Spomin na lanskoletni evropski pokal narodov v motokrosu je za slovenske ljubitelje motokrosa še zelo živ, predvsem pa lep, saj je slovenska reprezentanca osvojila drugo mesto. Od lani je bilo tekmovanje deležno precejšnih sprememb.

Luka Milec
Luka Milec

Prva je ta, da tekmovanje poteka spomladi in ne več jeseni, zato so ekipe že zbrane v Castelnau de Lewisu v Franciji - tekmovanje je namreč na sporedu ta koenc tedna) Še pomembnejša sprememba je v sestavi ekip, saj so z novim sistemom v tekmovanje vključeni mlajši tekmovalci. V vsaki ekipi sta tako dva voznika v kategoriji do 85 kubičnih centimetrov (starost tekmovalcev 11 do 14 let), eden v kategoriji dvotaktnih 125 kubičnih centimetrov (starost tekmovalcev 13 do 17 let) ter en vozniki v kategoriji do 250 kubičnih centimetrov (starost tekmovalcev do 21 let).Za Slovenijo bodo letos nastopili Luka Milec (AMD Slovenske Konjice) in Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) v kategoriji 85, Maks Mausser (AMD Feroda Celje) v kategoriji 125 in Peter Irt (AMD Sitar racing) v kategoriji 250.
Vsaka kategorija bo odpeljala dve vožnji, kategorija 85 ločeno, kategoriji 125 in 250 pa skupaj. Vsak voznik bo dosegel dva rezultata, najslabši od osmih rezultatov posamezne ekipe pa se v končni seštevek pokala narodov ne bo štel. Poleg ekipnega tekmovanja, se bodo vozniki potegovali tudi za posamične uvrstitve v svojem razredu, ki bodo prav tako nagrajene.Poleg Slovenije, ki torej brani naslov podprvaka, bo nastopilo še 12 ekip, med njimi tudi aktualni prvaki iz Italije.