Pretekli vikend se je v Franciji na dirkališču Paul Ricard odvijala zadnja dirka za prvenstvo World Endurance Championship , 24h Bol D Or, na katerem nas je uspešno zastopal Trebanjec Janez Prosenik AMD Trebnje. Tako kot celotno sezono,  je tudi tokrat vozil za francosko ekipo Team Flembbo na Kawasakiju. Z Janezom v ekipi sta vozila še Italijan Emiliano Belluci in Francoz Maxime Cudeville.

Janez Prosenik
Janez Prosenik

Dirka se je pričela v soboto 19.9.2015 ob 15h in se končala točno 24h po tem 20.9.2015.

Prosti treningi so se pričeli že v sredo, na katerih pa je ekipa Prosenika imela ogromno težav. Motor kar ni in ni hotel pravilno delovati. Z težavam z motorjem se ekipa srečuje že od prve dirke. Tudi tokrat so zamenjali vse kar se je dalo in motor kljub temu ni imel nobene moči, niti nastavitve vzmetenja niso bile dobre. Poleg vsega pa je nagajalo še vreme, saj je bilo zelo zelo vetrovno pa tudi deževalo je.

Tudi v četrtek so se težave ponavljale in do kvalifikacij se ni dalo rešiti prav nič. Tako so vsi trije tekmovalci kljub slabemu motorju uspešno prebrodili prve kvalifikacije kljub temu, da so imeli prav od vseh ekip skoraj najmanjšo končno hitrost- kar 50km/h manj od vodilnih. To je bilo prav na tej dirki zelo pomembno, saj je bila ravnina dolga kar 1,8km oz. 12 sekund.

V petek so bile na razporedu še druge kvalifikacije. Motor še vedno ni deloval, tako dva tekmovalca v ekipi nista mogla voziti kvalifikacij, da bi izboljšala čas prejšnjega dne. Kljub temu si je ekipa za dirko priborila 25. štartno mesto od 55-tih.

V soboto na dan dirke se je vreme ustalilo. Bilo je sončno in toplo, le veter je še vedno pihal. Pred dirko je bil na razporedu še »warm up« na katerem je mehanikom le uspelo nastaviti dirkalnik in zamenjati agregat, vzmetenje in tank – ekipa je bila prepričana, da bo motor deloval.

Dirko je začel Italijan, nadaljeval je Francoz in kot tretji je šel na motor Prosenik. Po prvi uri je ekipa padla na 40. mesto, nato pa jim je z hitro in konstanto vožnjo uspelo počasi napredovati na višja mesta. Po nekaj urah je ekipa napredovala na 20. mesto in se tako borila še naprej. Po 20-ih urah se je ekipi uspelo uvrstiti do 10. mesta, nato pa je zopet izgubila par mest in padla 12. Zadnjo uro je vozil Prosenik.  Pol ure pred koncem dirke, ko je bila ekipa na devetem mestu skupnega seštevka, kar bi prineslo peto mesto EWC, je odpovedala črpalka za gorivo.

Prosenik je z dirkalnikom uspel priti do boksa, kjer so mehaniki v pičli minuti zamenjali rezervoar goriva. Prosenik je nadaljeval z vožnjo, a kljub hitrim mehanikom izgubil odlično peto mesto ter se moral zadovoljiti s šestim mestom EWC in 11. Uvrstitvijo v skupnem seštevku.

Marko Jerman (Maco Racing) si je na dirki izboril 14. Skupno uvrstitev.

REZULTATI EWC
Team SRC Kawasaki
GMT94 Yamaha
Suzuki Endurance Racing Team
6. Team Flembbo