Pretekli vikend se je za Janeza Prosenika končal čudovito. Sezono v World Endurance Championship je v kategorijii EWC s Francosko ekipo Team Flembbo na Kawasakiju končal na odličnem 7. mestu. V skupni razvrstitvi, si je ekipa priborila odlično 10. mesto na svetu. Zadnja dirka je bila prestižna dirka 24h Le Mansa. Dirka je letos podrla vse rekorde, saj se je tekme udeležilo 70.500 gledalcev.

Janez Prosenik 3Ekipo so sestavljali: kot prvi voznik Janez Prosenik, drugi Italijan Emiliano Belluci in tretji Francoz Laurent Demarey. Že v četrtek so se začele prve kvalifikacije. Fantje so že na kvalifikacijah vozili odlično, tudi motor je bil dobro nastavljen, tako niso imeli večjih težav. Le vreme je malo ponagajalo, saj se je sem in tja pojavilo nekaj ploh - prav pred kvalifikacijami. Zvečer so bili na razporedu še nočni treningi, da so se tekmovalci pripravili tudi na nočne razmere.

V petek opoldne je bil na razporedu še drugi del kvalifikacij. Tako so si fantje v seštevku skupnih najhitrejših časov priborili 22. startno pozicijo od 60 možnih.

Janez Prosenik 2Dirka se je začela v soboto ob 15.00 s tradicionalnim letečim štartom. Dirko je pričel domačin Laurent, kot drugi je vozil Emililiano in kot tretji je šel na progo Janez. Vozniki so se menjavali na 1,05 ure, ob dežju pa celo na 1,20 ure. Celotna dirka je za ekipo potekala mirno in po načrtnih. Motor je deloval pravilno, vozniki so vozili konstantno brez padcev ali zapletov. Manjša nezgoda se je pripetila dve uri pred koncem, ko se je Proseniku na dirkalniku strgala veriga, zato je ekipa morala opraviti dodaten postanek in izgubila nekaj časa. Ker si je ekipa pred tem že nabrala nekaj prednosti, tako ni izgubila nobenega mesta. Med dirko je bilo nekaj dežja, vendar je bilo po večini sončno. Dirka se je končala točno 24h po štartu in sicer v nedeljo ob 15.00. Ekipa je odvozila 865 krogov.

Ekipa je bila z delom voznikov zelo zadovoljna, tudi mehaniki so opravili odlično delo in tako je bila ekipa na koncu nagrajena z 10. mestom v skupnem seštevku, kar je zelo odličen rezultat.

Tako se je sezona za Janeza Prosenika (AMD Trebnje) končala več kot odlično, v upanju na še boljše rezultate v prihodnje. Naslednja sezona se uradno prične aprila, do takrat pa je še veliko dela in treningov.

Janez Prosenik
Janez Prosenik

Izjava Janeza Prosenika: "Zelo sem vesel. Da bomo ravno na tako priznani in dolgi dirki dosegli 7. mesto v najmočnejšem razredu je res neverjetno, kaj takega kar nisem upal misliti, glede na vse tovarniške ekipe in zveneča imena. Skupno v prvenstvu pa kar 10., res neverjetno. Vesel sem da nam je potekalo vse po načrtih in da nam je bila tokrat tudi sreča naklonjena, saj se v 24h lahko zgodi veliko. Sedaj bom imel malo počitka, nato pa kmalu začnem z fizičnimi pripravami na naslednje leto."

 Rezulati 24h Le Mans

1. Suzuki Endurance Racing Team (PHILIPPE / DELHALLE / NIGON) 1 FRA

2. Yamaha Racing - GMT 94 - Michelin (CHECA / FORAY / GINES) 94 FRA

3. Monster Energy Yamaha - YART (PARKES / LAVERTY / MORAIS) 7 AUT

7. Flembbo Leader Team (PROSENIK / BELLUCCI / DERINE) 46 FRA

SKUPNO:

1. Yamaha Racing - GMT 94 - Michelin

2. Suzuki Endurance Racing Team

3. Team Bolliger Switzerland #8

10. Flembbo Leader Team