Cev za dovod olja sta Marčiču izdelala dva domačina, v cilj mu je pomagal srbski tekmovalec Saghmeister, a konec dober, vse dobro - danes prvi del maratona La Paz - Uyuni!

Foto: Rally Zone

Za udeleženci relija Dakar je prvi, krajši del poti. Včeraj je karavana "počivala" v La Pazu, živahni bolivijski prestolnici, ki je tekmovalce pričakala s pravim karnevalom. Dan počitka je v resnici duhoviti nesmisel, vsaj za tekmovalce kategorije Originals, v kateri tekmuje edini slovenski tekmovalec Simon Marčič, saj Originali dan praviloma porabijo za popravila na motociklih in štirikolesnikih. Na vprašanje, kako je preživel dan počitka, je Simon Marčič izstrelil kot iz topa: "Z orodjem v roki!" In ja, dan "počitka" je zanj prišel kot naročen, saj ga je krvavo rabil za večje popravilo na dirkalniku.

Foto: Tina Torelli

"Na 6. stapi iz Arequipe proti La Pazu mi je šlo odlično, dober ritem sem imel in napadal na polno. Mislim, da sem vozil okrog 50. mesta, ko mi je 20 kilometrov pred ciljem utrgalo cev za dovod olja iz agregata v hladilnik. Najprej sem prosil domačine za nekaj olja, je šlo za silo, a že po nekaj kilometrih sem videl, da preveč teče in da bom v cilj očitno moral peš. Še enkrat letos mi je pomagal srbski tekmovalec Gabor Saghmeister in me privlekel v cilj. Lahko rečem, da ni bil ravno slavnostni vhod v mesto, ki je vrvelo v karnevalskem vzdušju. Takoj po prihodu v tabor pa se je zame začelo iskanje rešitve. Dve uri sem se klatil po taboru, da bi našel cev, a brezuspešno, saj imajo novi modeli KTM reli dirkalnika precej krajšo cev. Na koncu sta mi dva domačina iz la Paza cev izdelala kar doma in mi dobesedno rešila rit. Ponosen sem, da mi je uspelo vse skupaj prebroditi. Da sem sploh prišel do Bolivije, glede na vse težave že na začetku," je, ne da bi za hip odvrnil oči od motorja, pokomentiral Simon, ki od nadaljevanja Dakarja pričakuje predvsem več sreče z motociklom. Da bo puščavski del relija tako težak, ni pričakoval, saj je bil prepričan, da mivko dobro pozna. Izkazalo se je, da je ta veliko mehkejša od na primer tiste v puščavi Liwa, obenem pa je skoraj snežno bela, kar pomeni slabo vidljivost v urah, ko je sonce najvišje. 

Foto: Tina Torelli

Danes dirkačev ne čaka le naporna etapa, pač pa še en izziv. Vremenska napoved namreč ni najboljša - v Boliviji je muhasto deževno obdobje, zato bodo oblake prahu vsaj deloma zagotovo zamenjale blatne kopeli. Etapa La Paz - Uyuni je dolga kar 727 km, od tega jih bo kar 425 merila štoparica - daljši brzinec bo samo jutrišnji (498km). V nadaljevanju dirke se bodo etape postopoma podaljševale, s spreminjanjem terena pa se bo stopnjevala tudi hitrost. In če je danes Simonu Marčiču kaj v uteho, je to dejstvo, da bodo danes vsi dirkači enaki, saj je na maratonski etapi pri popravilih na dirkalniku dovoljena le pomoč sotekmovalcev.