Pretekli konec tednase je na Madžarskem dirkališču Panoniaring odvijal drugi dogodek za prvenstvo Alpe Adria in Državno Prvenstvo Slovenije. Konec tedna je postregel z razburljivimi dirkami, odličnimi rezultati in z vročim, sončnim vremenom.

20140527065423_xzr52smwynl1vbTudi tokrat je Slovenijo (kljub poškodbi) zastopal tudi Janez Prosenik (AMD Trebnje) na BMW RR1000 z štartno številko 7. Prosenik je prvo dirko v Italiji zaradi zloma ključnice moral izpustiti, zato bo na lovu za čim več točk v letošnji sezoni imel še veliko dela. Prosenik je tokrat tekmoval že po treh tednih od zloma ključnice in je na dirko pristopil brez pričakovanj, a v upanju po vožnji brez bolečin in z nekaj osvojenimi točkami.

20140527065423_pjizbrvqoe67hmUradni treningi in kvalifikacije so se začele že v petek. Dopoldne sta bila na razporedu dva prosta treninga in popoldne kvalifikacije. Prosenik je prve kvalifikacije zaključil na 8.mestu z odličnim časom 1.56.8 kar je preseglo pričakovanja.

V soboto dopoldne je bil zjutraj na razporedu najprej prosti trening, nato pa v opoldanskih urah še druge kvalifikacije. Pozno popoldne, ob 18h, pa je bila na razporedu že prva dirka v razredu Superbike. Prosenik je startal odlično, se v prvi ovinek pripeljal že kot četrti in to mesto do konca dirka z borbo tudi obdržal. Dirka se je točkovala tudi za DP Slovenije, kjer je Prosenik zasedel prvo mesto. Ekipa in Prosenik so bili več kot zadovoljni, saj so že s prvo dirko v vikendu presegli pričakovanja z izboljšanjem Prosenikovega osebnega rekorda na 1.56.0.

nedeljo je bilo najprej na urniku jutranje zagrevanje motorjev in motoristov, popoldne, ob 16h, pa še druga dirka. Tudi tokrat je Prosenik dirko začel iz 8. mesta in v prvi ovinek zapeljal kot 7. Dirka je trajala 14 krogov in prav toliko krogov je bilo prehitevanj in borb. Tekmovalci od 3. do 6. mesta so borili pravi spopad za mesta skozi celotno dirko in na koncu si je v zadnjih ovinkih 3. mesto več kot zasluženo priboril Janez Prosenik ter s tem ponovno prvo mesto za DP Slovenije.

20140527065423_im3ya68r4cex2gProsenik je po koncu dirkaškega vikenda povedal: ‘Na dirko sem odšel brez vseh pričakovan. Hotel sem osvojiti le nekaj točk, vendar sem že po prvih treningih videl, da se lahko borim z najboljšimi, kar mi je vlilo veliko upanja, tako sem šel na kvalifikacije in dirko zelo motiviran ter se po svojih najboljših močeh odrezal, kakor sem se lahko v poškodovanem stanju. Najtežja dirka je bila druga dirka, saj so se bolečine stopnjevale in sem imel že v ogrevalnem krogu občutek, da imam zelo malo moči, vendar v dirki je adrenalin naredil svoje in sem boril do konca do zadnjega ovinka kar mi je tudi prineslo odlično 3. mesto, katerega bi bil tudi v zdravem stanju težko vesel.’

Vikend je bil za ekipo več kot uspešen, in polni upanja na prihodnjo dirko, ki bo na razporedu 14. in 15. junija na Hrvaškem dirkališču Grobnik, katera velja za našo ‘domačo’ tekmo.

Rezultati:
1 DIRKA SUPERBIKE (sobota)

  1. Jan Halbich (CZ) Kawasaki
  2. Ronald Resch (A) BMW
  3. Pawel SKopek (PL) Yamaha
  4. Janez Prosenik (SLO) BMW

2 DIRKA SUPERBIKE (nedelja)

  1. Jan Halbich (CZ) Kawasaki
  2. Ronald Resch (A) BMW
  3. Janez Prosenik (SLO) BMW