Zadnji septembrski vikend smo na slovaškem dirkališču Slovakiaring dobili skupne zmagovalce Jura racing EURO CUP-a. Slovenci smo proslavili kar pet uvrstitev med najhitrejše tri v štirih različnih kategorijah.

Zmagovalci Euro cup 2012
Zmagovalci Euro cup 2012

Kljub temu, da smo že zakorakali v jesen, ni bilo vreme prav nič kislo in je našim dirkačem prineslo optimalne pogoje za kvalifikacije, ki so jih tudi izkoristili. Ob zaključku sezone, je - tako kot običajno, paddock pokal po šivih. Tudi v slovenskem taboru smo pozdravili dva nova dirkača. V razredu SSP 600 smo imeli tokrat štiri predstavnike: Janeza Prosenika, Ines Pezić, Ivana Hrženjaka in Marka Galeta. Kvalificirali so se na 4., 12., 16. in 23. mesto, dirko pa je med dobitniki točk končala samo Ines Pezić na 9. Mestu. Ivan Hrženjaku je do prvih točk zmanjkalo zgolj eno mesto, končal je 16., Marko Gale pa je s 16. mesta po napaki v predzadnjem ovinku dirke ciljno črto prečkal kot 36. Vodilni v skupnem seštevku SSP 750, Simon Kuhar, je dirko začel s poleposition-a, dirko suvereno vodil od začetka do konca in se veselil zmage ter s tem tudi naslova prvaka za leto 2012.

Dirka SSP 600 - Marko Gale je okrepil slovensko zasedbno dirkačev
Dirka SSP 600 - Marko Gale je okrepil slovensko zasedbno dirkačev

V razredu Stock 1000 sta se Simon Kuhar in Milan Štibilj kvalificirala na šesto in sedmo mesto, vendar sta se oba nastopu zaradi tehničnih težav odpovedala že pred dirko, oz. v ogrevalnem krogu. Dirko Lady cup sta začeli Manca Katrašnik in Ines Pezić s prvih dveh mest, po prvem krogu sta zamenjali mesti in tako je ostalo vse do zadnjega kroga, kjer je zaradi tekmovalke, ki je zaostajala za krog in ni upoštevala modrih zastav, prišlo do trčenja z vodilno tekmovalko. Ines z dirko ni mogla nadaljevati, zmage in skupne zmage v prvenstvu se je tako veselila Manca Katrašnik, Ines Pezić pa je osvojila drugo mesto. V dirki SBK so se za prva tri mesta udarili licenčni vozniki. Tempo je narekoval mlad Čeh Jan Halbich, ki je karirasto zastavo prevozil prvi. Po četrtem štartnem mestu se je tretjega mesta veselil Janez Prosenik, s tem je postal tudi prvak razreda SBK.

Ines Pezić ta vikend ni bila zadovoljna
Ines Pezić ta vikend ni bila zadovoljna

Nedeljski dirki SSP in SKB cup sta potekala brez slovenske udeležbe, Ines Pezić je osvojila 3. mesto v skupnem seštevku SSP cup, kljub temu, da je zaradi sobotnega trčenja na dirki lady morala zadnjo dirko izpustiti. Zmage sta se veselila Italijan Mattia Giachino v razredu SSP cup ter Avstrijec Reinhold Roll v razredu SBK. Ognjemet in svečana podelitev nagrad najhitrejšim je že tradicionalno popestrila dogajanje, dirkači pa so se veselili sproščenega druženja in zabave, ki so si jo s trudom prislužili čez leto. Čeprav je sezona komaj končana, smo z mislimi že pri naslednji, ki bo tik-tak tu.

Jura racing EURO CUP  skupna razsvrstitev- Slovenci med prvo trojico

SSP 750: 1.mesto Simon Kuhar
SSP cup: 3.mesto Ines Pezić
SBK: 1.mesto Janez Prosenik
Lady cup: 1.mesto Manca Katrašnik, 2.mesto Ines Pezić

Ines Pezić: »To je bil eden izmed mojih slabših dirkaških vikendov, po padcu v petek, sem se nekako uspela zbrati in sem dirko SSP odpeljala s svojim osebnim rekordom, na dirko Lady cup sem zato odšla malo bolj na izi, saj sem bila z mislimi že bolj pri nedeljski dirki, kjer sem si želela pokazat največ in se boriti za stopničke v skupnem seštevku. Žal se tudi na tem nivoju dirkanja v »ženskih« dirkah še vedno dogaja, da zaradi manjšega števila tekmovalk na dirko spustijo tudi tekmovalke, ki so (pre)počasne in kar je še huje, slabo poznajo pravila. Tekmovalka mi je ob prehitevanju, potem ko je vozila po zunanji strani dirkaške linije brez opozorila zapeljala direktno pred prvo kolo in sledil je grd padec, ki mi je preprečil nedeljski nastop, zato sem bila še toliko bolj razočarana. Na srečo sem imela dovolj prednosti, da sem zadržala tretje mesto v skupnem seštevku v razredu SSP cup, tako so fantje na stopničkah vsaj v enem razredu dobili še žensko družbo. Ta uvrstitev mi res veliko pomeni, napredek od prejšnje sezone je bil precej večji, kot smo sprva pričakovali in upam, da bomo v začrtani smeri lahko nadaljevali tudi naprej. Za naslednjo sezono pa upam, da nam bo poleg Euro cup- a uspelo odpeljati nekaj dirk na višjem nivoju pod okriljem UEM, vendar pa nas vmes čaka še nekaj birokratskih in finančnih preprek, upam, da jih bomo uspešno rešili.«