Čeprav danes kljub enakosti med spoloma in vse večjemu številu motoristk, motociklizem še vedno velja za moško domeno, neprimerno za prave dame. A dekleta in žene se na to niso in še vedno ne ozirajo – ko je bilo potrebno, so nogo brezsramno zavihtele čez motocikle tudi v dneh, ko se je zgodovina motociklizma šele pričela pisati.

motoristke-v-zgodovini 10

Avis in Effie Hotchkiss
Avis in Effie Hotchkiss

Žensk je bilo v zgodovino motociklizma mnogo več, kot si v resnici upamo mislit. Prav vse so (bile) trmaste, odločne in pogumne dame. Ene so motocikle jezdile ker drugačne ni šlo, druge zato, ker jih je nastavljivo vlekel čar motoriranja, tretje, ker so želele dokazati, da so drugačne, a kljub temu enakovredne moškim. Pobrskali smo po analih in na kup nabrali (le) nekaj najbolj markantnih motoristk zgodnje zgodovine motociklizma.
Mati in hči Avis in Effie Hotchkiss sta se leta 1915 podali na pot iz NewYorka v Kalifornijo ter postali prvi motoristki, ki s ta prevozili Severno Ameriko. Peljali sta se na Harleyevem prikoličarju, za pot pa sta potrebovali dva meseca. Tudi domov sta se vrnili z motociklom.

Adeline in Augusta Van Buren
Adeline in Augusta Van Buren

Leto dni kasneje sta se v sedlu Indianov na enako popotovanje podali Adeline in Augusta Van Buren. V svojo avanturo sta vključili tudi vzpon na Pikes Peak. Za pot sta potrebovali dva meseca, med popotovanjem pa se nista srečevali le z neodobravanjem javnosti nad nedostojnim početjem, pač pa bili celo aretirani, ker sta nosili hlače. Ameriški zakoni so tisti čas namreč narekovali, da se morajo posamezniki oblačiti spolu primerno.

Bessie Stringfield
Bessie Stringfield

Bessie Stringfield ali Moto-kraljica Mijamija je bila prva afro-Američanka v sedlu motocikla, ki je prepotovala Severno Ameriko. Pri rosnih 19-ih je leta 1929, ko je bila Amerika prežeta z rasnimi in spolnimi predsodki, z Indianovim Scoutom prevozila 48 zveznih držav. Kasneje se je z motociklom podala tudi po Evropi in Južni Ameriki. Med drugo svetovno vojno je služila kot motoristična kurirka v ameriški vojski.

Dot Robinson
Dot Robinson

Avstralka Dorothy "Dot" Robinson je bila prva zmagovalka v zgodovini ameriške dirkaške serije AMA – v karieri je kar petdesetkrat stala na zmagovalnih stopničkah v moški konkurenci. Njena prijateljica, Linda Dugeau, se je za vlogo motoristke odločila leta 1932. Ko je njeno navdušenjem nad jeklenimi konjiči rastlo, je pričela objavljati članek v

Kerry Kleid
Kerry Kleid

časniku Motorcyclist, sčasoma pa se ji je porodila želja po motorističnemu klubu – rodile so se Motor Maids. Prvi damski motoklub na svetu.
Kerry Kleid je bila prva motoristka v ZDA s profesionalno dirkaško licenco.
Theresa Wallach je bila v času druga svetoven vojne inštruktorica vožnje z motocikla in mehanik, po vojni pa prva ženska lastnica salona z motocikli, specializiranega v prodajo in popravila britanskih motociklov. Ko je v svoje vrste niso želeli sprejeti v lokalnem moto-klubu, se je pričela udeleževati motorističnih dirk (in zmagovati v moški konkurenci). Igrala je tudi ključno vlogo pri ustanovitvi mednarodne moto-zveze žensk - Women’s International Motorcycle Association (WIMA).

 

Terry Strong
Terry Strong
Anke-Eve Goldman
Anke-Eve Goldman

Terry Strong, je bila prva moto-stuntarka. Nastopala je v paru s partnerjem »Flaskom« White in izvajala dih jemajoče akrobacije. Fotografije je bila posneta leta 1948.
Nemka Anke-Eve Goldman je bila moto-novinarka časnikov Cycle World, Das Motorrad in Moto Revue, pa tudi dirkačica v drugi polovici petdesetih let. Visokorasla in dolgonoga lepotica je med svoje konjiče štela 750-kubično MV Agusto in BMW-ja

 

Marianne Weber
Marianne Weber

Marianne Weber je bila belgijska moto-novinarka časnika Motocyclette.

