Pretekli konec tedna (med 18. in 20. julijem) se je na dirkališču Most na Češkem odvijalo prvenstvo Alpe Adria in tudi tokrat sta bili na razporedu dve vožnji v vsaki kategoriji. Ozračje je bilo zelo vroče dirke pa napeti. AMD Trebnje je tudi tokrat zastopal Janez Prosenik (BMW S1000RR ).

Prvi treningi in kvalifikacije so se začeli že v petek. Najprej so bili na razporedu prosti treningi. Tekmovalci so jih izkoristili za nastavitve dirkalnikov in za spoznavanju proge. Popoldne so bile že na sporedu prve kvalifikacije. Prosenik jih je v razredu Superbike zaključil na 5. mestu. Za prve kvalifikacije je žal izbral napačne nastavitve zaradi katerih se mu je zadnja pnevmatika popolnoma uničila že po treh krogih, na koncu pa mu je zato zmanjkalo časa za boljšo uvrstitev.

Janez Prosenik
Janez Prosenik

V soboto dopoldne so bile na vrsti še druge kvalifikacije, na katerih se je Prosenik odrezal boljše, saj je spremenil nastavitve in zadnjo vzmet, izboljšal čas na 1.37.9. ter si priboril četrto startno pozicijo za prvo dirko.

Popoldne so bile na razporedu prve dirke v vseh razredih. Ob 16:30 je bila na razporedu dirka v razredu Superbike. Napet je bil že začetek, saj je že v prvem krogu v prvem zavoju padlo kar pet tekmovalcev in dirka je bila nemudoma prekinjena. Po prekinitvi je bil ponoven start dirke z le 11 krogi. V drugo je Prosenik startal odlično, se dva kroga boril za prvo mesto, nato pa je po grdem prehitevanju sotekmovalca Skopka izgubil stik z vodilnimi in pristal na četrtem mestu. Dva kroga pred koncem je že popolnoma ujel tretjeuvrščenega, a ga na koncu ni uspel prehiteti. Dirka je bila končana in Prosenik je z novim osebnim rekordom in dobro vožnjo v peklensko vročih razmerah lahko zelo zadovoljen.

V razredu Superbike je nastopal tudi Slovenec Berto Camlek na Yamahi – zasedel je 7. mesto. V razredu STOCK 1000 je zmagal Marko Jerman na Kawasakiju, Matej Kraljič, prav tako na Kawasakiju, pa je zasedel 8. mesto.

V nedeljo dopoldne je bil najprej na razporedu "Warm Up", popoldne pa še zadnja dirka. Ta se je pričela ob 15:30. Prosenik je tako kot v prvi dirki startal odlično in se prebil na drugo mesto, vendar na koncu zaradi napačne izbire pnevmatike končal na prav tako odličnem četrtem mestu ter hkrati še za nekoliko izboljšal čas svojega najhitrejšega kroga. Na petem mestu je tokrat dirko končal Berto Camlek na Yamahi. V kategoriji Stock 1000 je bil Marko Jerman drugi.

Prosenik je po dirki povedal: "Z vikendom sem pretežno zadovoljen. V drugi dirki smo naredili veliko napako z gumami, saj je imela proga 50 stopinj in je tako guma držala samo tri kroge tako, da se nisem mogel boriti za višja mesta."

Prosenika prihodnji konec tedna čaka najbolj pomembna dirka v koledarju - Svetovno prvenstvo v vzdržljivostnem motociklizmu (World Endurance Championship) 8h Suzuke, ki poteka na Japonskem v mestu Suzuka in je eno najbolj priznanih in prestižnih tekmovanj na svetu, s svetovno znanimi tekmovalci prvenstev World Superbike in MotoGP.

Prosenik bo prihodnji torek pristal na Japonskem, nato ima dva prosta dneva in v četrtek prve proste treninge. V petek in v soboto bodo na razporedu še posti treningi, nočni treningi in kvalifikacije, v nedeljo ob 13h po lokalnem času pa sledi start dirke. Ta velja za eno najzahtevnejših na svetu, saj zelo visoka vlaga in temperature poskrbijo, da so razmere za vse dirkače zelo težke. Pokazala se bo tudi vrednost dobre fizične pripravljenosti, katera pa Prosenika ne bi smela ovirati.

Rezultati prvih dirk:

SUPERBIKE

 1. Halbich Jan (CZ) Kawasaki
 2. Ronald Resch (AUT) BMW
 3. Pawel Szkopek (POL) Yamaha
 4. Janez Prosenik (SLO) BMW

STOCK 1000

 1. Marko Jerman (SLO) Kaeasaki
 2. Martin Choy (BUL) BMW
 3. Michael Filla (CZ) BMW

Rezultati drugih dirk:

SUPERBIKE

 1. Jan Halbich (CZ) Kawasaki
 2. Pawel Szkopek (POL) Yamaha
 3. Ronald Resch (AUT) BMW
 4. Janez Prosenik (SLO) BMW

STOCK 1000

 1. Miscahel Filla (CZ) BMW
 2. Marko Jerman (SLO) Kawasaki
 3. Martin Choy (BUL) BMW