V Sevlievu bo konec tedna sedemnajsta dirka za svetovno prvenstvo MXGP v motokrosu. Bolgarija se s tem po nekaj letih premora vrača v koledar svetovnega prvenstva, s progo, ki je bila v preteklosti večkrat razglašena za najboljšo motokros progo na svetu. Na dirki bosta tekmovala slovenska motokrosista Tim Gajser in Klemen Gerčar.

Foto: AMZS

Oba se dirke zelo veselita, kajti na progi sta se v preteklosti dobro odrezala. »V Bolgariji smo nazadnje tekmovali v sezoni 2014. Ko sem tekmoval na dirkah evropskega prvenstva, so bile bolgarske dirke redno na sporedu. Zelo se veselim, da se vračamo v Sevlievo, saj je bila to v preteklosti ena meni najljubših prog. Verjetno jo bodo pred letošnjo dirko tudi spremenili. Vsekakor komaj čakam, da se bomo spet pomerili v Bolgariji,« je navdušeno napovedal Gajser.

»V Bolgarijo odhajam zelo motiviran, saj sem prejšnji vikend dosegel svojo prvo točko letos v svetovnem prvenstvu. Sevlievo je moja najljubša proga v koledarju svetovnega prvenstva, zato bom iztisnil vse svoje moči, da ponovno osvojim točke,« pa je bil pred dirko optimističen Gerčar, ki mu je prva letošnja točka vlila dodatno motivacijo in samozavest.

Sodeč po napovedih Gajserja in Gerčarja, si lahko ta vikend ponovno obetamo dvojne slovenske točke v svetovnem prvenstvu. Gajser jih bo seveda potreboval čim več, saj jih je na pretekli dirki v Švici po nekoliko bolj povprečni predstavi v boju za skupno tretje mesto kar nekaj izgubil. V seštevku prvenstva ga je prehitel Francoz Romain Febvre in Gajser je nazadoval na peto mesto. A njegov zaostanek za četrtim mestom je minimalen, do Febvreja ga ločijo vsega tri točke, do tretje uvrščenega Belgijca Desalla pa šestintrideset.

Pri vrhu ne gre pričakovati sprememb, saj je vodilni Nizozemec Jeffrey Herlings še vedno neustavljiv. Uganka ostaja drugo uvrščeni Italijan, branilec naslova svetovnega prvaka Antonio Cairoli, ki je na zadnji dirki grdo padel in naj bi si lažje poškodoval koleno, toda Italijanovo drugo mesto v prvenstvu ni ogroženo.

Prva vožnja dirke bo v nedeljo ob 14.15, finalna ob 14.10. V soboto popoldne motokrosiste najprej čakajo še kvalifikacije, ki bodo določile vrstni red na startu nedeljske dirke.

Jan Pancar še predzadnjič za evropske točke

Jan Pancar se bo v Bolgariji še predzadnjič letos boril za osvojitev točk v evropskem prvenstvu, v kategoriji EMX 250. Pancar je prve točke letos osvojil minuli vikend v Švici, v Bolgariji pa se nadeja nove uspešne dirke.

Prva vožnja bo v soboto popoldne, druga pa v nedeljo dopoldne.