V Markelu, na Nizozemskem, so motokrosisti minuli konec tedna tekmovali na največji dirki sezone na Stari celini -  dirki za evropski pokal narodov.

Slovenska ekipa
Slovenska ekipa

Tekmovanja se je na koncu udeležilo skupno osemnajst reprezentanc iz Evrope. Cilj slovenske reprezentance pod selektorskim vodstvom Saša Kraglja je bil izboljšati osmo mesto lanskega prvenstva, a našim tekmovalcem ni uspelo, saj so tekmovanje končali na skupnem dvanajstem mestu.

Jernej Irt
Jernej Irt

V slovenskih dresih so nastopili Matevž Irt (MX1 – Husqvarna), Jernej Irt (MX2 – Husqvarna) in Klemen Gerčar (MX3 – Yamaha). Sobotne kvalifikacije so se odvijale v deževnem in hladnem vremenu, zato so bili tekmovalni pogoji na progi težki. Največjo težavo in oviro je na progi povzročalo globoko blato. Prvo mesto je v kvalifikacijah osvojila reprezentanca Nizozemske in tako napovedala resen napad na ubranitev evropskega naslova lanske sezone. Slovenci so bili v kvalifikacijah na trinajstem mestu. A vse je ostalo odprto do konca nedeljske dirke, kjer so bili pogoji nekoliko drugačni.

Klemen Gerčar
Klemen Gerčar

V nedeljo je končno posijalo sonce, toda proga je bila še vedno zelo razmočena. Osemnajst reprezentanc Evrope se je podalo v tri vožnje, ki so prinesle nove, oziroma stare evropske prvake. Naslov so namreč ubranili Nizozemci, v postavi Marc De Reuver, Glenn Coldenhoff in Ceriel Klein Kromhof. Nizozemci so dominirali v vseh treh vožnjah in dosegli stoodstotni izkupiček točk. Belgijci so postali evropski podprvaki, tretje mesto pa je, kar nekoliko presenetljivo, pripadlo reprezentanci Danske.

Nizozemska ekipa je ohranila naslov prvakov
Nizozemska ekipa je ohranila naslov prvakov

V prvi vožnji sta od Slovencev tekmovala Jernej Irt in Klemen Gerčar. Irt je bil šestnajsti, Gerčar pa devetnajsti. V drugi vožnji sta se v boj podala brata Irt. Boljši je bil Matevž, ki je kljub močnim bolečinam v hrbtu, po borbeni vožnji končal na trinajstem mestu, med tem ko je Jernej Irt odstopil. Jerneja so pestile predvsem težave s kolenom, saj je le nekaj dni pred tekmovanjem prestal manjši operativni poseg. Pred finalno tretjo vožnjo je bila Slovenija na skupnem devetem mestu. Žal se je naša reprezentanca v finale podala oslabljena, saj Matevž Irt zaradi prevelik bolečin ni mogel nastopiti. Tako smo imeli v ognju le Klemena Gerčarja, ki je v cilj pripeljal dvajseti. Skupno je slovenska trojica letošnje evropsko prvenstvo končala na dvanajstem mestu.

Selektor reprezentance, Sašo Kragelj, je ob tem povedal: »Naši fantje takšnih prog niso vajeni, tokrat pa je bil teren zaradi dežja še posebno zahteven. Vseeno so vsi trije dali od sebe maksimum in se borili po svojih najboljših močeh. Vendar je bila konkurenca izredno močna, zato ob nekaj dodatnih zdravstvenih težavah, ki so nas pestile ta vikend, nismo mogli više od dvanajstega mesta. Sezona je bila dolga in se počasi zaključuje, zato so seveda tekmovalci že pošteno izmučeni.«

Rezultati:

1.vožnja (MX3 + MX2): 1. Glenn Coldenhoff (Niz), 2. Ceriel Klein Kromhof (Niz), 3. Augusts Justs (Lat), … 16. Jernej Irt (SLO), 19. Klemen Gerčar (SLO)

2.vožnja (MX1 + MX2): 1. Marc De Reuver (Niz), 2. Tanel Leok (Est), 3.  … 13. Matevž Irt (SLO), 31. Jernej Irt (SLO)

3.vožnja (MX1 + MX3): 1. Marc De Reuver (Niz), 2. Tanel Leok (Est), 3. Milko Potisek (Fra), … 20. Klemen Gerčar (SLO)
Skupna razvrstitev: 1. Nizozemska, 2. Belgija, 3. Danska, 4. Italija, 5. Estonija, … 12. Slovenija