Z upadom priljubljenosti superšportnikov srednjega in litrskega razreda, so si mesto v srcih kupcev v zadnjih nekaj letih izborile velike potovalne endure, ki so postale nujen sestavni del ponudbe slehernega proizvajalca motociklov. Lanska sezona je prinesla težko pričakovana in kontroverzna Explorer in Crosstourer, svojega aduta je prestavil tudi Kawasaki. Če ste mislili, da bo letošnja jesen pusta, ker smo vse videli že lani, ste se krepko motili. Obeta se še veliko novega.

Prenovljeni BMW R1200 GS
Prenovljeni BMW R1200 GS

Prenova BMW-jevega R1200 GS je najbolje čuvana skrivnost zadnjih dveh let. Bavarci so bili pred časom sicer zasačeni med prekladanjem nečesa, ker bi utegnil biti prototip omenjenega modela, a uradne potrditve, da se pripravlja prenova njihovega najuspešneje prodajanega modela, (še) ni. Analiza redkih vohunskih fotografij razkriva, da naj bi se Bavarci odločili za korenito prenovo agregata – ta naj bi bil, sodeč po postavitvi izpušnega sistema, vodno hlajen. Prenova agregata naj bi prinesla več moči in navora, zaradi učinkovitejšega sistema hlajenja pa tudi povečala uporabnost motocikla, ki bo poslej lažje kos mestni gneči.

velike-endure-nove-sezone 5
Prenovljeni BMW R1200 GS

Prav to ter nadzor nad količino strupenih izpušnih plinov ter glasnosti izpuha pa naj bil poglavitni razlogi, da naj bi se Bavarci odločili za prenovo agregata – moč in navor pa naj bi bila precej stranskega pomena. Novi model naj bi dobil tudi novo nihajko, ki bo nameščena na drugi strani motocikla kot pri trenutnem modelu, nižje postavljen izpušni glušnik in rahlo kozmetično prenovo, sicer pa naj bi paket ostal v grobem enak.

Prototip KTM-ovega novega Adventura 1290
Prototip KTM-ovega novega Adventura 1290

KTM Adventure 1290 je bil za modelno leto 2013 "napovedan" že lansko jesen, ko je Oranžnim v medije pobegnila skica motocikla. 1290 naj bi se po poročanju britanskih medijev predvidoma držal že ustaljenih okvirjev, ki jih je zakoličil 990. Pri KTM-u naj bi na prenovi delali že dobri dve leti. Poznavalci pravijo, da resnih radikalnih rešitev ali svežih »trend setterjev« ni pričakovati, saj naj bi se pri KTM-u trudili predvsem obdržati model ob boku tekmecev. Nov, 1290-kubičen agregat naj bi bil enak kot v modelu Super Duke R - razvil naj bi okoli 130 konjev.

Triumph, Kawasaki in Honda so svoje igralce v segmentu velikih enduro potovalnikov prestavili lani. Ducatijeva Multistrada jebila predstavljena leto prej, prav tako Yamaha SuperTenere – to jesen lahko upamo na predstavitev že napovedane verzije Yamahe SuperTenere Wolrd Crosser, medtem ko iz Ducatijevih logov ni slišati novic prenovi Multistrade.

Bo Aprilia Tuareg takšna?
Bo Aprilia Tuareg takšna?

V času priprav na jesenske salone so na plan ponovno vzniknile govorice o Aprilijinemu nasledniku nekoč uspešnega modela velike endure Caponord. Govorice o prenovi poslušamo že dobri dve leti. Nova velika endura naj bi nosila ime Tuareg, poganjal pa naj bi jo 1200-kubičen V-dvovaljnik. Glede na pretekel vtise, ki so jih naredili Aprilijini modeli vseh segmentov, bi lahko pričakovali resnega tekmeca iskremu in zmogljivemu Triumpohovemu Explorerju, ki se je na letošnjih testih izkazal kot spoštovanja vreden tekmec dosedanjemu vladarju razreda, BMW-jevemu R1200 GS.

Suzuki je poleg Aprilije edini izmed vodilnih proizvajalcev, ki v svojem naboru nima modela velike potovalne endure  - po ukinitvi projekta velikega V Stroma, je sicer lani prestavil prenovo 650-kubične izpeljanke, ki je požela precejšnje odobravanje javnosti, a še  vedno pa ni jasno, ali se bodo pri Suzukiju odločili tudi večjo  verzijo.

BMW na v 2013 pošilja na trg izdatneje opremljenega F800GS, nekdajni F650GS pa bo dobil tudi novo oznako - odslej bo znan kot F700 GS.
BMW na v 2013 pošilja na trg izdatneje opremljenega F800GS, nekdajni F650GS pa bo dobil tudi novo oznako - odslej bo znan kot F700 GS.