Tim Gajser in Klemen Gerčar sta se na Nizozemskem na drugi dirki sezone svetovnega prvenstva v motokrosu priključila konkurentom v elitni kategoriji MXGP. Gajser se je uspešno vrnil po poškodbi čeljusti in dirko zaključil na devetem mestu, Gerčar je bil na svoji prvi dirki letos dvaintrideseti.

Motokrosiste je v Valkenswaardu pričakalo zimsko vreme. Proga je bila zaradi nizkih temperatur na nekaterih delih zmrznjena, med kvalifikacijami in na začetku dirke je celo snežilo. Kvalifikacije so Timu Gajserju in njegovi ekipi vlile veliko mero optimizma, saj je Gajser kvalifikacijsko dirko končal na visokem tretjem mestu, za Belgijcem Van Horebeekom in Francozom Paulinom. Gerčar je bil enaintrideseti.

Tudi v prvi vožnji dirke je Gajser začel odlično, vendar je že v uvodnem krogu storil napako in iz tretjega padel na peto mesto, kjer so mu za ovratnik dihali Francoza Romain Febvre in Gautier Paulin ter Anglež Max Anstie in ga kmalu prehiteli. Po polovici dirke je predenj zapeljal še Belgijec Clement Desalle. Gajser se je ustalil na devetem mestu, kjer je ostal do konca prve vožnje. Aktualni svetovni prvak Antonio Cairoli si je sredi prve vožnje privoščil spodrsljaj, saj je padel, kar je izkoristil moštveni sotekmovalec Jeffrey Herlins in vknjižil zmago na domači dirki.

V drugi vožnji so tekmovalci ponovili scenarij iz prve vožnje. Cairoli je povedel, Gajser je začel na drugem mestu, tudi tokrat pa ni šlo brez težav. Zaradi padca je nazadoval na rep dvajseterice. Loviti je moral številne tekmovalce, ki so ga prehiteli in so si privozili prednost. Prebil se je do trinajstega mesta in osvojil nekaj pomembnih točk. Klemen Gerčar je drugo vožnjo končal na osemindvajsetem mestu. V ospredju se je znova bila borba za zmago med Cairolijem in Herlingsom, ki je bil še drugič uspešnejši in je na domači dirki ugnal izkušenega Italijana.

Herlings je dobil tudi drugo letošnjo dirko, Cairoli je bil drugi, tretje mesto je osvojil Francoz Paulin. Gajser je bil skupno deveti, Gerčar dvaintrideseti. Toda dirke na trših podlagah, ki slovenskim tekmovalcem ustrezajo veliko bolj kot peščeni teren, šele prihajajo. Naslednja bo že prihodnji vikend v Španiji.

REZULTATI
1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Jeremy Van Horebeek (Bel), … 9. Tim Gajser, 31. Klemen Gerčar (Slo)

2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Gautier Paulin (Fra), … 13. Tim Gajser, 28. Klemen Gerčar (Slo)

Skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 50 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 44, 3. Gautier Paulin (Fra) 34, …9. Tim Gajser 20, 31. Klemen Gerčar (Slo)

Skupno v SP: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 97 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 91, 3. Clement Desalle (Bel) 67, … 16. Tim Gajser (Slo) 20

Maks Mausser do prve točke

Maks Mausser je v Valkenswaardu tekmoval na prvi dirki evropskega prvenstva v kategoriji EMX 125. Letos ga do konca sezone čaka osem dirk, vse se bodo odvijale na prizoriščih svetovnega prvenstva MXGP. Konkurenca je tudi to sezono izjemna. V kvalifikacijah se je za prvo štirideseterico, ki je tekmovala na glavni dirki, pomerilo kar osemdeset motokrosistov. Mausser je bil uspešen in se je na dirko zvrstil z desetim mestom v svoji skupini. V prvi vožnji je bil dvajseti in je osvojil eno točko. V drugi vožnji je začel bolje in je bil po polovici vožnje med najhitrejšo petnajsterico, vendar je zaradi padca zdrsnil izven dvajseterice in tako drugo vožnjo končal na dvaindvajsetem mestu, tik za dobitniki točk. Skupno je bil petindvajseti. »Prvi cilj je bil, da se uvrstim na dirko, za tem pa osvojim kakšno točko, kar mi je uspelo. Led je prebit. Trenerju Bogomirju Gajserju stoodstotno zaupam in upoštevam njegove nasvete,« je po dirki zadovoljno razlagal Maks Mausser, ki ga naslednja dirka čaka 8. aprila v Italiji.