Po odpovedani aprilski dirki na Pannoniaringu, je pretekli vikend na dirkališču Slovakiaring potekal Jura racing Euro cup tudi za dekleta. Za prvomajske praznike so slovenski dirkači na drugi dirki v Brnu privozili 2. in 8. mesto v razredu Superstock1000 (Kuhar in Štibilj) ter 4. mesto v razredu Superbike (Sodnik). Fantom sta se tokrat pridružili še dirkačici Ines Pezić in Manca Katrašnik.

Pocitek na ciljni ravnini med zadnjo od treh dirk-Ines Pezic je na najvišjo stopničko stopila trikrat.
Pocitek na ciljni ravnini med zadnjo od treh dirk-Ines Pezic je na najvišjo stopničko stopila trikrat.

V okviru Jura racing Euro cup se je ta vikend pričel tudi Mednarodni češki cestno hitrostni pokal, ki ga po pravilniku FIM organizira Češka avto moto zveza. V petek je dirkačem nekoliko nagajalo vreme, saj je bila dopoldne pista delno mokra in neprimerna tako za dežne kot tudi za profilne pnevmatike. Večina jih je zato prvi trening opravila šele popoldne, ko se je pista končno posušila. Večer je popestril Dunlop, ki je za dirkače pripravil predavanje inženirja v dirkalnem razvoju o letošnjih dirkalnih pnevmatikah s strani, - predavatelj je podal nekaj koristnih informacij o zmeseh, tlakih in podobno.

Predavanje s strani Dunlopa.
Predavanje s strani Dunlopa.

Sobotne kvalifikacije so potekale v suhem, a oprano dirkališče je nudilo bolj slab oprijem. Kljub temu so se slovenski dirkači dobro odrezali. Ines Pezić je dirko Supersport 600 začela s tretjega štartnega mesta, v drugem krogu povedla in vodila do kariraste zastave kljub poskusu prehitevanja Avstrijca Fehna in posledičnem trčenju v predzadnjem ovinku. V razredu Supersport 750 je Manca Katrašnik startala na koncu prve vrste, nato pa je na dirki morala priznati premoč Stefanu Spillerju in v cilj pripeljala kot peta.

Dirko Superstock 1000 je Simon Kuhar začel na drugem štartnem mestu. Po izredno slabem štartu se je v prvih nekaj krogih prebil do prvega mesta, na polovici dirke prevzel vodstvo ter prvi prečkal cilj. Najstarejši dirkač (61 let), Milan Štibilj je dirko začel z 8. startnega mesta in napredoval za eno mesto.

Češka moto revija Motohouse na dirkah Euro cup-a, ki potekajo na Češkem, Slovaškem in Madžarskem organizira pokal namenjen češkim in slovaškim dirkačem razredih do in nad 600ccm. Ines Pezič in Manca Katrašnik sta tokrat od organizatorjev prejeli posebni povabili za udeležbo na dirki v razredu do 600 ccm. Dirka je za oba razreda potekala hkrati, vendar z ločenimi starti za oba razreda z vmesnim intervalom 30 sec, kar je sicer precej neobičajna praksa.

Dekleti sta znova dokazali, da sta kos tudi moškim konkurentom - Manca Katrašnik je s tretjega startnega mesta odlično potegnila na startu in v prvi ovinek prišla pred Ines Pezić, ki je na dirki imela prvi startni položaj. V drugem krogu je Pezičeva prevzela vodstvo in ga držala do ciljne črte. Kljub 30-sekundni prednosti, je bilo potrebno nekaj prehitevanj zaostalih dirkačev iz razreda nad 600 ccm preden sta slovenski dirkačici v cilj zapeljali na prvem in drugem mestu v razredu do 600 ccm.

Dirka Motohouse cup v razredu do 600ccm - slovenski dekleti v vodstvu.
Dirka Motohouse cup v razredu do 600ccm - slovenski dekleti v vodstvu.

Zaključna dirka v soboto je bila dirka za Mednarodni češki CHD pokal, ki sta se ga od naših dirkačev udeležila Simon Kuhar v razredu Open 1000 in Ines Pezić v razredu Open 600. Na dirki je startal tudi znan češki dirkač Jakub Smrz, ki smo ga še lani videvali na Svetovnem prvenstvu Superbike, letos pa nastopa v seriji British Superbike. Tokrat je start obeh razredov potekal istočasno. Kljub grozeče črnim oblakom se je dež dirkališča izognil. Tako je Simon Kuhar v Open 1000 startal s četrtega mesta in se prebil na končno drugo mesto, Ines Pezič pa je v Open 600 slavila že tretjo zmago v istem dnevu.

Simon Kuhar
Simon Kuhar

V nedeljo so dirkače čakale še tri dirke. Najprej so se na progo podala dekleta, Ines Pezić se za nastop na dirki ni odločila, Manca Katrašnik je dirko začela s prvega mesta in jo suvereno pripeljala do konca. V razredu Supersport cup do 750 smo imeli na startu na drugem mestu Ines Pezič, ki do konca dirke ni uspela ugnati zmagovalca Kurta Melcherja in se je morala zadovoljiti z drugim mestom. Dirko Superbike cup sta začela Milan Štibilj s petega mesta ter Simon Kuhar iz zadnjega mesta. Milan Štibilj je odlično startal in dirko povedel, nato pa je bila v drugem krogu dirka prekinjena zaradi trčenja dveh dirkačev. Po ponovnem startu je Štibilj žal napravil napako in končal v pesku, na prvo mesto pa se je še drugič ta teden zasluženo zavihtel Simon Kuhar.

Ines Pezić je o vikendu povedala: »Ta konec tedna je bil zame izredno naporen, ampak eden daleč najuspešnejših doslej. Kljub temu, da je nekaj posledic padca s prejšnje dirke še prisotnih, sem se lahko peljala, tako kot sem si želela. Tri dirke v treh urah v soboto so me popolnoma dotolkle, tudi zadnjo pnevmatiko, ki je za vse tri dirke ostala ista, zato je bila zadnja dirka z nekoliko počasnejšim tempom. Najbolj je bil tega vikenda vesel mehanik, saj po dolgem času ni bilo nobenih težav z motociklom ali posledicami padca. Nekaj težav sem tokrat imela z starti, dvakrat sem kar malo zaspala. Razen v nedeljo, sem večino časa vozila spredaj, česar nisem ravno vajena, mi bolj ustreza lovljenje, kot pa držanje zaprtih linij, kljub temu sem popravila svoj osebni rekord na tem dirkališču. Na prvi dirki sva imela na zadnjem resnem zaviranju z zasledovalcem manjši incident, ko je bil na zaviranju prehiter na notranji liniji, tako da je zadel moje zadnje kolo, na srečo sva oba zvozila brez padca. Kljub temu, da sem se zmag zelo veselila, upam, da bo na naslednji dirki konkurenca še bolj izenačena, saj med hitrimi dirkači najbolj napreduješ. Glede na rezultate, smo se v ekipi odločili, da se letos dirk v razredu Speedlady cup (ki se letos točkuje ločeno v kategorijah nad in pod 600ccm) ne bom udeleževala zaradi slabe konkurence in prevelikih razlik v hitrosti tekmovalk, kar zna biti pri prehitevanju za krog nevarno- vsaj tako se je izkazalo lani, ko sem si v taki nesreči zlomila ključnico. Ta dirka namreč nima nobene omejitve udeležbe. Čaka me še nekaj dela, predvsem na drži na motorju, še vedno se nisem navadila na velikost in se na njem premalo presedam.«

Naslednja dirke Euro cup-a in Češkega pokala bo 29.-30. junija na Pannoniaringu.