Tradicionalno so velikonočne praznike dirkači serije Jura racing preživeli na otvoritvenem vikendu sezone - na delno obnovljenem madžarskem dirkališču Pannoniaring. Po dolgem času, je »paddock« spet pokal po šivih. Poleg starih znancev so tokrat slovensko zasedbo okrepili mladeniči iz Žirov in prekaljena štajerska dirkača, ki sta popestrila dirke v razredu Supersport 600.

Veteranu Milanu Štibilju jo je zagodel dež.
Veteranu Milanu Štibilju jo je zagodel dež.

Novost letošnje sezone je ukinitev pokala Supersport in Superbike open, v ostalih kategorijah pa bosta vsak konec tedna na sporedu dve dirki (sobotna in nedeljska).

Prvo polovico vikenda je bilo vreme dirkačem naklonjeno in tako so se v petek spoznavali z novimi zunanjimi in notranjimi robniki, ki so jih za večjo varnost preko zime dodali dirkališču. V sobotnih kvalifikacijah je že šlo zares. Tokrat smo imeli predstavnike le v kategorijah Supersport 600 in Superbike open. V razredu SSP 600 je Ines Pezić dirko začela s 6. mesta, Robert Bačič z 8. in Martin Šibal z 9. mesta. Med prvih 45 dirkačev, ki so se dirke lahko udeležili, je s 43. mesta na svojo prvo dirko zapeljal Rok Nagode.

Veteranu Milanu Štibilju jo je zagodel dež.
Veteranu Milanu Štibilju jo je zagodel dež.

Že takoj ob startu so drobne dežne kaplje na vizirjih dirkače opozorile, da je potrebno biti previden z vožnjo po črti in robnikih. Ines Pezić se je v prvih krogih prebila na tretje mesto z najhitrejšim časom dirke 2:00.6, do konca petega kroga je prevzela vodstvo, vendar je v tem krogu prišlo do hujšega padca avstrijskega dirkača Sillipa – motocikel je obstal na sredini steze in izpustil olje, zato so dirko prekinili in obveljali so uradni rezultati iz predhodnega kroga. Ines Pezić je dirko končala na 2. mestu, Robert Bačič na 7. mestu, Martin Šibal na 11. in Rok Nagode na 39. mestu.

Simon Kuhar in Milan Štibilj (10. in 11. startno mesto) sta nestrpno čakala pričetek dirke SBK Open, kjer oba letos nastopata prvič. Po dveh letih odsotnosti se jima je na 25. mestu pridružil še Grega Žust, vendar se je pred startom dirke ulilo in fantje so se odločili, da se v teh vremenskih razmerah na stezo ne podajo.

Slovenski trojček SSP 600.
Slovenski trojček SSP 600.

Nedeljsko dirko razreda SSP 600 je slovenska trojica začela s četrtega, petega in šestega mesta (Pezić, Bačič in Šibal). Na dirki je slavila Ines Pezić, na stopničkah se ji je s tretjim mestom pridružil Robert Bačič, Martin Šibal pa si je pripeljal nehvaležno uvrstitev tik pod stopničkami.

Tik pred startom dirke SBK Open je ponovno začelo deževati in tako smo ponovno ostali brez slovenskega nastopa v tej kategoriji.
V deževnih razmerah se je na dirko mednarodnega češkega prvenstva (ICBS) od naših tekmovalcev podala samo Ines Pezić. Dirkališče je upravičilo svoj sloves zahtevnosti v mokrem in polovica dirkačev, vključno s Pezićevo, je preizkušnjo zaključila s padcem.

Debiant Rok Nagode
Debiant Rok Nagode

Velikonočni ponedeljek je postregel suhim vremenom in tradicionalnim obiskom Ducati kluba Slovenije, katerega člani so moči med seboj pomerili v različnih kategorijah na dirki. Ines Pezić je z 1. mesta v kategoriji 600open startala še na drugi dirki ICBS, vendar ji je po močnem vodstvu v 5. krogu odpovedala bencinska črpalka, zaradi česar je morala nastop predčasno zaključiti. Po dirki je povedala: »Ta vikend je bil res pester, tako v dobrem kot v slabem smislu. Po moji lanskoletni poškodbi nisem pričakovala, da se bom v vrh vrnila tako hitro. Žal mi je bilo za padec in še bolj za okvaro v prvenstvu ICBS, te točke bo skoraj nemogoče nadoknaditi, vendar sem se res razveselila odličnega časa in super borb na dirkah. Letos je prvenstvo izredno močno, sodeluje veliko kvalitetnih voznikov in veselim se že, da se bom z njimi ponovno pomerila že čez dober teden dni na Slovakiaringu«.