Z začetkom letošnjega julija je v Franciji pričel veljati predpis, ki zapoveduje alkotest kot del obvezne opreme. Alkotest bo obvezen za vse voznike motornih vozil, razen za voznike mopedov. Z novim predpisom se ne strinjajo v Luxembourgu.

francozi-dobili-zausnicoFrancoski časnik Le Quotidien poroča, da naj bi Francoska vlada iz Luxembourga dobila pisno opozorilo, da je omenjen predpis nerazumen in nesmiseln, saj ni v skladu z željo Evropske unije,ki se v zadnjih nekaj letih trudi, da bi poenotila zakonodajo znotraj svojih meja. Prav posebej nerazumna cvetka naj bi bil tisti del predpisa, ki terja, da mora zahtevani alkotest odgovarjati francoskim normativom in v potrdilo tega nositi tudi oznako NF.

Iz Luxembourga pišejo, da v kolikor Francozi ne odstopajo od zahteve po alkotestu, naj bodo sprejemljivi vsi alkotesti evropskega porekla in ne zgolj francoski. Trenutni predpis namreč omogoča monopol podjetju, ki omenjene alkotesta izdeluje.

Slišati je tudi, da naj bi prav vodilni uradniki omenjenega francoskega podjetja močno prispevali k sprejetju omenjenega predpisa. Kdo bi si mislil.