Trdo poletno delo ekipe GetLow se je na supermoto dirki v Pomposi obrestovalo z dvema zmagama in drugim mestom. Marko Ukota zdaj za vodilnim v razredu Honda zaostaja le še dve točki.

Supermoto 4V nedeljo, 7. septembra 2014, se je odvila predzadnja runda pokalnih prvenstev Honda in Dunlop, ki je organizirana v okviru regijskega italijanskega supermoto prvenstva. Člani slovensko-italijanske ekipe GetLow so držali obljubo in v času skoraj dvomesečnega dirkaškega premora trdno trenirali in preizkušali nastavitve svojih dirkalnikov. Rezultat? Vrhunski.

Supermoto 2"Dirkališče v Pomposi, od Kopra oddaljeno le 280 kilometrov, je najbolj drseče izmed vseh prizorišč na letošnjem koledarju. Ker vsebuje dolg terenski del, se prah in umazanija razvozita na asfaltni del, ki na nekaterih delih postane drseč skoraj kot spidvej proga. To je res tisti pravi, atraktivni supermoto," je prizorišče opisal Marko Ukota, ki z nedeljskimi kvalifikacijami ni bil preveč zadovoljen, saj nikakor ni uspel odpeljati "čistega" kroga. Kljub temu je uspel narediti četrti najhitrejši čas in si s tem zagotoviti mesto v prvi štartni vrsti v pokalu Honda. To je na obeh dirkah s pridom izkoristil in po odličnem štartu takoj prevzel vodilno mesto. V prvi vožnji je uspel s hitrimi časi krogov, primerljivimi s tistimi v najhitrejšem razredu, ubraniti prvo mesto pred napadom vodilnega v prvenstvu, Maurom Cucchiettijem, v drugi vožnji pa ga je prehitel Alberto Bertasi. "Ker Bertasi v skupnem seštevku ne ogroža moje uvrstitve, nisem tvegal in sem se v cilj varno pripeljal na drugem mestu, skupno pa sem bil danes najboljši in končno stopil na prvo stopničko. Za to se borim že celo sezono. Vsi v ekipi smo bili opazno hitrejši, ker smo na pisti uspeli trenirati pred samo dirko. Na preostalih dirkališčih smo se s progo spoznavali šele na sobotnih treningih," je po dirki povedal več kot zadovoljni Ukota, katerega do vodilnega položaja v pokalu Honda ločita le še dve točki. Na finalni dirki bo vroče!

Supermoto 1Tine Saražin, ki prav tako vozi v supermoto dirkalnik predelano Hondo CRF 450 R, se dirk udejstvuje v pokalu Dunlop PRO: ‘Ker smo na pisti trenirali pred enim tednom, dodatne nastavitve skoraj niso bile potrebne. Na vroči, suhi in drseči podlagi smo se odločili uporabiti mehke gume in ciljali na drugo štartno mesto, kar mi je tudi uspelo. Po dveh odličnih štartih sem na dirki poizkusil čim dlje slediti Fabriziu Bartoliniju, zelo hitremu dirkaču z evropskega prvenstva, toda več kot treh krogov tako hitrega tempa nisem vzdržal.’ Saražin je v obeh dirkah končal na drugem mestu, v razredu Dunlop PRO in regijskem prvenstvu Lombardia pa je dvakrat suvereno zmagal. Še dve najvišji stopnički za ekipo GetLow, torej.

Supermoto 3Zaradi izjemno drseče podlage se je tretji član ekipe, Andrea Tull, odločil preizkusiti nove mehke gume Dunlop Supersoft. Občutek na prostih treningih je bil odličen, a potrebnih je bilo kar nekaj sprememb pri nastavitvi vzmetenja in geometrije. Nedeljske kvalifikacije je moral Tull predčasno zaključiti zaradi puščanja zraka iz gume, kljub temu pa je bil v prvem delu dovolj hiter za četrto štartno mesto. "Na prvi dirki sem zaradi zapleta dirkačev pred menoj izgubil kakih pet mest. Sledila je naporna borba do končnega tretjega mesta. V drugi dirki sem brez zapletov končal na drugem mestu in prehitel celo tekmeca na dirkalniku iz tovarniškega moštva Aprilia,’ je bil z nastopom zadovoljen skupno drugouvrščeni Tržačan Tull. ‘Če nam ne bi bilo treba med tednom hoditi v službo, bi lahko že prej preizkusil nove gume in se izognil manjšim težavam. Če nam uspe pred naslednjo dirko v Castelettu trenirati na stezi, pričakujem še boljši rezultat."

Še zanimivost: člani ekipe GetLow se 14. septembra 2014 udeležili dirke v Jesolu, kjer bo v sklopu dirk za svetovno in evropsko prvenstvo tudi dirka pokala Honda. Dirka ne bo štela za skupni seštevek pokalnega prvenstva, bo pa zato zagotovo odličen trening in priložnost za učenje in druženje z najboljšimi supermotaši na svetu.

Naslednja ‘redna’ dirka za ekipo GetLow bo dirka za pokal Triveneto 21. septembra, teden dni kasneje pa jih čaka finalna dirka za pokala Honda in Dunlop v kraju Casteletto di Branduzo.