Slovenski dirkači so se pretekli vikend zbrali na Pannoniaringu na Madžarskem, kjer je potekala druga dirka amaterskega državnega prvenstva v cestnohitrostnem motociklizmu in peta dirka serije Jura racing.

Ines Pezič
Ines Pezič

Nekaj preglavic je med petkovimi treningi in kvalifikacijami povzročal močan veter, ki pa se je do sobote polegel. V soboto so bile oči tekmovalcev pogosto zazrte v nebo, saj je iz temnih oblakov občasno kapljalo, vendar je vreme zdržalo vse do zadnje dirke dneva. V ogrevalnem krogu dirke Lady cup je začelo deževati, zato so se dame na ponovno suho pisto pognale z eno in pol urno zamudo. Tudi zadnje kroge nedeljske dirke za pokal  Superbike so pospremile dežne kapljice, ki pa toplo oblečenih gledalcev niso pregnale s tribune.

Slovenci v Stock 1000 od desne proti levi Prosenik, Bohte, Zust, Stibilj.
Slovenci v Stock 1000 od desne proti levi Prosenik, Bohte, Zust, Stibilj.

Kot je že v navadi, so Slovenci ponovno dosegli odlične uvrstitve, Janez Prosenik, Tomaž Bohte in Grega Žust so slavili v Stock 1000, s petim mestom jih je dopolnil še Miran Štibilj.
Prosenik in Bohte sta v kategoriji Superbike klonila samo pred tokrat odličnim Alfredom Lugerjem. V kategoriji Supersport 750 sta prvo in tretjo stopničko zasedla Tina Katrašnik in Simon Kuhar,  Tina še tretje v Supersport 600, dirkačice Manca Katrašnik, Tina Katrašnik, Ines Pezič, Neva Petrič in Verena Robar so bile najhitreše v ženskem pokalu. Z
aradi oviranja tekmovalke v razredu Lady cup, je bil Tini Katrašnik s strani organizatorjev izrečen ustni opomin pred diskvalifikacijo.

Simon Kuhar si je privozil stopničke v kategorji Supersport 750
Simon Kuhar si je privozil stopničke v kategorji Supersport 750

Motosvetova motoristka leta, Ines Pezič, je osvojila tretje mesto v kategoriji Lady cup, 13. mesto v Supersport 600 in 10. mesto v Supersport (750) cup.

Po dirkah je povedala: »Panonija mi vedno ostane v lepem spominu, predvsem sem bila vesela, da se nas je tokrat dež izognil, žal pa ne morem mimo grenkega spoznanja, da nekateri te amaterske dirke jemljejo tako smrtno resno. Ponovno se je namreč ponovila zgodba iz Slovakiaringa, ko je Tina Katrašnik na dirki pred sabo spustila mlajšo sestro, potem pa poskrbela, da je nikakor nisem mogla prehiteti, čeprav smo vozile dosti počasnejše čase, kot običajno.«

Predvsem javna izjava njunega očeta-trenerja po dirki: »Če lahko to dela Ferrari, lahko tudi mi!« pusti vedeti, da s to sliko dirkanja »za zabavo« nekaj ni v najlepšem redu. Po drugi strani pa je to zame najboljša potrditev, da sem dovolj dobra, da se bojijo poštenega boja. Glede na to, da je bil manever opažen ne samo pri gledalcih ampak tudi pri organizatorjih, in izrečen opomin, upam, da se zgodba v bodoče ne bo ponavljala in da bova z Manco že na naslednji dirki imeli priliko odpeljati napeto dirko. Na tak način obe najhitreje in najbolje napredujeva, saj se učiva ena od druge, najina sloga vožnje se namreč precej razlikujeta. V pozitivnem smislu, pa me je ta vikend najbolj impresioniral Tomaž Bohte z dvema spektakularnima startoma, ko se je s svojo R1 izstrelil naprej in prvi zapeljal v prvi ovinek. Res odlično.«

Zaradi odsotnosti predsednika komisije Janeza Pintarja, bodo uradni rezultati ACHD znani na naslednji dirki v Brnu, 20. avgusta, že konec meseca pa se bodo dirkači Jura racing ponovno pomerili na Slovakiaringu.