"Konec je, motor mi je crknil!"

S temi besedami se je Simon Marčič danes že v mraku vrnil v tabor kot zadnji od motoristov. Nismo preverili, ali je bil tudi zadnji od vseh tekmovalcev, toda velika možnost obstaja, da je tako. Malo kasneje se je po pogovoru z mehaniki tovarniške ekipe KTM, ki so mu nesebično priskočili na pomoč izkazalo, da nobena juha ni tako vroča, kot se skuha.

Pogovor z mehaniki je seveda potekal ob budnem nadzoru šefa dirkačev kategorije Originals, ki so se prijavili na dirko brez asistence. Če bi Simonu mehaniki dejansko pomagali z delom, bi moral zapustiti svoj razred in presedlati v kategorijo Super Production. Na koncu jo je mariborski motorist odnesel s predzadnjim mestom na etapi, z nasvetom in brez menjave kategorije. 

Trši oreh je bil vijak za gred letnik 2013, ki ga je mogoče dobiti le od tekmovalca, ki je že zapustil tekmovanje. Simonova ekipa je zavihala rokave in našla dva tekmovalca na motociklih KTM, ki sta po drugi etapi poslovila od tekmovanja. Ujeli smo enega, ki še ni zapustil bivaka in je bil Simonu pripravljen odstopiti dragocenost. Istočasno pa je brskanje po pesku pred bivakom obrodilo sadove in Simon se je vrnil z izgubljenim delom v roki. 

"Zlomil se je vijak od sprednjega zobnika v gredi in mi je vrglo dol verigo. Ker sem zjutraj zamenjal jakno, s sabo nisem imel veznega člena in orodja. Oboje mi je na približno stotem kilometru, kjer se mi je vse to zgodilo, posodil srbski tekmovalec Gabor Saghmeister. Nato sem molil, da mi ne bi vijaka zabrisalo z gredi. Motor je zdržal skoraj do cilja, dokler se mi to ni zgodilo nekaj metrov pred bivakom in sem v bivak prišel peš. Bolelo me je srce, saj sem se bal, da dela več ne bom našel oziroma da se v taboru ne bo našel." je svoje doživetje z precej bolj sočnimi besedami (malo smo prevedli) opisal Simon, ki ga zdaj čaka celonočno "šraufanje".

Jutrišnja etapa Pisco - San Juan de Marcona bo dolga 502 km, od katerih bo 295 na štoparico. Današnjo etapo je dobil Joan Barreda Bort (Honda), pred Adrienom van Beverenom (Yamaha) in Matthiasom Walknerjem (AUT).

Foto: RALLYZONE