V mestu Černivci v Ukrajini so motokrosisti minuli vikend tekmovali za prvaka stare celine. Na tekmovanju so se v konkurenci najboljših evropskih držav pomerili tudi slovenski motokrosisti.

Može v akciji
Može v akciji

Erik Slavec kot predstavnik razreda MX1, Deni Ušaj v razredu MX2 in Jaka Može v razredu MX3. V soboto so se reprezentance v kvalifikacijah borile za najboljša startna mesta. Slovenska ekipa je zasedla osmo mesto. Rezultati so bili zelo tesni. Slovenci so imeli enako število točk kar s tremi ekipami, do petega mesta jih je ločila le točka.

Slovenska ekipa
Slovenska ekipa

Na dirki se je v sončnem vremenu zbralo okrog trinajst tisoč glasnih navijačev, ki so ustvarili izjemno vzdušje. Prva vožnja, v kateri so se skupaj pomerili dirkači razredov MX1 in MX3 se ni odvila povsem po slovenskih željah. Jaka Može je zaostal na startu, končal je na petnajstem mestu. Deni Ušaj je bil devetnajsti. Po prvi vožnji je slovenska ekipa zasedala deseto mesto.

Po drugi vožnji so naši predstavniki uvrstitev popravili. Skupaj sta tekmovala predstavnika razredov MX2 in MX1, Deni Ušaj in Erik Slavec. Ušaj je po borbeni vožnji končal petnajsti. Slavec je bil po padcu sedemnajsti. Skupno se je ekipa povzpela na deveto mesto, do konca pa jih je čakala še odločilna tretja vožnja.

Po prvih dveh vožnjah so vodili Nizozemci, ki so že imeli skoraj neulovljivo prednost pred Italijani. V zadnji, tretji vožnji sta slovenske barve zastopala Jaka Može in Erik Slavec. Začela sta dobro in za las sta ušla padcu tekmovalcev, ki so obtičali za prvim ovinkom. Može je bil osmi, Slavec pa dvanajsti.

Po tretji vožnji je slovenska reprezentanca pridobila še eno mesto in evropski pokal narodov končala na kot osma reprezentanca v Evropi. Ta uvrstitev je bila v skladu s pričakovanji, ki so jih naši predstavniki napovedali že pred odhodom v Ukrajino. Vodja ekipe Sašo Kragelj je povedal: »Pričakovali smo uvrstitev okrog osmega mesta in to je povsem realen rezultat. Z nekaj sreče bi lahko bili tudi boljši, vendar pomembno je, da so fantje tekmovanje zaključili brez poškodb. To je tekmovanje višjega ranga in videlo se je, da nam je manjkalo tudi nekaj izkušenj. Toda fantje so prikazali veliko borbenost in predanost ekipi.«

Bitka
Bitka

Evropski prvaki so postali Nizozemci v postavi Jeffrey Herlings, Herjan Brakke in Mike Kras. Podprvaki so že drugič zapored postali Italijani, ki so jih tokrat zastopali Alex Salvini, Felice Compagnone in Manuel Monni. Tretje mesto je osvojila domača ekipa Ukrajine, za katero so tekmovali Sergiy Onypchenko, Mykola Paschinskyi in Roman Morozov. Četrti so bili predstavniki Velike Britanije, peti pa dirkači Češke.