Potem, ko ste nastavili prednapetost prednjih in zadnjih vzmeti, ki smo vam jih predstavili s pomočjo specialista za vzmetenje Čarman motosport v avgustovskih Motosvetovih novicah, se lahko lotite naslednjega koraka, to je zagotovitev sinhronega posedanja in vračanja prednjega in zadnjega vzmetenja.

Preizkus usklajenega delovanja prednjega in zadnjega vzmetenja.
Preizkus usklajenega delovanja prednjega in zadnjega vzmetenja.

Zakaj? Usklajeno delovanje prednjega in zadnjega dela motocikla je osnova za harmonično in nevtralno vožnjo skozi zavoje, še posebno čez neravnine. Potrebno je izbrati takšno trdoto vzmeti, da se bo vzmetenje posedalo ob neravninah za enako mero na sprednjem in zadnjem delu.V kolikor se motocikel neenakomerno poseda, se spremeni geometrija motocikla, kar povzroča neželene sile in gibanja krmila in motocikel je težje obdržati v želeni smeri vožnje. Saj poznate ta občutek gibanja motocikla skozi zavoj, ki vam ne vliva zaupanja in sredi zavoja samo še čakate, da se motocikel umiri in končno poravna?

Osnovni preizkus usklajenega delovanja

Najlažje ga naredimo tako, da z vso silo z rokami pritisnemo na sredini rezervoarja motocikla (slika 1). Preizkus usklajenega delovanja prednjega in zadnjega vzmetenja. Motocikel bi se moral enakomerno in sočasno posedati na prednjem in zadnjem delu, usklajenega delovanja pa bi moral biti deležen tudi pri dvigovanju motocikla v prvotno lego (pravilna nastavitev blaženje povratka). Čarman poudarja, da moramo paziti, da pritisnemo na rezervoar z vso silo, kajti v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da se bo motocikel hitreje posedal na zadnjem delu kot na prednjem, čeprav je lahko nastavitev vzmetenja popolnoma pravilna, ker prednji amortizer po pravilu potrebuje več začetne sile za posedanje kot zadnji. Preizkus boste najlažje naredili, če vam pomaga prijatelj in sami opazujete, kako se motocikel giblje pod pritiskom.

Kako nastavljamo pri neuravnoteženem posedanju?

V kolikor se vzmetenje preveč poseda na prednjem ali zadnjem delu je potrebno neusklajenost odpraviti.
Pri prehitrem posedanju določenega dela imamo dve osnovni možnosti:

  1. Zamenjava vzmeti s tršo različico
  2. Zvečanje kompresije blaženja (compression, druckstufe), kar dosežemo pri prednjem amortizerju s zategovanjem vijaka na dnu prednje vilice v smeri urinega kazalca (slika 2), na zadnjem delu pa s zategovanjem vijaka v smeri urinega kazalca na zgornjem delu amortizerja vijaka (slika 3). Nekateri športni motocikli imajo na serijskih amortizerjih že ločeno nastavitev kompresije na « hi-speed« in »low speed » (slika 4), kar zveča natančnost uravnavanja blaženja. Takšno možnost nastavitve uporabljajo specialisti za amortizacijo pri nadstandardnih modelih že po pravilu.
Nastavitev kompresije na prednjem amortizerju.
Nastavitev kompresije na prednjem amortizerju.
Nastavitev kompresije na zadnjem amortizerju
Nastavitev kompresije na zadnjem amortizerju
Nastavitev kompresije na zadnjem amortizerju
Nastavitev kompresije na zadnjem amortizerju

Če se pri preizkusu sinhronega delovanja amortizerjev zadnji del motocikla vrača v prvotno pozicijo počasneje kot prednji ali obratno, je tudi to neuravnoteženost potrebno ponastaviti. Pri prednjih vilicah se blaženje povratka (rebund, zugstufe) nastavi na vrhu vilic (slika 5), pri zadnjem amortizerju pa je vijak na dnu amortizerja (slika 6). Z vijačenjem v smeri urinega kazalca se bo dušenje povratka zvečalo, gibanje v prvotno lego se bo upočasnilo.

Nastavitev blaženja povratka na prednjem amortizerju
Nastavitev blaženja povratka na prednjem amortizerju
Nastavitev blaženja povratka na zadnjem amortizerju.
Nastavitev blaženja povratka na zadnjem amortizerju.

Pri tem je potrebno poudariti, da neusklajenosti delovanja prednjega in zadnjega dela ne odpravljamo z nastavitvijo prednapetosti vzmeti, ki je bilo predstavljeno v eni izmed prejšnih Motosvetovih novic, ker s prednapetostjo prednje in zadnje vzmeti samo spreminjamo začetno točko, pri kateri bo vzmetenje začelo delovati med vožnjo. Če ponovimo: začetna točka delovanja pri motociklu (skupaj z voznikom) na bo na približno 1/3 celotnega hoda amortizerja. V tej poziciji bo lahko vzmetenje uspešno blažilo pritiske (pri neravninah), prav tako bo imelo tudi določeno rezervo pri dodatnem »iztegovanju«, kar pomeni, da bo obdržalo stik s cestiščem tudi v situaciji, ko ne bo obremenjeno z običajno težo.

Menjava prednjih vzmeti

Dokaj enostaven je poseg pri prednjih vilicah, ki jih zamenjamo s tršimi vzmeti, ki nudijo tudi več rezerve pri nenadnih obremenitvah. Običajno je pri menjavi na voljo ena od dveh različic: progresivne vzmeti so uporabne predvsem za cestno rabo, saj progresivnost omogoča določeno rezervo pred popolnim posedanjem, nudi pa dovolj udobja pri manjših obremenitvah, linearne vzmeti pa so namenjene za športno in tekmovalno rabo, saj specifika nastavitev na tekmovalni stezi zahteva predvsem možnost natančnega nastavljanja. Cena trših prednjih vzmeti znaša pri Čarman motosport 99 evrov (Wilbers). Tršanje motocikla na prednjem delu lahko dopolnimo tudi z uporabo gostejšega olja, kar zvišuje odpornost pri posedanju.

Menjava zadnjih vzmeti

Pri zadnjem vzmetenju je menjava vzmeti primerna pri enduro in kros motociklih. Razlog: nadomestne (trše) vzmeti ponujajo specialisti za vzmetenje (Wilbers, Eibach, Ohlins …) le za svoje lastne produkte (amortizerje), kar pomeni, da bomo težko dobili nadomestno (tršo) vzmet za serijski športni ali touring motocikel. V tem primeru je potrebno zamenja celotni (serijski) amortizer z amortizerjem specialista, ki vključuje tršo vzmet. Drugi razlog, zakaj ni priporočljivo, menjati samo zadnje vzmeti (ne pa celotnega amortizerja), pa je zahteva, da bi se moralo trši vzmeti konstrukcijsko prilagoditi tudi čvrstejše povratno blaženje amortizerja. Serijski amortizerji takšne rezerve običajno nimajo.
Dober zadnji amortizer, ki mnogokrat prekaša kvalitete novega serijskega, je pri Čarman motosport na voljo že za 499 evrov (Wilbers 640). Trdota vzmeti si izbere voznik glede na način vožnje, kvaliteto cest in težo (upoštevanje sopotnice, prtljage).

V nadaljevanju

Ena najzahtevnejših in hkrati tudi najzanimivejših nalog celotne nastavitve vzmetenja je pravilna nastavitev posedanja (kompresije) in blaženja povratka prednjega in zadnjega amortizerja. V eni od naslednjih Motosvetovih novic vas bomo seznanili tudi s tem - tretjim korakom nastavitev.