Po tem, ko je bila pred slabim mesecem prva letošnja dirka pokala Alpe Adria in državnega prvenstva v cestno hitrostnem dirkanju na Slovaškem odpovedana zaradi slabih vremenskih razmer, so se dirkači zbrali pretekli vikend zbrali na manjšem italijanskem dirkališču v bližini Benetk, Adria raceway.

Novinka na tekmovanjih Alpe Adria, Ines Pezić, je diko končala na 13. mestu.
Novinka na tekmovanjih Alpe Adria, Ines Pezić, je diko končala na 13. mestu.

Cestno hitrostnim dirkačem so se tokrat pridružili tudi vozniki starodobnikov, kjer imamo Slovenci precej številčno udeležbo. Slovenci smo prvič po letu 2009 spet imeli zastopane vse tekmovalne razrede za državno prvenstvo, kar trije vozniki (Pezič, Kuhar, Hrženjak) pa so na tem tekmovalnem nivoju nastopili prvič. Dirke prvenstva Alpe Adria pa so tudi kvalifikacije za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo začetek oktobra v Albacete-ju v Španiji.

Sobotne dvojne kvalifikacije v suhem so nam prinesle dva pole position-a v razredu Superstock 1000 in Superbike je oba dosegel Marko Jerman. V razredu Superstock sta se mu na startu pridružila še Matej Kraljič na sedmem in Simon Kuhar na osmem mestu, v razredu Superbike pa sta mu bila za petami Janez Prosenik na četrtem in Berto Camlek na šestem mestu. V kategoriji do 600 ccm sta Ines Pezić (Superstock 600) in Ivan Hrženjak (Supersport) dosegla 13. oz 12. štartno pozicijo.

V nedeljo je dež grozil, da bo premešal karte, saj je še jutranji ogrevalni trening potekal na popolnoma mokri stezi. Pred startom prve dirke Superstock 600 pa je bila steza praktično že popolnoma suha. Ines Pezić je po slabšem startu obdržala 13. mesto iz kvalifikacij. V razredu Superstock 1000 so slovenski dirkači imeli nekaj več težav: Matej Kraljič je po odličnem startu v predzadnjem zavoju prvega kroga padel, Simon Kuhar je zaradi prehitrega starta dobil kazen: vožnje skozi bokse. Marko Jerman je večji del dirke vodil, nato pa zaradi težave z zadnjo pnevmatiko moral premoč priznati Čehu Filli in se zadovoljiti z drugim mestom.

Državno prvenstvo suprebike-Camlek, Jerman in Prosenik
Državno prvenstvo suprebike-Camlek, Jerman in Prosenik

V razredu Supersport je Ivan Hrženjak pridobil eno mesto in končal na 11. mestu. Najbolj zanimive borbe so se obetale v razredu Superbike, kjer je Marko Jerman suvereno povedel in z veliko prednostjo v cilj pripeljal tudi z novim absolutnim rekordom dirkališča. Napet je bil predvsem boj za drugo mesto, kjer je mladi Čeh Halbich v zadnjem krogu padel, s tem je drugo mesto zasedel veteran Andy Meklau, ki mu je celotno dirko dihal za ovratnik, z odlično vožnjo pa se je Janez Prosenik zavihtel na tretjo stopničko. Berto Camlek je v cilj pripeljal kot šesti. Da je bila slovenska himna dobro slišna pa so poskrbeli tudi vozniki starodobnikov, saj so se v obeh dirkah zavihteli na najvišje stopničke Štern, Lampe, Skibin, Kosnik in Korpar.

Ines je o dirki povedala: »To je bil moj prvi start na tekmovanju takega ranga, zato je bilo še nekaj več živčnosti kot ponavadi in vesela sem, da sem uspešno prestala »krst«. Žal smo imeli že na prvih kvalifikacijah težave s sprednjim vzmetenjem, ki ni delovalo ustrezno, nato še padec in odpravljanje napak pozno v noč. Zares pozitivno sem bila presenečena, kako zelo so bili vsi pripravljeni pomagati, da smo motor usposobili za vožnjo na dirki. Kljub progresivno slabšem delovanju prednjega vzmetenja sem dirko lahko odpeljala le dobro sekundo slabše od časov na prvem treningu in obdržala mesto s kvalifikacij. Težave sem imela predvsem na sredini ovinka in izhodu, saj je motocikel takoj, ko sem prenehala zavirati zaradi nenastavljivega povratka močno razširil linijo, zaradi česa nisem mogla pravočasno pospeševati iz ovinka, kar pa se na stop&go pisti, kot je Adria, ogromno pozna. Napako že odpravljamo, in upam, da bo dirka na Pannoniaringu vsaj tako prijetna, kot je bil na Adriji moj prvi trening, saj sem sicer z novim motociklom, Yamaho R6, zelo zadovoljna. Konkurenca na teh dirkah je res močna, in upam, da se bom od hitrejših sotekmovalcev lahko veliko naučila.«

Prihodnja dirka Alpe Adria in državnega prvenstva bo 25. in 26. maja na Pannoniaringu.