AMZS Slavko Rus in predsednik AMZS Šport Boris Kotnjek.

Slavko Rus, Vito Ippolito, Boris Kotenjk, Erik Logar
Slavko Rus, Vito Ippolito, Boris Kotenjk, Erik Logar

»Povedati moram, da se že po dopoldanskih aktivnostih v Sloveniji odlično počutim. AMZS ima veliko različnih aktivnosti, ogromno znanja ter precej odličnih športnikov. Imate tudi zelo ugodno geografsko lego, kar bi lahko v prihodnje izkoristili v svoj prid. Marsikatera zveza bi se lahko učila od vas,« je o prvih vtisih povedal Ippolito, ki je zjutraj obiskal prostore AMZS, za tem je na Vranskem spregovoril pred novinarji, še pred večerno podelitvijo pa bo obiskal priznanega slovenskega izdelovalca izpušnih sistemov.

Ippolito je med drugim poudaril zavzemanje mednarodne motociklistične zveze za okolju prijazen šport: »FIM je bila prva mednarodna zveza na svetu, ki je pred več kot sedemnajstimi leti začela reševati vprašanja o ohranjanju okolja. Čeprav smo zveza moto športov, ne želimo uničevati okolja, zato smo pred leti z Združenimi narodi podpisali poseben sporazum za zaščito okolja.«

Odgovorni pri AMZS so nad obiskom visokega gosta navdušeni. Predsednik AMZS Šport Boris Kotnjek je ob tem povedal: »S tem, ko se je Vito Ippolito odzval povabilu AMZS, nam je izkazal veliko čast. Obenem je to dokaz, da je Avto moto zveza Slovenije kredibilna in resna partnerica FIM. Tudi v Sloveniji gostimo dirke svetovnega prvenstva v motokrosu ter dirko velike nagrade v spidveju, zato smo vsekakor pomemben član te velike družine.«