Zadnji vikend šolskih počitnic so po odhajajoči MotoGP karavani na češko dirkališče v Brno prišli dirkači serije Jura racing Euro cup. Po zadnji dirki v Mugellu, kjer so se zabavali samo fantje, so se jim tokrat ponovno pridružile tudi dirkačice, med njimi tudi dve hitri Slovenki, vodilni v skupni razvrstitvi razreda Lady cup. Vikend je zaznamovalo predvsem nestanovitno vreme, ki se nikakor ni moglo odločiti kaj bi rado, temu primerno se je hitro menjalo tudi stanje steze in popolnoma suhe do popolnoma mokre in tisoč različic vmes.

Start dirke Lady Cup
Start dirke Lady Cup

V petkovih kvalifikacijah, ki so bile suhe, so slovenski dirkači in dirkačici dosegli pole position v razredu  Lady cup (Ines Pezić) in SSP 600 (Janez Prosenik), drugo startno mesto je v razredu Lady cup privozila Manca Katrašnik, s četrtega mesta sta se na dirko podala Simon Kuhar (razred SSP 750) in Janez Prosenik.

Ines Pezić, edina ženska predstavnica na stopničkah 'unisex' dirk
Ines Pezić, edina ženska predstavnica na stopničkah ‘unisex’ dirk

Sobotne dirke so bile zaradi izbire in menjave pnevmatik živčna vojna predvsem za mehanike, saj se je po jutranjem deževjem pred dirkami pista večinoma posušila, naliv pa je bil napovedan ravno med dirkami. Izbira primernih pnevmatik za razmere je ključnega pomena. Deset minut pred prvo dirko - razred SSP 600, je začelo deževati, zato je organizator vse sobotne dirke razglasil za mokre. Janez Prosenik je dežno dirko vodil od začetka do konca, z devetega startnega mesta se mu je po odličnem startu na stopničkah s tretjim mestom pridružila Ines Pezić. V razredu SSP 750 se je dobro odrezal Simon Kuhar, ki je napeto dirko z veliko prehitevanj končal tik pod vrhom. Med dirko razreda Stock 1000 se je pista že popolnoma posušila, Slovenci pa žal nismo imeli predstavnika. Milan Štibilj bi moral dirko začeti z desetega mesta, pa mu je  tehnična težava v ogrevalnem krogu preprečila nastop. Na sredi dirke Lady cup je ponovno začelo rahlo deževati, dekleta so se zaradi spremenljivih razmer na pisto podala z zelo različnimi izbirami pnevmatik. Ines Pezić je dobro unovčila najboljši štartni položaj in dirko suvereno zaključila na prvem mestu, Manca Katrašnik pa je na koncu le ugnala Avstrijko Erderjevo in se zavihtela na drugo mesto. Janez Prosenik je v razredu SBK ponovno slavil zmago.

Simon Kuhar, vodilni v skupni razvrstitvi razreda SSP 750
Simon Kuhar, vodilni v skupni razvrstitvi razreda SSP 750

Nedeljsko vreme je bilo bolj stanovitno, tako so dirkači odpeljali dve dirki v suhem, tokrat smo imeli predstavnika samo v dirki SSP cup do 750 - Simon Kuhar je dirko začel s prvega štartnega mesta, a se je na koncu moral zadovoljiti s sedmim mestom, Ines Pezić je zaključila prvo deseterico uvrščenih. Zmaga v razredu SBK cup je pripadla Alfredu Lugerju.

Ines Pezić: »Vikend je bil naporen, ker se je vreme konstantno menjalo, na dirko SSP 600 sem prišla zadnje sekunde, ker smo pred tem še menjavali gume za dežne, ker je tik pred zdajci začelo deževati. Cel vikend sem se najboljše počutila ravno na mokri pisti, po suhem nekako nisem uspela najti svojega ritma. Brno je tudi v dežju prijazno dirkališče in v dirki sem res uživala, kar se je poznalo tudi pri rezultatu.  Pred dirko Lady cup se je steza že posušila, grozili pa so črno oblaki. Ko smo dobili informacije o suhi stezi od drugih tekmovalcev smo utegnili zamenjati zadnjo dežno pnevmatiko za profilno, za prednjo je zmanjkalo časa. Med dirko je sicer začelo rahlo deževati, vendar ne dovolj, da bi bila pista mokra. Kljub temu, da me je skrbelo kako bo prednja guma zdržala po suhem, mi med dirko ni delala večjih težav, čeprav ne dopušča tako agresivnega vstopa in nagiba kot guma za suho. V nedeljski dirki občutek na zaviranjih ni bil najboljši in nisem uspela biti dovolj hitra na vstopih. Ker je šlo bolj vse na silo, mi je bilo bolj pomembno nabrati še nekaj točk za končno točkovanje, kot poskusiti več in it po tleh. Na Slovaškem bom branila skupno 3. mesto v SSP cup do 750, kar je odlično, sploh glede na to, da se dirke v Mugellu zaradi finančnih razlogov nisem udeležila.«

Sezono se bo zaključila na dirkališču Slovakiaring 29. in 30. Septembom. Ker se kar nekaj slovenskih dirkačev bori za prva mesta v letnem točkovanju, bodo veseli dodatne navijaške podpore na tribunah!