​Letošnja druga dirka za svetovno prvenstvo v vzdržljivostnem motociklizmu je bila na legendarnem japonskem dirkališču Suzuka. Na že 38. dirki uradno poimenovani "Coca-cola Zero Suzuka 8 hours" je sodeloval in zastopal barve Slovenije tudi Janez Prosenik, v francoskem moštvu Flemmbo Leader team #46, skupaj s Italijanom Emilianom Bellucijem in Francozom Laurent Derine.

IMG_1671_resizeV četrtkovih prostih treningih na mokrem asfaltu dirkališča je Derine popolnoma uničil svoj motor, na petkovih kvalifikacijah v lepen sončnem vremenu pa še drugega, tako da so mehaniki imeli veliko veliko dela, da so na popolnoma novo šasijo namestili in zložili celotenega Kawasakija ZX-10R. V vročini več kot 35C in 68% vlagi so klub težavam s pregrevanjem agregata osvojili  52 startno mesto.

S prvega startnega mesta starta pa so si na sobotnem superpolu privozili znanci iz Moto GP-ja Pol Espargaro, Bradly smith in domačin Katsuzuki Nakasuga na tovarniški ekipi Yamaha factory racing Team #21. Drugo štartno pozicijo je zasedla ekipa Kawasaki Green #87, ekipa MuSASHi RT #634 za katero je nastopal bivši moto gp dirkač Casey Soner pa je so postali tretji.

IMG_0278_resizeNedeljska 8 urna dirka, pred več kot 68.000 gledalci, je prav tako potekala v sončnem in tipično za japonsko vlažnem vremenu. Povedla je tovarniška ekipa Yamahe, za njo pa takoj ekipi MuSASHI in Honda FCC za katero je nastopal tudi Dominic Aegerter.

V 30. krogu je Stoner zapeljal nekaj centimetrov iz steze in spektakularno po nekajkratnih prevračanjih popolnoma uničil motor, tako da je bil prisiljen nepoškodovan odstopiti iz dirke.

Na koncu 8 urne dirke in skupno odpeljanih 203 krogov je po dolgem času slavila tovarniška ekipa Yamahe #21 s P. espargero, B. Smith in K. Nagasuga

Flembbo leader team pa je klub začetnim težavam s pregrevanjem in ponovnem padcu Derine osvojil 42. mesto v skupni razvrstitvi.

IMG_1791_resizeJaponci znajo naredit in poskrbet za show in obenem za popolno varnost tako osebja, kot tekmovalcev. Obiskovalcev, ki potrpežljivo čakajo na avtograme v vrsti drug ob drugem, nič ne moti, če dirkač odvihti mimo njih v boks in se niti za hip ne ustavi pri njih. Enostavno se priklonijo in čakajo dalje, nobeden ne kriči za njim kaj šele da bi ga obkolili, kot to delajo po Italiji, Španiji…da potrebujejo tudi tri, štiri varnostnike ob sebi. Enostavno prijazen in razumevajoč narod za vse!

IMG_0728_resizeNaslednja dirka v ustrajnostnem motociklizmu se po prvi 24 urni dirki v francoskem Le Mansu in 8 urni dirki v Suzuki seli nazaj na evropska tla v nemški Oserschleben.