Pretekli konec tedna se je na Japonskem na legendarni dirki 8h Suzuke končala druga preizkušnja za World Endurance Championship, na kateri je Slovenijo v razredu Superbike zastopal Janez Prosenik (AMD Trebnje) z ekipo Team Flembbo na Kawasakiju s številko 46. Prosenik je vozil v ekipi s Francozom Laurentom Demareyem in Italijanom Emillianom Bellucijem.

Janez Prosenik - Osem ur Suzuke
Janez Prosenik - Osem ur Suzuke

Na Japonskem je dirka res nekaj posebnega, saj se je letos udeležilo kar 71 ekip in vsaka ima po tri voznike. Bilo je tudi veliko znanih imen iz Moto GP-ja in World Superbike prvenstva. Dirka je zahtevala kar najboljšo možno pripravljenost, saj so bile temperature okoli 40 stopinj, vlaga pa neprenehoma nad 90%, da so bile razmere rez težke tako za voznike kot za motorje.

Pričelo se je v četrtek z prvimi prostimi trening. Tekmovalci so najprej spoznavali progo, saj je ena daljših in bolj zahtevnih v koledarju, nato pa so morali nastaviti motorje. V četrtek ekipa ni imela veliko sreče z nastavitvami, saj nikakor niso našli pravih.

V petek so bili še eni prosti treningi in popoldne kvalifikacije, zvečer pa nočni treningi. Kvalifikacije je ekipa Team Flembbo končala na 37. mestu. Imeli so veliko težav, saj se je najprej Proseniku polomilo zadnje vzmetenje in tako izkusil vroč Japonski pesek je pa imel veliko srečo, saj niti Prosenik, niti motor nista bila poškodovana. Kasneje na kvalifikacijah je padel še drugi voznik, a se na srečo tudi on ni poškodoval. Od vse treh dirkačev je Prosenik odvozih najhitrejši krog 2.14.3 in izboljšal lanski rezultat. Bi pa čas še izboljšal, če se mu nebi tik pred hitrim krogom zgodila nesreča z vzmetenjem in tako predčasno končal kvalifikacije.

Janez Prosenik - Osem ur Suzuke
Janez Prosenik - Osem ur Suzuke

Zvečer so bili na razporedu še nočni treningi, a ti niso imeli vpliva na kvalifikacije, saj služijo zgolj spoznavanju proge, ko se dirka prevesi v noč.

V soboto so bili popoldne na sporedu le še zadnji prosti treningi in nato v nedeljo dirka.

Dirka se je začela v nedeljo po lokalnem času ob 11:30h. Že v ogrevalnem krogu je prišel monsunski dež in dirka je bila prekinjena že pred začetkom in prestavljena za 1h. Tako je bil štart ob 12:30 in je bila dirka skrajšana na 7h. Razmere so bile zelo zahtevne, saj nihče ni treniral v dežju. Dirko je začel Janez Prosenik, drugi je bil Italijan in tretji Francoz. Vmes se je proga osušila, nato jo je dež ponovno namoči in proti koncu se je zopet osušila. Team Flembbo je tako napredoval na 27. mesto, pol ure pred koncem pa se je v francoza zaletel tekmovalec iz nasprotne ekipe i tako pokvaril sanje o vrhunskem rezultatu. Motor je mehanikom uspelo popraviti v 15 min in tako je ekipa končala dirko na še vedno odličnem 41 mestu.

Tako se je dirka končala ob 19:30, ekipa zadovoljna z vožnjo in z sploh prihodom v cilj, kljub temu pa zelo razočarana zaradi zapravljene morebitne odlične uvrstitve.

Janez Prosenik - Osem ur Suzuke
Janez Prosenik - Osem ur Suzuke

Izjava Janeza Prosenika:
"V celoti sem nad vikendom zadovoljen. Dal sem vse od sebe in tudi čase sem napravil dobre. Vozil sem konstantno hitre kroge in s tem sebi dokazal, da sem dobro pripravljen. Veselil sem se, da bomo v tako hudi konkurenci dosegli tako dobro mesto, saj je bila večina voznikov in ekip Japonskih. Razočaran sem le zaradi padca za katerega nismo bili krivi, ampak tak je ta šport. Najbolj sem ponosen, da sem lahko vozil skupaj z legendarnimi imeni , kot so Kevin Schwantz, Randy De Punet Brock Parks in ostali, kar mi res veliko pomeni. Upam, da bomo na prihodnji dirki čez en mesec v Oscherslebnu imeli več sreče. Rad bi se zahvalil prav vsem kateri so me spodbujali in navijali zame."

REZULTATI DIRKE
1. MuSASHI RT HARC-PRO
2. Yoshimura Suzuki Shell ADVANCE
3. Team KAGAYAMA & Verity
4. Monster Energy Yamaha with YSP
5. TOHO Racing with MOIRWAKI
6. Honda Suzuka Racing Team
7. Honda Team Asia
8. Suzuki Endurance Racing Team
9. Yamaha Racing GMT 94 Michelin
10. Monster Energy Yamaha – YART
41. Team Flembbo Kawasaki