Pretekli vikend so se dirkači cestno hitrostnega dirkanja zbrali na Madžarskem Pannoniaringu na dirkah prvenstva Alpe Adria, ki štejejo tudi za slovensko državno prvenstvo. To je bil eden izmed štirih dogodkov letos, kjer je na sporedu dvojni program, kar pomeni, da razredi Stock, Superbike in Supersport odpeljejo dve dirki namesto ene.

Ines Pezić in živžav na startu.
Ines Pezić in živžav na startu.

Kljub zelo klavrni vremenski napovedi, ki je vse dni obljubljala vsaj mokro pisto, če ne že dež, so se dežne kaplje kar uspešno izognile dirkališču. Veter je kljub temu poskrbel, da so bile vetrovke in kape skoraj obvezni del opreme. Zaradi dvojnega programa so dirkači odpeljali vsak dan le ene kvalifikacije in dirko.

Zaradi natrpanega urnika se je razred Superstock 600 odpravil na sobotne kvalifikacije že ob osmih zjutraj, kljub mrazu in manj kot optimalnem oprijemu pnevmatik, so bili časi že čisto dirkaški, s prve startne linije so na dirki startali dirkači s kvalifikacijskimi časi pod dvema minutama.

Rekorder Andreas Meklau.
Rekorder Andreas Meklau.

Ines Pezić se je kvalificirala na 15. mesto. V razredih Superbike in Superstock 1000 je bil nepremagljiv Andreas Meklau, s četrtega mesta je v obeh razredih startal najhitrejši Slovenec: Marko Jerman. V razredu SBK sta se mu na startu pridružila še Berto Camlek (5.mesto) in Janez Prosenik (8. mesto), v razredu Superstock 1000 pa Simon Kuhar na 9. mestu. Pogrešali smo Mateja Kraljiča, ki se zaradi petkovega padca dirke ni mogel udeležiti.

Ines Pezić je po dobrem startu v drugem krogu naredila napako med zaviranjem in po drugi najdaljši ravnici končala v pesku. Kljub temu je nadaljevala z dirko, prehitela zadnje uvrščenega, nato pa tik pred koncem odstopila zaradi tehnične težave.

V razredu SBK je Andreas Meklau suvereno vodil celotno dirko in postavil nov absolutni motoristični rekord dirkališča: 1:53.687. Naši dirkači (Jerman, Camlek in Prosenik) so se uvrstili na mesta tik pod stopničkami. Ivan Hrženjak je v dirki Supersport pridobil eno mesto in cilj prečkal kot dvanajsti.

Pogrešali smo Mateja Kraljiča.
Pogrešali smo Mateja Kraljiča.

V razredu Superstock 1000 je Jerman ponovno za las zgrešil stopničke, Simon Kuhar pa je krog pred koncem dirke uspel prehiteti poljskega dirkača Bergerja in dirko zaključil na 10. mestu. Nedeljske kvalifikacije so potekale s slabo uro zamika, kar se je poznalo tudi na nekaj hitrejših časih tekmovalcev, tako so nedeljske dirke slovenski dirkači začeli večinoma z nekoliko višjih startnih mest.

V razredu Superstock 1000 je na kvalifikacijah blestel Marko Jerman, ki je osvojil poleposition, na dirkališču pa je premoč zaradi krča v nogi moral priznati dvema dirkačema: Andreasu Meklau in Michalu Filli. Slednji je tokrat odpeljal res briljantno dirko in uspešno zapiral pot domačemu rekorderju Mekalu. Simon Kuhar je v dirki obdržal svoje startno mesto in končal kot deveti.

V razredu Superstock 600 smo videli dva padca - v boju za 4. mesto je grdo padel Avstrijec Sporer, malo kasneje pa še Ines Pezić na 9. mestu, ki se je sicer na start pognala s 13. mesta. Dobili smo tudi nov uradni slovenski ženski rekord dirkališča: 2:01.501, ki ga je postavila prav Ines. V dirki Supersport je Ivan Hrženjak ponovno prigrizel mesto višje in končal na 10. mestu.

Največja poslastica dneva je bila dirka Superbike, v kateri pa tokrat Meklau ni puščal presenečenj in se je še tretjič ta konec tedna zavihtel na zmagovalno stopničko. Marko Jerman je napredoval za mesto in osvojil bronasto medaljo. Camlek je dobro startal in prvi dve tretjini dirke vozil na 5. mestu, nato pa je moral proti koncu dirke priznati premoč Janeza Prosenika, ki se je z 10. mesta prebijal naprej in ciljno črto prečkal kot peti, dve mesti za njim pa je v cilj pripeljal se Camlek.

Ines Pezić je o vikendu na Pannoniaringu povedala: »Ta konec tedna je bil pa poln učenja. Predvsem tistega bolečega iz prve roke. Poznalo se je premalo odpeljanih krogov. V prvi dirki sem potegnila za hitro skupino do desetega mesta in nato poskušala prehitevati na zaviranju izven idealne linije, kar se mi je grdo ponesrečilo. Kljub temu, da sem pobrala motocikel in nadaljevala z dirko, sem bila nato zaradi tehničnih težav prisiljena dirko prekiniti - da je bilo še toliko huje, ne daleč od kariraste zastave. Na nedeljskih kvalifikacijah sem nato z popravljenim motociklom odpeljala le nekaj krogov, da sem videla, če bom lahko vozila s poškodovano desno nogo. Start na dirki je bil dober, polovico dirke sem lahko sledila tempu za prvo deseterico. Ker me je med zaviranjem in presedanjem ovirala bolečina v nogi, sem nekoliko spustila tempo in hotela varno pripeljati v cilj, vendar sem hitro naredila napako - na vstopu v ovinek mi je zdrsnila prednja pnevmatika. Prav besna sem bila sama nase. Pozitivno v tem vikendu je bilo spoznanje, da sem lahko dovolj hitra ter da sva se z motorjem ujela. Sedaj bo treba delati še na konstantnosti in odpeljati čim več krogov. Še prej pa pocajtat poškodbe.«

Naslednja dirka bo 16.junija na nam najbližjem Grobniku. Dirkači bodo domačih navijačev še kako veseli!