Pretekli konec tedna so se Slovenski dirkači odpravili kar na tri različna dirkališča; na Adria Raceway je potekala prva dirka prvenstva Alpe Adria, na Grobniku 10. Slovenski dan, tekmovalci v prvenstvu Jura racing Motul Euro cup, pa so se odpravili na prenovljeno slovaško lepotico. Zaradi zahteve zveze FIA so drugo izmed umetno narejenih vzpetin znižali in zaoblili vrh, saj je ta omogočal skok in nevaren pristanek na prednjem kolesu, zato spodnjih prizorov ne bomo več videvali.

20140510211142_mqawp4e2vd1itoMed slovensko ekipo je tokrat manjkal Simon Kuhar, ki ga še vedno pesti poškodba vezi izpred enega meseca, tako so se na stezo  podali samo štirje Slovenci. Ines Pezić si je že na petkovih kvalifikacijah privozila prvo štartno mesto v razredu SSP 600, po deževnem petkovem večeru in sobotnem jutru  njenega časa tudi na drugih kvalifikacijah v soboto niso presegli. Robert Bačič in Martin Šibal sta se ji pridružila na 9. in 12. mestu, v razredu GP open pa si je Milan Štibilj privozil 11. startno mesto. V petek zvečer je podjetje Halbich, češki zastopnik za proizvode Ohlins, za vse udeležence pripravilo izobraževanje o nastavitvah vzmetenja. Predaval je glavni mehanik podprvaka razreda Superbike v prvenstvu Alpe Adria in rekorderja Slovakiaringa, Jan Halbich starejši. K sodelovanju so povabili Ines Pezić, ker so tekom dneva opazili, da je precej hitra, vendar je zadnji del motocikla na pospeševanjih in močnih zaviranjih zelo nemiren, kar so poskušali z menjavo pretrdega zadnjega amortizerja in finimi nastavitvami prednjega in zadnjega vzmetenja odpraviti.

Jan Halbich starejši med praktičnim delom izobraževanja.
Jan Halbich starejši med praktičnim delom izobraževanja.

Zaradi dežja je Ines na novo nastavljen motocikel sedla šele zadnji trening pred dirko, vendar je sprememba zadnjega amortizerja povzročila hude težave z oprijemom in odskakovanjem prednjega kolesa v hitrih ovinkih in Ines je že uvodni krog zaključila v pesku.

Tudi ostali Slovenci niso imeli sreče, dirko sta v ogrevalnem krogu zaradi tehničnih težav zaključila tudi Martin Šibal in Milan Štibilj, Robert Bačič pa je v razredu SSP 600 osvojil 13. mesto. V večernem času se je na Slovaški ravnici začelo močno vetrovje. Sunki do 60 km/h so vztrajali tudi v nedeljo in marsikateri "srečenž" je čez noč ostal brez strehe nad glavo, saj so se tudi trpežnejši paviljoni s stranicami veselo krivili in lomili.

Na stezi je bila potrebna še posebna previdnost, saj se je nenaden sunek vetra v polnem nagibu hitro spremenil v bližnje srečanje z asfaltom. Ines Pezić se zaradi še vedno trajajočih težav z vzmetenjem ni odločila za nastop, prav tako ga je izpustil Robert Bačič, naše barve pa sta branila Martin Šibal in Milan Štibilj, ki sta vsak v svoji kategoriji osvojila 9. mesto.

Štajerska naveza: Robert Bačič in Martin Šibal.
Štajerska naveza: Robert Bačič in Martin Šibal.

Ines Pezić je po dirki povedala: "Ta vikend je bil zame res eden hujših razočaranj, po fantastičnem začetku v petek in najboljšem startnem položaju je na izobraževanju o nastavitvah amortizacije sledil hladen tuš: da so nastavitve za mojo težo in slog popolnoma neprimerne, zato je motocikel na vztopih in izstopih iz ovinka nemiren in obraba pnevmatik prevelika.  V dopoldanskem času naslednji dan smo zato zamenjali zadnji amortizer in motocikel prepustili Ohlinsovi ekipi za nastavitev vzmetenja, ki ji je sicer uspelo umiriti motocikel na vstopih v ovinek, vendar je prednja guma v prvem hitrem ovinku ob prehodu na plin dobesedno začela odskakovati in izgubila oprijem v prvem krogu pri 2-3 sekunde počasnejšem tempu kot prejšnji dan.  Ker smo zaradi dežja nastavitve preizkusili eno uro pred dirko, je to seveda pomenilo, da na njej nisem mogla nastopiti. V bistvu ne vem kdo je bil bolj besen, jaz ali moj mehanik, ki je do sedaj skrbel za nastavitve motocikla, pa tudi tega ne, ali sva bila bolj jezna sama nase, ker sva se pustila prepričati, da je sprememba vzmetenja s strani profesionalcev nujno potrebna še pred dirko, ali na tak strel mimo z njihove strani. Na srečo sem ostala nepoškodovana, motocikel pa bo tudi kmalu pripravljen na naslednjo dirko.  Glede na vse ostale tehnične okvare, ki so ta vikend pestila slovensko ekipo, upam, da nam bo vsem naslednjič sreča bolj naklonjena."