Najprestižnejša motociklistična vzdržljivostna dirka na svetu – Bol’d Or, je končana.

prosenik-9-jerman-odstopil 4Janez Prosenik (MCS Racing Ipone) je v razredu Stocksport dosegel odlično 9. mesto, Igor Jerman (Monster YART) pa v razredu Superbike odstopil. Bol’d Or zanj pa še naprej ostaja neosvojljiva trdnjava.

Janez Prosenik in oba sovoznika so ponoči imeli težave z dirkalnikom, saj so morali dvakrat menjati posodo za gorivo iz aluminijaste litine, ki ni zdržala vibracij in dvakrat celoten sesalni sistem z injektorji, kar je ekipi vzelo precej dragocenega časa in onemogočilo izboljšanje lanskega rezultata.

prosenik-9-jerman-odstopil 2Prosenik je slabi dve uri pred koncem dirke padel, kar je bil prvi in edini padec za ekipo, a so k sreči nekaj prask utrpeli le zaščitni oklepi motocikla. Janez Prosenik je bil tudi najbolj dejaven dirkač v ekipi, saj je vozil poleg rednih izmen dirkačev, kjer vsak dirkač vozi po eno uro, tudi dvakrat po dve uri ter tako kot edini Slovenec na motociklu, prečkal štartno-ciljno črto ob izteku 24-urne časovne omejitve. Ekipa Janeza Prosenika je zadovoljna, da so uspeli prečkati štartno-ciljno črto, saj je to uspelo le 17, od prvotno 26 ekip, a ostaja grenak priokus, ki ga bodo na naslednji dirki v Španskem Albaceteju poskusili izboljšati.

prosenik-9-jerman-odstopil 3Igor Jerman in ekipa Monster YART prizorišče 75. dirke Bol’d Or zapuščajo sklonjenih glav, saj so zaradi okvare pogonskega agregata bili prisiljeni odstopiti v 554. krogu oz. v 16. uri in 34. minuti dirke. Bol’d Or je edina dirka na kateri Igorju Jermanu ni uspelo zmagati, a ima ekipa kljub odstopu pred seboj še dolgo sezono in možnosti za ponovno osvojitev naslova svetovnega prvaka.

prosenik-9-jerman-odstopil 1Izjava Janeza Prosenika»S 24-urno dirko nisem povsem zadovoljen zaradi nepričakovanih težav z motociklom. Čeprav smo imeli vsi trije vozniki izvrstne čase, nam je smola preprečila le-te unovčiti pri prečkanju ciljne črte. Čeprav nam ni uspelo izboljšati lanskega, 7. rezultata, sem z dirko zelo zadovoljen, saj vemo kaj lahko dosežemo na naslednjih dirkah, če nam bo tehnika dobro služila. Sicer pa za to dirko velja, da je prav vsak, ki prečka cilj zmagovalec.«