Dirkači cestno hitrostnega motociklizma serije Jura Racing Euro Cup so velikonočne praznike tudi letos preživeli na madžarskem dirkališču Pannoniaring in otvorili novo dirkaško sezono. Velikonočni zajček pa je letos poleg pirhov s seboj prinesel še nizke temperature, obilo dežja in tudi nekaj snežink.

Ines Pezič - Nasvet obleci staro opremo in daj stare poliestre na motor je bil tokrat čisto upravičen. V teh razmerah si hitro na tleh.
Ines Pezič - Nasvet obleci staro opremo in daj stare poliestre na motor je bil tokrat čisto upravičen. V teh razmerah si hitro na tleh.

Dež in črni oblaki so nas spremljali že v četrtek na poti na dirkališče. Kljub temu, da so bile padavine v Sloveniji zaradi pomanjkanja vode zaželene kot že dolgo ne, smo kljub vsemu stiskali pesti, da se prestavijo za nekaj dni.

V petek dopoldan se nas je vreme usmililo toliko, da smo uvodne trening kroge lahko odpeljali v suhem, tik pred kvalifikacijami hitre skupine pa je začelo deževati ravno toliko, da je bila pista mokra. Nekaj najbolj navdušenih je »ogrevalo« dežne gume, večina pa jih je bolj razočarano kukalo iz toplih kombijev, če se bo steza posušila. Nizke temperature in posledična uporaba grelcev v vseh možnih oblikah je povzročala kar nekaj težav z preobremenitvijo električnega omrežja, ampak brez dodatnega gretja premraženih in mokrih pilotov skorajda ni šlo.

V soboto je bila zgodba podobna, po prvem prostem treningu so začele groziti kapljice dežja, ki so preprečile še zadnje poizkuse izboljšanja petkovih kvalifikacijskih časev. Tokrat malo okrnjena slovenska zasedba si je izborila 7. štartno mesto v razredu Supersport 600 in in 8. in 19. razredu Supersport750 (Ines Pezić , Manca Katrašnik in Simon Kuhar), 2 x pole position Janeza Prosenika v razredu Stock 1000 in Superbike ter že tradicionalno večinoma slovensko prvo štartno vrsto v razredu Lady, tokrat v zasedbi Pezić, Katrašnikin Robar.

Zmagovalec Superbike, Josef Haimerl na svoji Aprliji RSV4.
Zmagovalec Superbike, Josef Haimerl na svoji Aprliji RSV4.

Pannoniaring velja za eno bolj zahtevnih dirkališč v primeru dežja, sej se spremeni v mokro dričalnico z zelo gladkim asvaltom. Nizke temperature in vztrajen dež je verjetno botroval k odločitvi kar nekaj dirkačev, da se kljub uvrstitvi na dirko le te niso udeležili. Prva 2 tekmovalna razreda je uspešno končal samo Simon Kuhar na 3. Mestu v razredu Supersport 750, dekleti sta v bojih za mesta tik pod stopničkami zdrsnili. Izkazal se je mlad avstrijski dirkač Kevin Koller, ki je s časom 2 minuti in 15 sekund postavil absolutno najhitrejši čas dirk, tudi najhitrejši litrski motocikli so vozili pribilžno 8 do 10 sekund na krog počasneje. Janez Prosenik je na novem BMWju S1000rr uspel ohraniti vodstvo in zmagal v razredu Stock 1000, po napaki v odprtem razredu Superbike pa se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. Na zmagovalno stopničko se je zavihtel Josef Haimerl z Aprilijo RSV4, kar je bila prijetna popestritev običajne številčne prevlade BMwjevih motociklov. Dekleta so se na pisto podala zadnja. Slovenske dirkačice so v cilj pripeljale tako kot so se uvrstile na kvalifikacijah, Ines Pezič je suvereno povedla in se veselila prve letošnje zmage pred Manco Katrašnik, Verena Robar je v cilj pripeljala trdno na tretjem mestu. Po dirkah so se tekmovalci najbolj pritoževali nad močnim rošenjem vizirja, slabim stikom zadnje gume z asvaltom na zaviranju in »jezerci« vode na določenih ovinkih, ki so poskrbeli za pospešen utrip, če si preveč pogumno zapeljal vanje.

Mehaniki so se kratkočasili z dirkami pod streho.
Mehaniki so se kratkočasili z dirkami pod streho.

V nedeljo so dež pregnali fantje slovenskega Ducati kluba, ki so že drugo leto zapored v okviru Jura racing organizirali tudi svojo klubsko dirko. Temperatura na ekranu nad dirkališčem je kazala pičlih šest stopinj, katerim so se pridružili še močni sunki vetra. Če temu dodamo še spran asfalt, ni nič čudnega, da je imel kamionček ogromno dela z odvažanjem padlih borcev in bork - skoraj več kot prejšnje dni v dežju. Na srečo je šlo v večini primerov zgolj za blaten motocikel in dirkača, kot poškodbe in veliko škode.

Najhitrejša dekleta z leve proti desni Ines Pezić, Manca Katrašnik, Verena Robar.
Najhitrejša dekleta z leve proti desni Ines Pezić, Manca Katrašnik, Verena Robar.

Slovensko čast je na nedeljskih dirkah reševala le Manca Katrašnik z odličnim šestim mestom v razredu Supersport cup do 750ccm. Za piko na I, pa so nas popoldan dvakrat obiskale še snežinke. Manca Katrašnik je v imenu vseh povzela, da se tako groznega vikenda že dolgo ne spomni. In da upa, da bo že naslednjič boljše.

Za prvomajske praznike smo si zaželeli lepše vreme, takrat se bomo namreč pomerili na letošnji drugi dirki na hitrem Slovakiaringu. Če vas pot zanese mimo, pridite navijat!