Na tretji letošnji dirki svetovnega prvenstva v motokrosu v Valkenswaardu na Nizozemskem Tim Gajser ni bil tako uspešen kot na prvih dveh dirkah, pa tudi glede na dosežke na treningu in v kvalifikacijah. Kljub vsemu pa je osvojil tretje mesto v skupnem seštevku dirke. Še tretjič letos je zmagal Antonio Cairoli.

Tim Gajser / Foto: HRC

V prvi vožnji je Gajser, ki tekmuje z licenco AMZS, osvojil sedmo mesto. Dirko je začel zelo obetavno na tretjem mestu za Angležem Maxom Anstiejem in Italijanom Antoniem Cairolijem. Nato je v petem krogu pri skoku naredil napako, padel in zdrsnil na 12. mesto. Padec ni pustil hujših posledic, tako da je lahko nadaljeval dirko. Anstie ni zdržal hitrega tempa, tudi on je v osmem krogu naredil napako in jo odnesel še slabše kot Gajser, saj je bil na koncu 16. Cairoli je suvereno nadzoroval dirko, v ozadju pa je bilo kar nekaj zanimivih dvobojev. Gajser se je prebil na sedmo mesto, ni pa mogel mimo Jeremyja van Horebeeka, ki je bil na koncu peti in tudi najboljši voznik s Hondinim motociklom. Med obema Hondinima voznikoma je bil še Belgijec Julien Lieber na šestem mestu, v ospredju pa so bili ob Cairoliju še Clement Desalle, Gautier Paulin in Arminas Jasikonis.

Tim Gajser / Foto: HRC

V drugi vožnji sta bila že takoj po startu v ospredju Carioli in Gajser, ki sta brez težav nadzorovala dirko. Gajser je bil vseskozi blizu zadnjemu kolesu Cairolijevega motocikla, ni pa šel prek svojih sposobnosti, tako da je Cairoli zanesljivo slavil, najboljši slovenski motokrosist pa je bil drugi. To mu je prineslo tudi tretje mesto v skupnem seštevku dirke s sicer enakim izkupičkom točk, kot sta ga imela van Horebeek in Jasikonis, toda Gajser je bil boljši v drugi vožnji. Drugo mesto na dirki je osvojil Desalle, ki mu je za ta dosežek zadostovalo peto mesto v drugi vožnji.

V skupnem seštevku prvenstva po treh dirkah vodi Cairoli s 147 točkami. Gajser na drugem mestu zaostaja 22 točk, prav toliko pa za Gajserjem zaostaja tudi Desalle na tretjem.

Jan Pancar v MX2 na 32. mestu

AMZS je imel svojega predstavnika tudi v razredu MX2, v katerem je zmagal Španec Jorge Prado s polnim izkupičkom. Jan Pancar je osvojil 32. mesto.

Jan Pancar je v prvi vožnji osvojil 31. mesto. Po prvem krogu je bil na 25. mestu, a je moral nato priznati premoč nekaterim tekmecem. Tako kot že na dirki v Angliji tudi tokrat Pancar na dirki v primerjavi s tekmeci ni bil tako hiter kot na treningu: tam je za najboljšim zaostal približno pet sekund, na dirki je bil njegov najhitrejši krog sedem sekund počasnejši od vodilnega Prada.

Tim Gajser / Foto: HRC

Tudi v drugi vožnji je Pancar osvojil 31. mesto, saj se po slabšem štartu ni uspel prebiti višje. Vsekakor pa so njegove vožnje, še zlasti na treningih, obetajoče, tako da lahko pričakujemo, da bo kmalu osvojil nove točke – lani jih je že na dirki v Turčiji.

Motokrosisti čez teden dni najbliže Sloveniji

Naslednja dirka za svetovno prvenstvo v motokrosu bo v nedeljo, 7. aprila 2019, v Pietramurati v Italiji (dirka za Veliko nagrado Trentina).

REZULTATI:

1. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Clement Desalle (Bel), 3. Gautier Paulin (Fra), …, 7. Tim Gajser (Slo)

2. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Jeremy Van Horebeek (Bel)

Skupno na dirki: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Clement Desalle (Bel), 3. Tim Gajser (Slo)

Skupno v SP: 1. Antonio Cairoli (Ita): 147, 2. Tim Gajser (Slo): 125, 3. Clement Desalle (Bel): 103, 4. Gautier Paulin (Fra): 102,  5. Jeremy Van Horebeek (Bel): 102