Na tretji dirki za World Endurance Championship v Nemčiji na dirkališču Motopsport Arena Oschersleben je Janez Prosenik s francosko ekipo Flembbo na Kawasakiju v kategoriji EWC zasedel 8. mesto. Z njim v ekipi sta vozila še Italijan Emiliano Bellucci in Francoz Laurent Demarey.

Endurance 1Vikend je bil že do samega začetka hladen, kar je napovedovalo težko in mrzlo dirko. Osemurna dirka pa je obetala ogromno zanimivosti. Menjava dirkačev je bila predvidena na eno uro, v eni vožnji pa so odvozili približno 40 krogov.

Endurance 3Najprej so bili v sredo na sporedu treningi, sledile pa so kvalifikacije, ki so se nadaljevale tudi v četrtek. Ekipa Flembbo je na kvalifikacijah zasedla 14. mesto v najmočnejši kategoriji EWC. Dirko je tokrat začel Italijan, kot drugi je šel na progo Francoz in kot tretji Janez. Takoj po startu za ekipo ni kazalo ravno najboljše saj je ekipa zgubila kar nekaj mest nato pa je po prvi menjavi šlo le navzgor. Tako je ekipa počasi napredovala, menjave so bile hitre in ekipa je vozila vse bolje. Tretjo uro je šel na progo Prosenik in ekipi povrnil kar nekaj mest, saj je bil najhitrejši v ekipi z najboljšimi časi iz kvalifikacij in prav tako na dirki. Do 6. ure je bilo vse pod nadzorom, nato se je pa tik po menjavi, ko je šel na progo ponovno Prosenik močno vlil dež. Prosenik je po petih krogih prišel nazaj v boks na menjavo dežnih pnevmatik in nato nadaljeval z vožnjo. Vozil je dve uri, saj pravilnik dovoljuje voznikom, da v mokrem lahko naredijo več krogov. Kasneje je zaradi razlitega olja na progo zapeljal tudi varnostni avto. Sledila je še zadnja menjava uro pred koncem, obdržalo prednost in na koncu končala na odličnem 8. mestu.

Janez Prosenik
Janez Prosenik

Izjava Janeza Prosenika: ‘Z vikendom kateri je za mano sem zelo zadovoljen, saj pred dirko nisem pričakoval tako dobrega uspeha, saj niti štartna pozicija niti časi sotekmovalcev niso bili dobri. Po tem pa se nam je v dirki obrnilo v dobro smer, menjave so bile hitre in dobro opravljene in vsi trije vozniki smo vozili zelo dobro. Prav tako sem izboljšal svoj najhitrejši krog, kar osebno zame pomeni, da napredujem in grem v pravo smer.’

Za ekipo YART iz Avstrije je prav tako vozil Slovenec - Igor Jerman in z ekipo osvojil 7. mesto.

Ekipa Flemmbo je na lestvici v skupnem seštevku trenutno na 13. mestu in ima dirko pred koncem veliko možnosti, da izboljša končni vrstni red.

Zadnja dirka za Worl Endurance Championship bo na razporedu 20. in 21 .09.2014 in sicer 24 Le Mans, katera bo zadnja in odločilna dirka v koledarju.

Rezultati (EWC):
1. Honda Racing 111
2. Yamaha racing GMT 94
3. Team Bolliger 8
7. YART 7
8. Flembbo 46