Od 18. do 20. maja so se na dirkališču Masarykov okruh – Brno odvijale tretje letošnje dirke dirkaške serije Jura Racing Euro cup.

Najhitrejši razreda SSP 600
Najhitrejši razreda SSP 600

Tokrat se je ustaljeni zasedbi pridružilo še nekaj slovenskih dirkačev, ki dirkajo v drugih serijah. Kot vedno v Brnu, je paddock pokal po šivih, čez vikend se je po stezi zapeljalo več kot 250 motociklistov na svojih jeklenih konjičkih, prvih 50 v vsaki kategoriji pa si je prislužilo pravico nastopa tudi na dirki.

Po petkovih treningih in kvalifikacijah je bil najbolj razočaran Simon Kuhar - sredi kvalifikacij mu je odpovedal menjalnik na BMW S 1000RR in odreči se je moral nastopu v razredu Stock 1000, kjer je zasedel 7. štartno mesto. Tudi Janez Prosenik je zaradi težave z agregatom svojega BMW-ja , tokrat osedlal Kawasakijevega tisočaka in se preizkusil tudi na šeststokubični Yamahi. Nastopu se je zaradi težav z dirkalnikom odpovedal tudi Roman Albreht. Večina slovenskih dirkačev prvega dne ni zaključila s časi, ki bi si jih želela, bili pa so dobra podlaga za sobotne jutranje kvalifikacije, kjer so vsi popravili svoje uvrstitve prejšnjega dne.

Sobotno dirko Supersport 600 je za najboljšega štartnega mesta začel Janez Prosenik in končal na tretjem mestu, nadušen nad okretnostjo in lahkotnostjo 600-kubičnih motociklov. Ines Pezič smo celo dirko spremljali v boju s štirimi zelo izenačenimi dirkači in v konstantnih prehitevanjih. Na koncu s 14. štartnega mesta prebila na 8. mesto.

Simonu Kuharju je ponagajala okvara menjalnika.
Simonu Kuharju je ponagajala okvara menjalnika.

V razredu supersport 750 je s petega štartnega mesta dobro potegnil Simon Kuhar, a žal v zadnjem krogu naredil napako in se je moral zadovoljiti z 2. mestom. Manca Katrašnik je dirko končala na 5. mestu, Ivan Hrženjak pa na 11. mestu

V razredu Stock 1000 sta Janez Prosenik in Milan Štibilj obdržala uvrstitve s štarta, Prosenik se je veselil zmage, Štibilj pa 8. mesta. V razredu SBK je Janez Prosenik napredoval na 3. Mesto, Milan Štibilj pa je osvojil 8. mesto, kljub bolečinam v desni dlani, ki ga pestijo od padca v marcu. Simon Sodnikar dirke ni zaključil. V razredu Lady je bila najhitrejša Manca Katrašnik, sledila ji je Ines Pezič in na 9. mestu Verena Robar.  V nedeljskem Supersport cupu do 750 smo Slovenci imeli samo tri predstavnike, 5. in 7. mesta sta se veselila Simon Kuhar in Ines Pezič, Ivan Hrženjak je odstopil.

Milan Štibilj, najstarejši dirkač, se ne da.
Milan Štibilj, najstarejši dirkač, se ne da.

»V slovenskem taboru je bilo tokrat kar nekaj slabe volje zaradi tehničnih težav, trije odpovedani nastopi oz. nekončane dirke zaradi tega. Kljub temu, smo lahko z rezultati zadovoljni, saj smo ponovno večinoma vsaj v prvi deseterici v vseh kategorijah, če že ne čisto na vrhu. Mojemu motociklu ni nagajalo nič, sem se pa jaz na koncu drugega dne borila z utrujenostjo. Kljub temu, da moč še ni čisto taprava, sem uživala, sploh v prvi zelo izenačeni dirki, za drugo in nedeljsko se mi je zdelo, da bi rabila nove »duracelke«, da bi lahko odpeljala tako kot bi hotela. Tako kot sem bila v nedeljo vesela kariraste zastave, da lahko neham »tiščat«, je verjetno nisem bila še nikoli. Je pa nor občutek na dirki, ko narediš »kiks« in te prehitijo naenkrat trije dirkači od zadaj, sam prehitevaš po dva naenkrat, pa vožnja treh vštric v skoraj vsak ovinek in podobno. Začneš res cenit fante v Moto2, kako do centimetra precizno vozijo v taki gneči. Poleg lastne zabave, smo poskrbeli za dober šov za gledalce in verjetno kak siv las več na glavi mojega mehanika«, je v smehu povedala Ines Pezič. »Najbolj pomembno je, da med tem »prerivanjem« nismo zabeležili niti enega padca. Naslednja dirka pa bo še toliko bolj zanimiva, saj se podajamo na italijansko pisto, kjer nas bo večina vozila prvič. «