Dirkači serije Jura racing, med njimi kar nekaj Slovencev, in tudi Motosvetova motoristka leta, Ines Pezič, so se pretekli vikend (13.-15. maj) mudili v Brnu, ki je postregel z zanimivim razpletom dežnih dirk.

motosvetova-motoristka-leta-v-dezevnem-brnu 1Po večerni četrtkovi dežni nevihti, ki je spremljala ekipe na poti v Brno, je dirkače v petek pričakalo sonce in razgibana steza dirkališča, kjer bomo avgusta letos spremljali tudi gladiatorje Moto GP. Dopoldanske treninge je Ines izkoristila za spoznavanje nove steze in popoldanske kvalifikacije s časom 2:18.970 zaključila na 3. štartni poziciji v kategoriji Ladycup, 14. v SSP Cup-u in 20. v SSP.

Kljub zagotovilom vremenarjev, da bo sobota suha, so se debele dežne kaplje za celo uro prestavile sobotne dirke - ulilo se je prav v zaključku ogrevalnega kroga za štart kategorije SSP.

motosvetova-motoristka-leta-v-dezevnem-brnu 2Zaradi nekaj težav pri menjavi dežnih pnevmatik, je Ines dirko v razredu SSP izpustila in se prvič v dežju podala na dirko Lady-cup, kjer je po napetem dvoboju in številnih prehitevanjih le ugnala Manco Katrašnik, in obdržala tretje mesto.

Tokrat za spremembo ni bila »najbolj slovenska« kategorija, kategorija dirkačic, ampak so zato slovenski fantje v kategoriji Stock 1000; Prosenik, Božič in Bohte kraljevali čisto na vrhu razpredelnice. Podobno visoko so bili tudi v razredu SBK, kjer pa je ostal neporažen Nemec Alfred Luger na svojem BMW-ju.

Tudi nedeljske dirke SSP in SBK CUP-a so potekle v mrzlem dežju, osmoljenka dneva je bila Ines Pezič – v dirki za SSP pokal ji je v zadnjem krogu na zaviranju zdrsnila prva pnevmatika in dirko je namesto na tretjem mestu, zaključila v pesku.

Ostre dame.
Ostre dame.

Ines Pezić»V Brnu sem bila tokrat prvič in mi je všeč. Je precej tekoča in razgibana pista, s spusti in vzponom. Večina ovinkov je sestavljena v serije in za dober izhod je res pomembno, da si zelo natančen pri vstopu v zaporedje. Če zgrešiš prvega, si zgrešil vse. Prvikrat sem tudi vozila v dežju in priznam, da sem proti koncu celo začela celo uživati v drsenju zadnjega kolesa, čeprav sem imela v glavi, da je pri vožnji v dežju, meja do padca vsak trenutek izredno tanka. V zadnjem krogu v nedeljski dirki, me je na zaviranju presenetila prednja guma, v tistem trenutku resnično nisem pričakovala zdrsa, saj sem začela zavirati celo nekoliko prej kot prejšni krog. Žal dirkalnika nisem uspela več pobrati in dirke odpeljati do konca. Pred padcem sem vozila na tretjem mestu v SSP pokalu, kar bi bila zame tudi odlična uvrstitev, vendar mi je od vsega še najbolj hudo, da jih je »dobil po buči« dirkalnik, sama sem le oddrsela v pesek. Zagotovo se bom v Brno še vrnila in tudi v dežju bom še dirkala. Najbolj zanimiv dovoboj vikenda sva imeli z Manco Katrašnik, saj sva do dva kroga pred koncem dirke prehitevali večkrat na krog.  Bila je odlična na zaviranju in ozkih linijah, jaz pa v pripravi linij za maksimalen možen »drive« iz serije ovinkov.«

Celotna ekipa Motosvetove motoristke v teh dneh viha rokave, da se z vsemi dirkaškimi navdušenci in tistimi, ki bodo prišli preizkušat in nadgrajevat svoje vozniške izkušnje, vidimo na edini slovensko govoreči prireditvi na Pannonija-ringu: Dayzi-Days 18. maja