Slab teden zatem, ko je prizorišče velike nagrade Češke zapustila karavana MotoGP, so se na dirkališče Masarykuv Okruh (Brno) podali dirkači serije Jura racing. Sobotnih dirk, ki so štele tudi za uvrstitev na amaterskem CHD prvenstvu se je tokrat udeležilo tudi nekaj več Slovencev.

gneca-v-brnu 2Novo pobarvani robniki, na novo zarisane štartne pozicije, več reklamnih oglasov in tovornjaki, na katere so pospravljali še zadnje tribune je bilo edino, kar je dalo vedeti, da so se po tej pisti še v nedeljo podili največji motoristični virtuozi. V petek, 19. avgusta,  so prostor pred boksi namesto prestižnih tovarniških tovornjakov zapolnjevali takšni in drugačni kombiji in prikolice dvestotih dirkačev serije Jura Racing, ki so po opravljenih dopoldanskih prostih treningih čakali, da se steza posuši po opoldanski nevihti.

S kvalifikacijami je imel v slovenskem taboru največ težav Grega Žust, saj mu je zopet ponagajala Honda CBR 1000 RR - napako senzorja  so uspeli odpraviti še pravočasno, da si je zagotovil štartno mesto med petdeseterico. Motosvetova motoristka leta, Ines Pezič si je priborila mesto v peti štartni vrsti v SSP 600, prvi v Lady cup in šesti SSP cup 750.

Na sobotnih dirkah, ki so tokrat veljale tudi za slovenski ACHD, se je v večini kategorij na štartna mesta podalo vseh 50 na dirko uvrščenih dirkačev, kar je botrovalo precejšnji gneči v prvih krogih - tudi padcev je bilo kar nekaj, gledalci pa so uživali v številnih prehitevanjih. Slovenski dirkači so bili - kot običajno, uspešni. Odsotnost Janeza Prosenika je tokrat odlično nadomestil Roman Albreht. Na dirki SSP 600 se je Ines na CBR 600 RR s 23. mesta do konca dirke uspela prebiti na 14. mesto, Tina Katrašnik je končala dirko na tretjem mestu, Gregor Šinkovec in Verena Robar pa na 28. in 39. mestu. Manca Katrašnik je dirko zaključila v pesku.

V kategoriji SSP 750 je slavil Roman Albreht, tik za njim se je uvrstila Tina Katrašnik, uspeh pa sta dopolnila še Simon Kuhar s  četrtim in Roman Žust s trinajstim mestom. V Stock 1000 je ponovno slavil Albreht Roman, drugega mesta se je veselil Miran Štibilj, Grega Žust je osvojil 15., Miha Dolgan 17. in Roman Strehar 40. mesto. Tomaž Bohte je med dirko Stock 1000 grdo padel, tako je bila tudi slovenska udeležba v razredu SBK open okrnjena. Roman Albreht se je na stopničke zavihtel še tretjič (3. mesto), Milan Štibilj je končal tik pod njimi, Simon Kuhar pa na 24. mestu.

Zmagovalke Lady cup
Zmagovalke Lady cup

V pokalu Lady cup je slavila Manca Katrašnik na Suzukiju GSXR 750, pred sestro Tino Katrašnik na GSXR 600 in Ines Pezič na CBR 600RR. Verena Robar na Yamahi R6 je Nevi Petrič na Kawasakiju ZX10-R po hudem boju za las morala priznati premoč in ji prepustiti peto mesto.

Na nedeljskem pokalu Supersport (do 750) je drugo stopničko zasedla Tina Katrašnik, ki je premoč morala priznati odličnemu mlademu Avstrijcu, Kevinu Kollerju, ki je že v soboto stopil na najvišjo stopničko v SSP 600. Simon Kuhar je se je z 11. štartne pozicije prebil na 7. mesto, naša motoristka leta, Ines Pezič, pa je s 17. mesta za las zgrešila prvo deseterico in dirko končala na 11. mestu. V pokalu Superbike je še drugič ta vikend slavil Nemec Luger, Slovenci na dirki nismo imeli predstavnika.

gneca-v-brnu 1
Ines Pezič

Ines Pezič:
»V spominu mi bosta ostali predvsem dirki SSP600 in SSP cup, ker do sedaj še nikoli nisem dirkala tako veliki skupini dirkačev, ki so si po časih izjemno blizu. Je potrebna velika mera spretnosti in previdnosti, da najdeš luknjo in se prebiješ naprej, prvi občutki, ko se nas v en zavoj požene pet hkrati so precej srhljivi, med dirko sva se z enim dirkačem dotaknila pri vstopu v kombinacijo »omego« , ko nihče ni hotel popustiti, Vereni (Robar) se je na enem od zaviranj celo nekdo zaletel v zadnji del motorja, na srečo je ujela motocikel in odpeljala dirko do konca. Nedeljsko dirko sem po sili razmer odpeljala s trdo pnevmatiko, ki sem jo vozila že na sobotnih dirkah in nedeljskih prostih treningih, kar pa se ni izkazalo za preveč dobro odločitev. Po odličnem startu sem pridobila kar nekaj mesto, potem pa sem imela nekaj težav pri krotenju zadnjega kolesa, pnevmatika je močno drsela. V borbi z avstrijskim dirkačem Sillipom sem naredila napako, preveč nagnjena preveč odprla plin in skoraj doživela »highsider«. Po pristanku na rezervoarju in lovljenju motorja sem izgubila mesto, ki ga do konca dirke žal nisem uspela nadoknaditi, mi je zmanjkal slab krog za pol sekunde zaostanka, da bi ujela mesto med deseterico. Kljub težavam, sem bila zadovoljna, saj sem najboljši čas dosegla ravno v zadnjih krogih na dirki, kar pomeni, da je še dovolj prostora za napredek, manjka le trening in izkušnje pri izbiri pnevmatik, predvsem manj obrabljene bi bile odlične.«

Rezultati ACHD:
Open 600:
1. Tina Katrašnik
2. Ines Pezič
3. Verena RobarOpen 750:
1. Roman Albreht
2. Tina Katrašnik
3. Simon KuharOpen 1000:
1. Roman Albreht
2. Simon KuharLady:
1. Manca Katrašnik
2. Ines Pezič
3. Neva Petrič
4. Verena Robar