Z dirkama na Slovakiaringu se je zaključilo letošnje državno  prvenstvo in prvenstvo Alpe Adria v cestno hitrostnih dirkah. Na Slovaškem so znova odlično nastopili Slovenski dirkači in se domov vrnili štirimi zmagami in enim drugim mestom ter naslovom podprvaka.

Marko Jerman
Marko Jerman

V razredu superbike sta bila med kandidati za najvišja mesta Berto Camlek (Bertec racing) in Janez Prosenik (AMD Trebnje). Slednji je prvič osvojil najboljši štartni položaj in ga v prvi vožnji tudi zelo dobro izkoristil, saj je ugnal celotno konkurenco.

Sobota, prvi dan kvalifikacij, se je prav tako začela deževno,. Prve kvalifikacije so potekale v zelo težkih razmerah, saj je bila proga pol suha in pol mokra. Na popoldanskih kvalifikacijah je ekipe prijetno presenetilo sonce in po najhitrejšem času Prosenika v kategoriji Superbike in prvo startno pozicijo, se je obetalo še več ‘sonca’.

Janez Prosenik
Janez Prosenik

Proti večeru je bila na vrsti že prva dirka in s tem možnost potrditve na kvalifikacijah. Prosenik je dirko že v prvem ovinku povedel in brez težav vodil do konca. To je bila Prosenikova prva zmaga v najmočnejšem razredu Superbike in veselje je bilo veliko. V kategoriji Superbike je vozil še Berto Camlek, ki je dirko začel dobro, vendar zaradi padca v petem krogu dirko predčasno zaključil. V razredu Stock 1000 je zmagal Marko Jerman, Matej Kraljič je bil sedmi.

V soboto je ekipe po dirkah prav kmalu spet obiskalo deževje in se zadržalo do nedelje. Najprej je bil zjutraj na vrsti ‘warm up’ v mokrih razmerah, popoldne pa še zadnja dirka za prvenstvo Alpe Adria v sezoni 2014.

20140916091356_jvafhp9ibmrge5Stanje pred drugo dirko je bilo neznosno. Vsi so nestrpno gledali v nebo, proga pa je bila pol mokra, pol suha. Na startu so se tekmovalci v prvi vrsti odločili za zelo različne prijeme - prav vsak drugačno taktiko glede pnevmatik. V igri je bila tudi sreča. Prosenik je, tako kot dan poprej, dirko začel s prve startne pozicije. V prvi ovinek je zapeljal kot drugi in nato drugo mesto tudi držal. Proga se je sušila in razmere so bile zelo zahtevne. Pet krogov pred koncem se je začela borba za drugo mesto, saj je bila proga suha, Prosenikov dirkalnik pa je imel nameščeni dežni pnevmatiki, a na koncu se je najbolje znašel prav Prosenik in zaključil na odličnem drugem mestu.

Janez Prosenik
Janez Prosenik

Prosenik je po dirki povedal: "Zares sem vesel in še enkrat vesel. Ko smo bili na poti na Slovaško res nisem misli, da bom tako uspešen. Najprej sem bil že presrečen z prvo stratno pozicijo in s tem najhitrejši čas na kvalifikacijah. Za dirko sem vedel, da bom lahko na stopničkah ampak, da bom zmagal brez večjih težav to mi res veliko pomeni. Tudi druga dirka je bila uspešna. Bil sem 2 in tudi tega mesta sem bil zelo vesel, saj so bili pogoji zares težki. Nihče ni vedel katere pnevmatike naj namesti na motor, tako da je bila v igri sreča in loterija. Jaz sem izbral kar dobro kombinacijo, tako, da mi je samo zadnje 4 kroge popustila prva guma, vendar sem z bojem uspel zadržati 2 mesto. Zahvalil bi se vsem kateri so me podpirali skozi celotno sezono, sponzorjem, prijateljem in seveda moji mali ekipi, katera je delo opravila odlično."

Slabše se je prva dirka zaključila za Camleka, saj je odstopil. V drugi vožnji je bila zgodba zanj povsem drugačna, v cilj je namreč zapeljal kot prvi, slovenski uspeh pa je z drugim mestom dopolnil Prosenik. V skupnem točkovanju prvenstva je Camlek zasedel četrto mesto. Skupaj je uvrščenih 59 voznikov.

Berto Camlek
Berto Camlek

V razredu superstock 1000 je imel Marko Jerman (MD Depala vas) pred zadnjima nastopoma na Slovakiaringu 18 točk zaostanka za Čehom Filo, a se je na Slovaško odpravil odločen, da zavzame prvo mesto. Svoje delo je opravil brezhibno in po drugem kvalifikacijskem času obe dirki končal kot zmagovalec. Navkljub temu pa je v skupnem seštevku zaostal za Čehom, a končna razlika znaša le eno točko. Matej Kraljič (MD Depala vas) je bil v obeh vožnjah deveti, skupno pa med 44 vozniki sezono končal kot 7. Jerman je obenem osvojil tudi naslov državnega prvaka.

20140916091356_rqbk2o9uanyim1V razredu 125 GP je nastopil Gregor Likar (MK Veteran). Po drugem kvalifikacijskem času mu na dirkah ni šlo najbolje in je tako prvi nastop končal kot 7, drugega pa na 8. mestu. V končnem seštevku je med 26 vozniki uvrščen na 11. mesto.
V razredu superstock 600 na zadnji dirki ni bilo nobenega voznika iz Slovenije, v skupnem točkovanju pa je med 55 vozniki Luka Dečko (Bertec racing) osvojil 18. mesto.

V razvrstitvi narodov je Slovenija med 11 državami uvrščena na 5. mesto. Zadnja dirka prvenstva Alpe Adria za starodobnike bo 28. septembra na Vranskem