Beryl Swain
Beryl Swain
Olga Kevelos
Olga Kevelos

Britanka Beryl Swain je bila prva ženska, ki je tekmovala v zloglasnih dirkah TT na otoku Man. Leta 1962 je s 50 –kubičnim dirkalnikom zasedla 22. mesto med 25 tekmovalci. Njeno dirkaško kariero so uradniki končali kmalu po omenjeni dirki, saj so Swain vzeli dirkaško licenco pod pretvezo, da je motociklizem prenevaren šport za ženske.
Britanka Olga Kevelos je edina ženska, ki je osvojila dve zlati medalj na mednarodnem hard enduro prvenstvu Six-Days trial. Tekmovala je na enduro in trial tekmovanjih po Drugi svetovni vojni ter v petdesetih in šestdesetih letih, nato pa se pri starosti skoraj 50 let upokojila.

Marjorie Cottle
Marjorie Cottle

Marjorie Cottle je bila ena najbolj znanih britanskih motoristk v dvajsetih letih preteklega stoletja – med njene najbolj markantne dosežke se šteje zmaga na mednarodnem enduro tekmovanju Six Days Trial leta 1927. Po upokojitvi je postala predstavnica in distributerka znamke BSA, a ji umik iz dirkaških voda ni dobro del, saj je pogrešala akcijo.

Taru Rinne
Taru Rinne

Taru Rinne je finska voznica in prva ženska s točkami v prvenstvu Grand Prix v katerem je bila aktivna v razredu do 125 kubičnih centimetrov med leti 1987 in 1990. Njeno dirkaško kariero je leta 1989 med okrevanjem po poškodbi pokopal Bernie Ecclestone - v pismu jo je obvestil, da ni konkurenčna in se v naslednji sezoni ne more kvalificirati.

Tomoko Igata
Tomoko Igata

Tomoko Igata je ena izmed peščice dam, ki so dirkale v sklopu prvenstva Grand Prix po tem, ko so vodilni možje le prišli k pameti. Med leti 1991 in 1993 je tekmovala v razredu do 125-kubičnih centimetrov in vsako sezono zaključila med prvimi desetimi v skupnem seštevku. Leta 1994 je podpisala pogodbo s Hondo in sezono začela odlično, nato pa po padcu in poškodbi na dirki v Suzuki okrevala preostanek sezone. Po vrnitvi se nikoli več ni vrnila v pravo zmagovalno formo.

Maria Costello
Maria Costello
Jennifer Rosanne Tinmouth
Jennifer Rosanne Tinmouth

Maria Costello je britanska dirkačica, rojena leta 1973 in nosilka nekdanjega rekorda dirk TT z otoka Man – leta 2009 je s povprečno hitrostjo kroga 184,6 kilometrov na uro postala najhitrejša ženska v zgodovini dirk TT, dokler ni njenega rekorda še isto leto podrla Jennifer Rosanne Tinmouth s povprečno hitrostjo 188 kilomeotrov na uro. Leto dni kasneje je Tinmouthova postala prva ženska tekmovalka v prevenstvu British Supersport Cup in sezono končala na tretjem mestu v skupnem seštevku. Costello pa je bila tudi prva ženska, ki je v sklopu prvenstva TT stala na zmagovalnih stopničkah (leta 2005).

Elena Myers
Elena Myers

Elena Myers je poklicna dirkačica in prva zmagovalka dirke ameriškega prvenstva AMA Pro Racing sprint, pa tudi prva ženska, ki je osvojila kakršnokoli dirkaško zmago na daytonskem ovalu (marca lani). S trinajstimi leti je podpisala pogodbo z ekipo Kawasaki Team Green.

Katja Poensgen
Katja Poensgen

Katja Poensgen je edina ženska, ki je osvojila točke v razredu do 250 kubičnih centimetorv prvenstva MotoGP. Leta 2001 je tekmovala na dirki za veliko nagrado Mugella in končala na 14. mestu. Leta 2005 je rodila hčerko in si vzela dve leti premora. Leta 2007 se je vrnila v dirkaške vode, odpeljala transsibirski reli, se posvetila dirkam z električnimi motocikli in v lanski sezoni osvojila naslov podprvakinje v omenjeni kategoriji.

Med trenutni aktualnimi dirkačicami najdemo tudi Paolo Cazzolo, Nino Prinz , Eleno Rosell in Nikolett Kovacs, na srečo pa naš nabor še zdaleč ni popoln, saj se ljubezni do motociklizma vsako leto vdaja več žensk. Le tako naprej.