V nedeljo ob 2. uri zjutraj se je končala druga dirka za svetovno vzdržljivostno prvenstvo v motociklizmu. Janez Prosenik (MCS Racing Ipone) je kljub zdravstvenim težavam stisnil zobe, s sodirkačema za las zgrešil stopničke ter dirko končal na nehvaležnem 4. mestu. Igor Jerman (YART Monster) se je s svojima sodirkačema skozi dirko soočal z vrsto težav, ki so bile krivec, da je tudi Jerman osvojil nehvaležno 4. mesto.

endurance-slovenca-do-nehvaleznega-4-mesta 2Dirka, ki se je pričela v soboto ob 18.00h zvečer, se je za oba slovenska predstavnika začela obetavno. Odličen štart Prosenikovega ekipnega kolega,  Ricarda Sasete, ki je brezkompromisno prehitel kar nekaj konkurentov že pred prvim zavojem ter v prvi uri dirke napredoval na 2. mesto v razredu SST (Superstock), so sledile napete ure dirke. Janez Prosenik, ki je vozil dvakrat - v drugi ter peti uri, je kljub zdravstvenim težavan uspel nizati izjemno hitre čase kroga. Postanki Prosenikovega moštva so bili brezhibni, padcev ni bilo, prav tako ni bilo težav s taktiko, ki je delovala tako, kot je bila načrtovana. Prosenikovo moštvo se je borilo za tretje mesto in prve stopničke za Janeza, a je ob 2.uri ponoči bilo jasno, da bodo osvojili nehvležno 4. mesto. Poleg tega, da so izboljšali lansko uvrstitev (peto mesto) so dokazali, da se letos lahko borijo z močnejšimi ekipami za najvišja mesta, potrjena pa je tudi izjemna forma Janeza Prosenika.

Janez Prosenik
Janez Prosenik

V razredu SST je zmagalo moštvo BMW PENZ12 RT, ki si bo to zmago zagotovo vtisnilo globoko v spomin, saj so prvi, ki so znamki BMW pripeljali zmago ba 8-urni dirki v razredu Superstock.

Igor Jerman (YART Monster) in sodirkača Steve Martin ter Gwen Giabbani so dirko pričeli iz tretje štartne pozicije. SSive lase je povzročal dirkalnik, saj je Giabbani na drugih jutranjih kvalifikacijah prvi motocikel uničil in dirko so pričeli z rezervnim dirkalnikom. V začetku  dirko so vodili, a se je pokvarila opozorilna lučka za gorivo in nekaj zavojev pred vhodom v bokse so ostali brez goriva. S potiskanjem motocikla do boksov so izgubili veliko dragocenega časa, kar jih je zagotovo stalo stopničk. V drugem delu dirke je bilo moštvo YART Monster najhitrejše na dirkališčiu, saj so tvegali  in namestili povsem novo Michelinovo pnevmatiko z drugačno mešanico, ki je pred tem na treningih in testiranjih niso uspeli preizkusiti, a je pnevmatika delovala odlično - a ne tako, da bi uspeli nadoknaditi zaostanek.

Igor Jerman
Igor Jerman

V razredu EWC, v katerem dirka Igor Jerman, je zmagalo moštvo BMW MOTORRAD FRANCE99, ki je tako kot moštvo BMW PENZ13 RT, prvo moštvo ki je znamki BMW privozili prvo zmago v na svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu v razredu Superbike.

Za Janeza Prosenika bo sledil trimesečni premor, saj z  ekipo MCS Racing Ipone ne bo odpotoval na Japonsko, kjer se bo čez dva meseca odvijala preizkušnja na dirkališču v Suzuki. Tam bo Igor Jerman, ki si obeta izboljšanje forme, ekipa YART Monster pa bo v prihodnjih tednih v Suzuki opravila prve teste.

Izjava Janeza Prosenika»Z dirko smo zelo zadovoljni, a ostaja grenak priokus, saj smo bili zelo blizu 3. mesta, ki se nam je le za las izmuznil. Zagotovo je razlog tudi v tem, ker nismo bili na torkovih testiranjih in pa moje zdravstvene težave, ki so me pestile že od srede. Sicer je motocikel deloval odlično, za kar se moram zahvaliti ekipi, ki je celo noč trdo delala, da smo odpravili še manjše težave, prav tako je naš izbor pnevmatik bil odličen, kot tudi taktiko, ki je delovala po naših željah. Priznati moramo, da je bila konkurenca tu zelo močna, kar prejšnja leta ni bilo v praksi, a smo proti koncu dirke taktizirali, da bi stopničke osvojili le, če bi katero izmed moštev pred nami storilo napako. Mi žal nismo smeli voziti hitreje kot bi lahko, saj bi zaradi tega morali opraviti še en postanek, s katerim bi lahko ogrozili 4. mesto. Sedaj nas čaka trimesečni premor, saj moštvo zaradi varčevalnih ukrepov ne odhaja v Suzuko. Premor bomo izkoristili za priprave na dirko čez tri mesece, 4. mesto ki smo ga osvojili, pa je zagotovo dobra motivacija in pokazatelj, da delamo v pravi smeri , saj smo izboljšali lansko uvrstitev in pokazalo svojo konkurenčnost v razredu SST.«

Izjava Igorja Jermana»Škoda je, ker bi zagotovo stali na stopničkah, če nam ne bi zmanjkalo goriva. Gre za nepričakovano okvari, ki je izjemno redka, a se dogaja. Takšno je vzdržljivostno prvenstvo, da moraš vedno pričakovati nepričakovano. Žal smo zgrešili tudi pri izboru pnevmatik, a smo se v drugi polovici dirke odločili, da reskiramo in namestimo povsem novo Michelinovo pnevmatiko, ki jo je Michelin prvič pripeljal v Albacete, saj so moštva pred nami s to pnevmatiko dosegala nekoliko boljše čase. Reskiranje se je izplačalo, saj smo bili nekaj časa najhitrejši na stezi, vendar nismo uspeli dohiteti tekmecev pred nami.«

REZULTATI DIRKE RAZRED SST (Superstock)
1. VAN-ZON BOENIG MOTORSPORT SCHOOL PENZ13 RT(DAEMAN Werner/FASTRE Gregory/FILLA Michal), BMW S1000RR
2. TEAM MOTORS EVENTS BODYGUARD AMT (GINES Mathieu/BOCQUET Vincent/HUMEAU Emilien), Suz GSX-R1000
3. NO LIMITS MOTOR TEAM (CASAS Victor/ALDROVANDI Alessio/TIZON Arturo), Suz GSX-R1000
4. MCS RACING IPONE (PROSENIK Janez/SASETA Ricardo/MOLERO Angel), Suz GSX-R1000REZULTATI DIRKE RAZRED EWC (Superbike)
1. BMW MOTORRAD FRANCE 99 (GIMBERT Sébastien/NIGON Erwan/MARCHAND Hugo), BMW S1000RR
2. YAMAHA FRANCE GMT 94 IPONE (CHECA David/FORAY Kenny/LAGRIVE Matthieu), Yamaha YZF-R1
3. S.E.R.T. (PHILIPPE Vincent/FORAY Freddy/DAISAKU Sakai), Suzuki GSX-R1000
4. MONSTER YAMAHA - YART (JERMAN Igor/MARTIN Steve/GIABBANI Gwen), Yamaha YZF-R1