Edina tekmovalka v Grand Prixu se od samega začetka kariere vztrajno vzpenja proti svetovnemu motociklističnemu vrhu, s čimer dokazuje, da spol pri hitrosti in moto-spretnostih ne igra bistvene vloge.

Prihaja iz nemške družine, kjer je motociklizem vedno igral pomembno vlogo: oče, Bert Poensgen, je direktor nemškega Suzukija, dedek pa je bil motociklistični novinar.

A ne mislite, da je zaradi tega v mladih letih imela malo težav s tem, da bi prepričala starše, da ji dovolijo tekmovati.

Pri šestnajstih (leta 1992) so ji končno dovolili; začela je z juniorskim prvenstvom ADAC-a, kjer se je po dveh letih prebila do tretjega mesta. "Moški dirkači me prva leto sploh niso upoštevali, saj sem bila vedno predzadnja ali zadnja… Še kakšno leto me niso jemali resno, a ko sem leta 1995 dobila nemško juniorsko prvenstvo, se jih je vsaj 55 (op. toliko je bilo moških tekmovalcev) zamislilo nad mano, ali pa nad sabo". V naslednjem letu je presedlala na 125 kubičnika, v GP prvenstvo, kjer je bila skupno na odličnem 10. mestu.

Sledilo je obdobje krize: najprej se je hudo ponesrečila v Calafatu, Španija. Nekaj dni je bila v komi, nato en mesec paralizirana po celi strani telesa, pet mesecev pa na okrevanju. Takoj zatem, na drugem testu, je padla še enkrat in si zlomila roko in nogo ter s tem končala sezono. Kot je izjavila za Motorcycle On-line, je zaradi tega začela dirkati z večjim strahospoštovanjem do motocikla.

Trma, odločenost in osredotočenost na motociklizem so jo že v naslednji sezoni (98) pripeljali do naslova prvaka v evropskem Supermono prvenstvu. Nadaljevala je v evropskem Super Stocku, lansko leto je tekmovala za Suzuki Alstare Corona Team, letos pa bi naj tekmovala za angleški Umoto z Apriliinim dirkalnikom.

Ko jo ljudje povprašajo, če si želi več ženske konkurence, ali pa celo žensko prvenstvo, prepričljivo odgovori, da si želi le prave konkurence, ne glede na spol. "Ta svet je tudi moj, počutim se popolnoma lagodno. Živim za tekmovanja, saj se na njih počutim bolje kot doma". Pa družinsko življenje? "Jasno, samo ne še zdaj!"

Fact File

Ime: Katja Poensgen
Datum rojstva: 23. september 1976
Rojstni kraj: Mindelheim (Allgäu), Nemčija
Horoskop: devica
Zakonski stan: kdo ve
Teža: 57 kg
Višina: 1,69 m
Lasje: blond / dolgi
Oči: zeleno/sivo/modre
Vzornik: Kevin Schwantz
Avto: BMW Z3 & Chevy Pick-Up
Najljubše dirkalne steze: Albacete (Španija), Misano (Italija), Nuerburgring (Nemčija)
Najljubša hrana: Testenine, pizza, ribje jedi in morski sadeži
Najljubša pijača: Coke, jabolčni sok
Najljubša glasba: Madonna (pravi, da je "najbolj cool ženska!")
Najljubši film: Matrika & Šesti čut
Najljubši igralec: Brad Pitt
Najljubše knjige: Mists of Avalon in Cleopatra
Prosti čas: Snowboarding, fitnesiranje, rolanje…
Kaj bi nesla s sabo na samotni otok? Prijatelja, mobilni telefon in enduro motor

Še več o Katji najdete na njeni strani www.katjap.com.